Kapela je ze mne už občas na prášky, říká Dymo

  • Číst 5838 krát

Patnáct let si jde Jirka „Dymo“ Urban za svým snem společně s kapelou Dymytry, která 23.3.2018 předvedla fantastický výkon a svým fanouškům nabídla podívanou, na kterou nikdo z nás, kteří jsme byli přítomní hned tak nezapomeneme. Sám plný dojmů jsem byl zvědav, jak to prožívali lidé na „druhé straně barikády“, tedy ti, kteří to všechno pro nás chystali a tak jsem kontaktoval Dyma, který souhlasil s rozhovorem. A jak to cítil on a kapela? Tady to máte!!!

Dymo, jak jsi dlouho rozdýchával pátek? A konečně i kluci z kapely? Měli jste nějaký sobotní relax?
Pátek rozdýcháváme ještě teď, celá kapela!☺ Poslední drink se dopil kolem půl osmé ráno, takže nás čekala “produktivní a plodná” sobota. ☺ V překladu, probrali jsme se až někdy v neděli navečer. ☺

Jaký je to pocit pro muzikanta vědět, že je na něj vyprodáno?
Je to velký zadostiučinění! Je to potvrzení toho, že to děláš dobře. Všechen úspěch ve většině případů předchází spousta práce, takže to, že se tvoje muzika libí tolika lidem, aby vyprodali sál, je ta největší odměna.

29351599 1847770275255049 9061064002463702564 o

Ale pojďme na prvopočátek, kdy jste se rozhodli, Monstrum bude v Praze a hned v Malé sportovní hale (nenechme se mýlit slovy malé)?
V Čechách je už taková tradice, že se kapely odváží jít do většího prostoru až v případě nějakého kulatého výročí, takže to byl na počátku i náš případ. Takže jsme přibližně rok dopředu začali plánovat prostor a datum akce.

Uvědomovali jste si, že se to nemuselo povést? Jedno turné jste nedávno dojeli a Praha byla v půlce rozjetého druhého turné (které, nota bene vyprodáváte, kam se vrtnete). Věřili jste že, halu naplníte?
Byla to naše první hala, takže samozřejmě obavy nebo nejistota byla, nejsme Kabát, v dobrém slova smyslu.☺

Měli jste už od počátku jasno, že to pojmete v tak velkém stylu, nebo se domýšlelo a přimýšlelo, jak se hala vyprodávala?
Jsem v tomhle asi trochu jinej než spousta lidí z našeho českýho rybníčku. Chci lidem dát zážitky a vždycky něco navíc, než jsou běžně zvyklí u ostatních. Kapela je ze mne už občas na prášky. ☺ A to, co jsem se naučil v angažmá v Národním divadle, se snažím zužitkovat i při vymejšlení a plánování show pro Dymytry. Takže jsem věděl, že tohle musí bejt vyjímečnej koncert!! Na kterej budeme všichni dlouho vzpomínat!

Kdy jste začali na vizi koncertu pracovat? Malovali jste si, co kde bude, nebo jste si nechali postavit celou show na klíč? Hledali jste někde inspiraci?
Napřed jsme malovali a vymejšleli sami, ale pak jsem si řekl, že takovou show bychom měli nechat na profesionálech se zkušenostma z velkých profi akcí. Takže jsem nelenil, doslova sebral odvahu a kontaktoval nejlepšího stage designéra u nás, Martina Hrušku. I když mě spousta lidí včetně kapely a týmu zrazovala od tohohle rozhodnutí, řek jsem si, že se nedám zviklat. A myslím, že se to vyplatilo. ☺

29594500 1689825147764894 1449549184141316752 n

Jak dlouho trvalo postavit a zprovoznit celé to show a máš přehled, kolik lidí ho stavělo?
Oproti předpokládaným 23 hodinám to firma ZL Production zvládla postavit za 17 hodin, to jsme si všichni pořádně oddechli, jinak bychom neměli ani zvukovku. Co vím, tak na celou akci to bylo okolo 70 lidí, to znamená riggeři, produkční tým, bedňáci, technici a to nepočítám tým na stavbu mol, přípravu pyroefektů a náš tým plus 10 kameramanů a 10 holek na stáncích s Dymytry oblečením.☺ Celkem pěkná partička.☺

