S Pašou o Bimetalu, TVH z hor a Stagnaci

  • Číst 7226 krát

Bimetal a pak TVH...Když jsem kdysi dávno ještě za pánů Bolševika, který vládl nejen v Krkonoších místo Krakonoše, na jedné z kulturních slavností slyšel kapelu Bimetal, byl jsem nadšen! Pravý nefalšovaný bigbít! A tak k mým hrdinům Arakain, Benefit, Diskant a Doteky přibyla kapela Bimetal. Později jsem se ocitl na jedné ze zábav v Příkrém nad Semilami a bylo tam tak narváno, že se potily i stěny a na WC se člověk nedostal. Kapela se už nejmenovala Bimetal, ale TVH a opět mě nadchnul neuvěřitelně charismatický zpěvák Luboš „Paša“ Patočka. Kdysi v době prvního projektu jsme s Pašou pokecali po telefonu, to ukončil svoji hudební kariéru. Nedávno jsem si v autě sjel obě CD TVHáček a říkám si, co asi dělá Paša. Zavrtal jsem mezi svými muzikantskými kontakty a bylo to jako v pohádce O kohoutkovi a slepičce, až jsem měl číslo na Pašu. Veliké poděkování patří synovcovi Ondrovi Šulcovi a Danu Škábovi, bez nich by tento rozhovor nikdy nevzniknul... a tak díky nim si teď můžu popovídat s leaderem, textařem, muzikantem z kapely TVH z hor Pašou

Ahoj rockere!!! Už jsme se dlouho neslyšeli -)). Tak hned na úvod, jsem moc rád, že ses vrátil k muzice, ale úvodem se tě musím zeptat – ty a hudba, kdy jste se potkali?
No tak to bylo někdy v noci kolem roku 1970, když jsem při ladění rádia narazil na radio Luxembourg.

S jakou muzikou jsi začínal, vzpomínáš si, co jsi kdysi poslouchal?
Tak to mě jednou kamarád nahrál na kotoučoučák Tesla B4 desku Slade Alive!, a já zjistil, že to jde i jinak než ty bolševický ikony co do nás denně praly z rádia. Pak přišla nahrávka Made in Japan od Deep Purple a samozřejmě Black Sabbath. Ty nahrávky byly šílený, chrčelo to, praskalo, ale byl to balzám na duši.

Existuje nějaké deska, která tě ovlivnila tak, že sis řekl – tak budu muzikantem??
Víš, já si muzikantů ohromně vážím, ale sám se za muzikanta vůbec nepovažuju. Neznám noty, na kytaru dám tak sedm akordů, o kterých vím, jak se jmenujou a to čemu se říká zpěv, tak to uměj zpěváci, já ne. To samý je s rockerstvím, není rocker každej, kdo poslouchá nebo dělá rockovou muziku. To byl Lemmy a když se já nazvu rockerem, tak ho tím urazím a to bych fakt nerad. On tak žil, já ne. Tak to máš dál, není motorkář každej, kdo si koupí motorku atd. ……….

Rozhodl ses, že budeš muzikantem, jsi od prvopočátků zpěvák? Nebo jsi zkoušel i nějaký hudební nástroj?
Jo právě tu kytaru, ale strašně pozdě, až na vojně. Do tý doby jsem sice moc chtěl, ale skze alkohol a různý kalby na to nebyl čas. Až na vojně jsem koupil od Cikána (Roma) kytaru a jelikož jsem se styděl za uniformu, tak jsem místo vycházek seděl na pokoji a zkoušel hrát.

Máš rozhodnutí být muzikant, jak se to vyvíjelo dál? Hledal jsi kapelu, nebo ses rozhodl, že si postavíš svoji?
Já nikoho nehledal, kamarád ji dával dohromady už v době mý vojny, a jak jsem se vrátil, tak jsme se do toho pustili.

Já jsem tě zaregistroval v kapele Bimetal v Semilech. Bimetal byla tvoje první kapela?
Jo první.

Už tehdy jste hráli, dá se říci heavy metal – co tvořilo nosnou část vašeho playlistu?
Začínali jsme s Vláďou Mišíkem, Leškem Semelkou, Framus 5, Progres 2, no a přidávali jsme hodně opatrně Judas Priest, Accept, Deep Purple, dyť víš jak to za bolševika bylo.

