Na Broďáku duněl Czech death fest

Metalgate Czech death fest má za sebou jedenáctý ročník. Šlo o zdařilou akci v autokempu Brodský u Červeného Kostelce. Loňský desátý festival nasadil vysokou laťku, kterou se letos určitě podařilo vyrovnat nebo dokonce v lecčems překonat. Opět byla kapacita festu plně vyčerpána. Návštěvníci vytvořili skvělou atmosféru, kterou si pochvalovali i zúčastnění záchranáři. Ti měli práci jen s nějakým rozbitým kolenem nebo spálenými rameny. Žádné rvačky, žádné nadávky, „dycky metal“!

Třídenní akce začala již ve čtvrtek. A hned zkraje si fanoušci pochvalovali výkon kapely Purnama, kterou v časné odpolední hodině přivítal velmi pěkný dav. Kluci a holky z Liberecka mají srdce na pravém místě, vedle death metalu se věnují také charitě. Na Broďáku sklidili zasloužený úspěch.

Přítomné potěšil také koncertní návrat grindové smečky Isacaarum nebo festivalvá premiéra temného amerického projektu Uada. Mezi vrcholy čtvrtečního večera lze zařadit mezopotámský black metal v podání izraelské kapely Arallu, která se na fest vrátila po dvou letech, takže se s řadou fans zdravila jako se starými známými, přestože jejich domovy dělí 3500 kilometrů. Pobavili též legrační goregrindeři Spasm z Přerova. Na závěr večera vystoupili Poláci Vader a svými tvrdými riffy rozsekali naprosto všechno. Paráda!

Páteční horké odpoledne pěkně načala letitá parta V. A. R. z Liberce a byla to nádherná ukázka poctivého thrash metalu zpívaného česky. Ve dvou písních „Vratislavickému alkoholickému rachotu“ vypomohl pěvec Mirek Kovář. Bývalý vydavatel této kapely.

Některé skladby skoro 30 let staré zpíval s kapelou mohutný dav. Vpodvečer vystoupila další česká legenda. Death grindeři z Děčína pod názvem Fleshless. Vůbec nebylo znát, že je kytarista Luděk Huzán krátce po operaci. Svůj set odehrál v sedě, přece by nenechal parťáky ve štychu. Tohle je taky metal! Headlinery pátečního večera byli Holanďani Melechesh a švédský Marduk. Ti na začátku nasadili zběsilé tempo a do konce svého setu nesešli z nastolené cesty. Pánové, to byla jízda!

Sobotní ráno se fanouškům představily kapely hrající poctivý český death metal. Jako první dopoledne vystoupili kluci z DMC a Cuttered Flesh. Podvečer patřil české doom metalové legendě Silent Stream of Godless Elegy. To byla fakt paráda. Kapela používá folklorní prvky, které kombinuje s tvrdou muzikou. Vystoupení kapely s geniálně vtipným názvem Hnus umírající po pár minutách utnula průtrž mračen. Následovala pauza a s malým zpožděním pokračoval další program. To nejlepší přišlo na konec. Old school deathmetalisté Asphyx nenechali nikoho na pochybách, kdo to tady vyhrál. To byla parádní ukázka toho, jak se bavili lidi i kapela. Legendární zpěvák Martin van Drunen se při představování se smíchem označil „prostorově výrazného“ bubeníka Stefana Hüskense jako Pana Godzillu a sám se představil jako van Beeren. Evidentně mu chutnalo náchodské pivo.

Tak jako každoročně jsem na Broďáku potkal celou řadu kamarádů a známých. Metalisti drží při sobě, takže mám výborné přátele v Trutnově nebo v Kadani. Jedenáctý Czech death fest je úspěšně za námi, těšíme se společně na příští ročník 18. a 20. června 2020.

Pro Rockpalace Jan Holý