Věděli jste, že máte vyprodáno, řešily se vám problémy okolo koncertu lépe, nebo to bylo více svazující?
Samozřejmě se nám dejchalo líp. ☺ ☺

Vím, že jste hráli na velikých festivalech, ale tady jste se dívali na tváře lidí, které přišly jen a jen na vás, byli to vaši lidé, co ti běželo hlavou, když jsi viděl tu ohromnou masu?
Byl to neskutečnej zážitek pro celou kapelu! Na tenhle večer nezapomeneme! Myslím, že během prvních tónů se stal z koncertu takový metalový happening! Už jsem odehrál přes tisíc koncertů a stovky jich viděl a tolik lidí na jedné vlně se podle mě né vždycky podaří! Prostě si to přišli všichni užít od začátku do konce a my jim nakládali překvapení za překvapením, čímž se atmosféra stupňovala a propojení naší Dymytry rodiny s náma bylo čím dál tím víc intenzívnější!
Koncert bych přirovnal ke skvělýmu sexu!! ☺ ☺ ☺

28947635 1847769615255115 5788144239888840599 o

Věřil jsi, že to někdy přijde a v tak velké míře? Stálo těch řekněme, prvních deset let za tu námahu a útrapy? Postavil by ses na tu startovní čáru dnes znovu? Znát nejen výsledek, ale i ty „prvopočáteční starosti“?
Samozřejmě že to stálo za to!! Je to nejhezčí práce na světě “bejt rockstar!”☺☺☺

Z našeho pohledu diváků vše klapalo, jak mělo, nemuseli jste řešit nějaké problémy na poslední chvíli, jak už to bývá?
Byla to opravdu velká show bez možnosti jí nazkoušet, takže se pár věci objevilo, ale naštěstí se nám je podařilo včas vyřešit. A nakonec to dopadlo skvěle a z reakcí, které se k nám dostávají a dostaly i z řad kamarádů a lidí z branže, to bylo pro všechny velký překvapení a vůbec to nečekali v takový míře.☺ ☺Na máničky v maskách jsme celkem uvědomělá kapela☺ a snažíme se ke všemu přistupovat poctivě a to se tentokrát vyplatilo dvojnásob!

A s tím se váže další otázka, byla nějaká veselá historka ze zákulisí? Byli jste nervózní? Jste ostřílení matadoři, ale věřím, že pohled na tu masu musel asi zamávat s každým.
Byla to pro všechny výzva a velká zodpovědnost. Do té doby jsme sami neměli zkušenost s akcí takovýho rozměru. Poslední týden jsme s Gorgym řešili videa nonstop a u toho jsme dostali celkem slušnou chřipku a mě celé dopoledne v den koncertu tekla krev z nosu, ale jak se rozeznělo intro všechno z nás spadlo.☺☺ Jak jsem říkal klukům, v Národním jsme měli 14 dní jevištních zkoušek a tři veřejné generálky před premiérou. A tady byl prostě jen jeden jediný pokus!
Jestli můžu mluvit za kapelu, myslím, že nervozita nebyla za muziku nebo počet lidí, ale spíš za show a aby vše klaplo jak se naplánovalo a aby se třeba, nedej bože, někomu něco nestalo. Přece jen tam bylo asi 12 plamenometů a velké výbuchy, plus mola, na které když se něco vylilo, byly jak kluziště.

28953996 1847769631921780 7090502656897762246 o

Běžely ti během koncertu hlavou myšlenky na tvoje hudební počátky, na první krůčky Dymytry?
Jo jednou jsem si vzpomněl na nějakej koncert v Kainu ☺ ale hlavně jsem se snažil si užít přítomnost, tu krásnou atmosféru a tu skvělou show, který jsme byli účastníci.

V celé hale bylo jasné, že v pátek Dymytry měli 6tého člena a tím byli všichni, kteří přišli, Cítili jste to taky tak?
Absolutně, to souznění s našima fanouškama nebylo podle nás nikdy silnější! Moc si toho vážíme a děkujeme za to!!

