Imortela je Nespoutaná

  • Číst 9288 krát

Parádní melodický metal s ženským zpěvem hraje kapela IMORTELA z Otrokovic. To už je myslím delší dobu známý fakt. A potvrzuje to i nová deska „Nespoutaná“, která vyšla před pár týdny.
Novinku kapela vydala po dlouhých osmi letech, kdy ji už mnozí ani nečekali. IMORTELA stojí a padá s výkony Kateřiny a Marka Bartoňových. Katka zpívá a Mára hraje na kytaru. Shoda příjmení je zde jasná. Jsou to manželé a mají spolu děti. Tečka, konec drbů.
Počátky skupiny lze najít v roce 2005. Od svých počátků hrála melodický metal inspirovaný kapelami Nightwish, Sonata Arctica nebo Stratovarius. V současné době Imortelu tvoří Kateřina Bartoňová – zpěv, Honza Jurybáček – basa, Marek Bartoň – kytara a zpěv, Petr Kostolanský – bicí.
Nová nahrávka pokračuje tam, kde kapela se kapela na osm let odmlčela. Devítiskladbová nahrávka obsahuje ale jen šest nových songů. Dále tam je verze pro rádia úvodního songu „Svár“ a jako bonus je označený singl „You Make me Feel“, který vyšel právě před těmi osmi lety. Ta angličtina mi k Imortele moc nesedí, ne že by Katka měla špatnou výslovnost, ale dosavadní tvorba prostě byla česky a takto bych to uvítal i do budoucna. Bonusem je taky zřejmě nevydaná skladba z roku 2013 s názvem „Dávné prokletí“.
Líbí se mi hlavně svižnější a taky tvrdší kousky. Pěkně rychle běží píseň „Musíš to dát“. Trošku mi to připomíná stylově spřízněnou českou kapelu ANACREON. Bezvadné je taky již zmíněné „Dávné prokletí“. A líbí se mi taky zajímavě pojatá skoro balada „Naplno žít“. To je fakt nádherná záležitost, při jejím poslechu se mi proběhl mráz po zádech. Paráda. Tady totiž zpívají Marek s Kateřinou a náramně jim to spolu sluší.
Naopak se mi příliš nezamlouvá „Rebelka“, její text se k Imortele nehodí. Přeci jen to už dávno není pubertální kapela, aby ji komandovala máma. Tohle fakt Kateřině nevěřím.
Budu se opakovat, Imortela umí nahrát parádní melodie podpořené výbornými muzikanty. Hlasově je to velká paráda a kytarová sóla jsou prostě nádherná. Jen mě mrzí, že jsem kapelu ještě neviděl živě. To musím napravit.
Pro Rockpalace Honza Holý