13892289 1799748996906436 1851416105910111410 n

Vzpomeneš si, kdo v Bimetalu ještě s tebou byl?
To se snad nedá zapomenout: Zbyněk, Venca , Žak a později ještě Jirka a Honza.

Bimetal měl jednu dobu i zpěvačku, nestíhal jsi nebo to bylo pro zpestření? Jaký byl její repertoár? Upravovali jste pro ní nějaké písně?
Spíš to byla taková krátkodobá záležitost, ty zpěvačky byly dvě, Klára a Renata. Zpívali Doro a tak. Nic se moc neupravovalo, prostě jak se to dalo, tak se to dalo, nikdo to moc neřešil.

Bimetal jel české texty na zahraniční hity, co vás vedlo k češtině?
Říkám to na zábavách dodnes. Neumím anglicky ani bů a zpívat to v cizím jazyce, kterej nás tenkrát ve škole učili, by asi nebylo úplně ono. Čeština bylo jediný řešení.

Podle čeho jste vybírali skladby? Někdo něco přinesl a řekli jste si – jo tohle uděláme?
Tak nějak, někdo něco slyšel, libilo se mu to, přinesl to na zkoušku  když to sedlo všem, šli jsme do toho ….

Vzhledem k tomu, že jsem na vás byl, tak následuje další otázka – co Bimetal a soudruzi? Měla kapela problémy?
Tak asi jako každá kapela, která hrála za bolševika bigbeat. Ten kdo je neměl, u nich asi musel bejt, to je jasný. My je měli, ale to je na dlouhý povídání a navíc to není tak úplně o muzice.

V roce 1990 se Bimetal přejmenoval na TVH. Bylo jediným důvodem, že už kapela stejného jména existovala, nebo byly důvody i jiné?
Ten důvod byl jinej. V tý době hráli heavy-metal Arakain, Vitacit a jiný, my jsme se necítili bejt heavy-metalovou kapelou.

TVH později TVH z hor – zajímavý název! Asi nejpravděpodobnější je Těleso Václava Hladíka (to byl bubeník). Lidi si tam stejně dosadili svoje názvy, Těžkej Van Halen, Tlupa Vožralejch Hovad,...zajímalo by mě originální vysvětlení autora.
Já ten autor nebyl, ani přesně nevím, kdo to vymyslel. Pravda je, že to bylo původně Těleso Venci Hladíka, ale časem se to chytlo spíš jako Tvvvrrrdá Hudba z hor.

Ty jsi pro TVH psal z 99% všechnu muziku a texty – ostatní neměli zájem spolupracovat, nebo si je k tomu prostě jen nepustil?
Spíš se do toho nikomu nechtělo a mně jo.

Přenesly se některé skladby z Bimetalu do TVH?
Všechny, to byla jenom změna názvu ze dne na den, jinak to jelo všechno ve starejch kolejích.

Tvoje texty ...ač se to prvním poslechem nezdá, pro mne jsou fantastické, zdají se humorné, ale slyším tam i satyru. Ferda mravenec, Tráva, Chleba... kam jsi chodil pro inspiraci?
Tak třeba Ferda Mravenec - brácha stavěl barák, Tráva – tenkrát to snad pěstoval a hulil doma každej, skvělý téma. Víš, já jsem byl vždycky zastáncem toho, že na zábavu se jdou lidi bavit a ne proto, že se jim tam nějakej rádoby umělec snaží vnutit jakýsi umění. Vůbec nejhorší je, když se ti někdo v textech snaží hrát na city anebo tě o něčem poučuje.

První nosič byla jen kazeta s názvem TVH vychází v roce 1995 – nepřemýšlíš vydat ji ofiko na CD, nebo už je master naprosto ztracený?
Ty pásy se už bohužel rozpadly, ale ono je to vlastně jedno. Já už doma nemám ani original kazetu, ani original CD druhý desky, asi jsem je někomu dal. Mám to v mp-trojkách a to mně stačí. Někdo ty originály asi doma ještě má, někdo má ty mp-trojky, ale pro mě je daleko důležitější to, že na ty lidi nezapomněli, a že si ty písničky zpívaj na horách doteď.

Pamatuješ se na dobu nahrávání této kazety? Na práci ve studiu?
No tak to byl tejden úplně na kaši. Jeli jsme tam naším Přemkem (autobus Škoda 706 RTO). Už po cestě jsme si narazili sud a jako hudební dozor s námi jel Nikotýn. Jo ale desku si myslím, na to, že to byla prvotina, jsme udělali dobrou.