Jestli jsem dobře viděl, měl jsi tam synky, jak se dívají na tátu jako na monstrum s maskou na podium? Fandí ti? Co vaše rodiny? Přišlo „poplácaní“ po zádech i od milovaných poloviček?
Rodiny to s náma celé prožívají a samozřejmě nám fandí z celýho srdce!! Moji kluci jsou od malička metaláci a myslím, že u ostatních v kapele je to doma stejný!☺ Nová generace.☺

Tvůj otec přišel jako host na skladbu Lunapark – vybral si ji sám, nebo jsi ho postavil před hotovou věc?
Měl jsem to celkem jasně rozmyšlené, co bude hrát a táta souhlasil (musel ☺ ☺ ☺ )

29512681 1888727504470997 4166114858841502079 n

Během show byl promítán dokument o Dymytry s populárním moderátorem Sašou Hemalou. Koho napadlo oslovit právě jeho a stal se aspoň fanouškem Dymytry? Kdo se ujmul scénáře a bude někdy toto video součástí některého nosiče?
Tohle vzniklo na Slavíkovi, potkali jsme se společně na baru, vypili nějakou tu sklenku a bylo to. Pak přišel Gorgy s nápadem, že by nám to celé mohl v hale uvést, ale s ohledem na termín a starosti okolo celého koncertu to utichlo. Ale pak to znovu Miloš připomněl, že by to bylo super, kdyby jsme to dotáhli. Tak jsem Sašovi zavolal a ten s nadšením souhlasil, že to s námi natočí, když nemůže být přítomen. No a pak už bylo na Protheovi dát dohromady celejch 15 let do nějakýho přehlednýho textu, což mimochodem nebylo vůbec jednoduchý, protože tam bylo hrozně moc informací a medailonek nemohl trvat půl hodiny. Takže v tom všem spěchu dělal asi 10 verzí textu, kterej nebude nudit a bude v našem stylu trochu s nadhledem. Myslím, že se nám povedlo zase něco neočekávaného a celej koncert a atmošku to posunulo zas o něco vejš, protože lidi okamžitě reagovali na každou jeho hlášku! Včetně sborového NESER ! ☺

Mildor se vznesl i s bicími do výše pomocí hydraulického zdviháku. Jednu dobu se plošina s artilérií poměrně klepala, bylo to bezpečné? Přece jen máš v kapele bubenické eso-)))
Ano, chtěli jsme mu dopřát něco, co bude hodné jeho hráčskýmu umu a co to bude korunovat, ale bohužel tyhle věci už jsou hodně technicky náročný. Naštěstí se nic nestalo a krom klepání to bylo myslím efektní.

Plánujete vydat váš triumfální páteční večer na DVD? A Vůbec pracujete na novém materiálu, nebo si užíváte turné?
Měli jsme tam celkově 12 kamer, takže můžeme prozradit, že DVD určitě bude a už podle atmosféry a ukázky, kterou jsme vypustili na náš fb, si myslím, že bude skvělý ☺ ☺ ☺

Už ti šrotuje v hlavě, kam posunout Dymytry na oslavách 20ti let? Nasadili jste si laťku pořádně vysoko.
Šrotuje neboj! ☺ Já už několik let žiju v předstihu. Už teď řešíme jaro 2019! Když chceš někam smysluplně dojít, musíš plánovat! Žijeme v rychlý době a v celkem malý zemi, takže už to není jako kdysi, kdy tady bylo pár kapel a nikdo z venku sem nemohl. Dávno je tu konkurence zahraničních kapel, který sem vozej světovou show a ty kapely jsou tu každej tejden a do toho tu máš desítky velikejch českejch kapel. Už to dávno není jen o kytaře a pivku po zkoušce.☺ Teď je to jenom a jenom na tobě a na tvým odhodlání, píli, práci, talentu a na výběru lidí, kterejma se obklopíš.

29572425 1876574669022291 1340377963891107468 n

Milý Dymo, děkuju za vstřícnost a souhlas s rozhovorem. Za sebe, ale i za celý Rockpalace vám přeju, aby ta vaše ocelová parta šlapala nejméně dalších 15let.
Děkuju za fajn rozhovor a snahu něco dělat v tý naší zemi okolo rock n rollu!

29594687 1890653567611724 4606657186897477541 n

všechny fotografie použity s FB profilu Dyma