Následná další deska už má o hodně lepší zvuk a vychází už přímo na CD – rok 1997, bavíme se o desce ...z hor. Změnili jste studio?
Ne studio zůstalo stejný, Benas na Seči. Hudební dozor Michal Šenbauer a v autobuse nebyl naraženej sud. Tím nechci rozhodně říct, že jsme tam pili limonádu. Ten zvuk byl fakt jinej, hodně čistý kytary, dodneška nevím, jestli to bylo dobře, tenkrát jsme si mysleli, že jo.

Opět jsi prakticky sám napsal muziku a texty, stejná situace? Kapela nedostala příležitost?
Ale dostala, ale jak jsem už psal, nikomu se do toho moc nechtělo.

Jako leader kapely jsi byl i kapelník despota, nebo vládla demokracie?
Já jsem kapelník nikdy nebyl, nejdřív to byl Venca, pak Zbyněk, ten měl i poslední slovo, když se o něčem rozhodovalo, ale jinak tam vládla demokracie.

Opět tvoje texty nejdou přehlédnout! Jsou hodně humorné, jsi srandista i v životě?
To já nevím, to musí zhodnotit někdo jinej. Ale někdy se cejtím jako starej prudérní dědek.

TVH už jedou v té době vlastní skladby, nebo sem tam ještě dostane místo nějaký ten cover?
Jo určitě jsme hráli až do konce Rajče ( Judas Priest ), Kohouta ( AC/DC ), a možná i něco dalšího, my jsme na tom moc nebazírovali, že budeme hrát jenom svoje věci.

Jak vzpomínáš na tu dobu zábav? Měli jste všude plno, jak se hrálo?
Když je plno tak se hraje vždycky dobře, to je o tom dát do toho všechno i když přijde jenom pár lidí. To dělá kapelu kapelou. Samozřejmě na tu dobu vzpomínám rád. Byl to takovej jeden velkej mejdan.

V roce 1999 se TVH rozpadá. Kdyby mezi vámi byl jen jeden Cimrmanolog, počkali byste na kulatý rok rok 2000. No škoda! Co bylo důvodem?
Já chtěl hrát kluby, kluci zábavy, prostě jsme se v některých věcech neshodli, tak jsem odešel.

Po odchodu sis řekl tak, už nikdy více, nebo sis nechával otevřená vrátka?
Ještě jsem asi půl roku zkoušel s Mildou takovej projekt, dvě akustiky, laděný trošku do blues, jmenovalo se to Beruschka, bylo to fajn, ale nakonec to taky vyšumělo.

Poslouchal jsi muziku a sledoval jiné kapely? Vím, že jsme spolu dlouho tehdy mluvili o výborné desce Epitaf – Noc duchů.
Muziku poslouchám pořád, někdy mě něco chytne a to pak točím pořád dokola.

Pověsil jsi muziku na hřebík, nebo sis psal něco do šuplíku?
Kdepak, já muziku ani texty do šuplíku psát neumím, musím bejt trochu pod tlakem, ale jinak jsem to opravdu na patnáct let pověsil na hřebík, když neberu to, že jsem si vzal dvakrát do roka do ruky kytaru.

Kdy ti začala muzika chybět? Vím, že jsi občas hostoval tuším v Adaptacích, jak vznikla tahle spolupráce?
V Adaptaci hraje Aleš, kytarista z TVH. Kluci hrajou několik našich skadeb a někdo přišel s nápadem, abych si to s nima zazpíval v Jablonečku na zábavě. Tak jsme to udělali a lidi si zavzpomínali na ty starý časy. Bylo to bezva a pak jsme to ještě asi dvakrát zopakovali.

Pohárek nám přetekl a zakládáš Stagnaci – co bylo impulzem?
Kamarád Pepa mě přemlouval asi dva roky, že dáme něco dohromady a mě se do toho vůbec nechtělo, ne že bych do toho neměl chuť, ale protože vím, co to obnáší. Já to neumím dělat na půl plynu, a když to děláš naplno, tak někde musíš ošidit něco jinýho. Ale fakt se snažím to skloubit a mám hodně tolerantní rodinu. Za to jí moc děkuju.

Stagnace je pro mne velká neznámá – pojď nám jí představit. Kdo tam hraje, co hrajete ....
Tak na bicí nám hraje bubeník, na kytaru kytarista, na druhou kytaru taky kytarista, na basu baskytarista no a já zpívám, dá-li se to tak nazvat -))). Zatím hrajeme samý covery s českými texty, ale vlastní skladby jsou už na cestě.

Stagnace začala ze zelené louky nebo sis přinesl skladby z Bimetalu a TVH?
Spíš pár textů na ty covery. To jsme hráli už tenkrát, a jsou skladby třeba od Judas Priest nebo Accept, který prostě nestárnou. Jinak zelená louka.

Jaké máš se Stagnací plány, je šance, že se dočkáme CD?
No plány by byly, ale jejich uskutečnění je jiná věc. My teď trochu řešíme personální změny, no a jestli se vůbec někdy vyřeší, tak pak uvidíme. CD to je asi v našem případě hudba daleké budoucnosti. Já bych to viděl tak v příštím životě. Až bude co, tak to určitě natočíme, ale tomu prostě musíš věřit, jinak to nemá smysl. Nějaký věci už se rýsujou.

Najdou někde lidé informace o kapele?
Máme své stránky www.stagnace.cz a jsme i na facebooku, problém je ten, že veškeré informace tam většinou dodávám já, a já moc s internetem nekamarádím, tak to je většinou dost zastaralý a neúplný. Ale kdo má rád hlavolamy, tak si tam určitě nějaké informace najde.

pasa a stagnace

Maličko odbočím od kapel, co ty a Tři sestry? Narážím na Sesterský klip Lidojed, ve kterém hraješ. Jak ses k Sestrám dostal?
Jednou jsme jim s TVH zvučili v Jablonci nad Jizerou koncert. V tý době jsem hodně kamarádil s jejich kytaristou Nikotýnem.

Jak mi Dan Škába prozradil, Lidojed není jediná věc, kdy ses mihnul na obrazovce. Ještě existuje postava mnicha v nějakém šermířském představení. Co to bylo?
Náš syn vystupuje se skupinou historického šermu Rytíři turnovského meče, tak jsem jim v jednom představení pomohl s postavou jezuitského mnicha Matěje Burnatia.

Ty jsi mimo muziku i akční u vás na vsi. Narážím na zimní závody "Kněžnická 50" v běhu na lyžích, který je samostatná kapitola (závod na 50 metrů, pro všechny věkové kategorie, s nezvyklými pravidly...). Co je to za akci a jaká jsou pravidla?
Kde jsi tohle vyšťoural, to teda nevím, no šlo o neoficiální mistrovství světa v běhu na lyžích pod vlivem alkoholu. Konalo se u nás na zahradě. Vždycky jsme si to moc užili. Stupně vítězů, medaile, hodnotné ceny (bublifuk atd. ), hymna hrála, vlajky vlály, všichni na plech ….

Ty máš i něco společného s fesťákem Okoř a Keltská noc. Prozradíš nám co??
S Okoří vlastně nic, jen to že ho pořádá Michal Šenbauer z Českého srdce a asi dvakrát jsem tam byl. To první ročníky Keltské noci jsme dávali dohromady s kamarádem Milanem ještě v Jablonečku na vleku. Byla to velká neznámá a obrovská zkušenost.

Luboši, jak relaxuješ?
Tak to jsi mě teda zaskočil. Já jsem od přírody línej člověk, tak asi relaxuju celej život.

Vrátím k se zpátky k muzice, co posloucháš dneska? Zůstal jsi u stejné muziky a stylu jako když jsi začínal, nebo je tam nějaký posun?
Víš někdy mi připadá, že jsem zamrzl v sedmdesátých a osmdesátých letech, poslechnu si rád i nový věci, ale vžycky se rád vrátím k těm starejm peckám.

Milý zlatý Pašo, ani nevíš, jak jsem moc rád, že se mohl tento rozhovor uskutečnit. Je pro mne stejným svátkem, jako když jsem dohnal po xy letech Romana Melku z Doteků (Jablonec nad Nisou), anebo když mi do rádia přijeli staří Diskanti. Jsem moc rád, že sis na nás našel čas a co vzkážeš čtenářům Rockpaláce?

Ať se maj moc fajn, poslouchaj dobrej bigbeat, a hlavně ať doma nekoukaj do bedny a do compů, a na ten bigbeat choděj. Zdraví Paša!