Covid 19 a lidé okolo muziky - 9. část

  • Číst 7860 krát

9. díl „seriálu“ o tom, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme další odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Jura Šperl (Limetall, Ingott)
1) Situace kolem pandemie je mrzutá. Celý život špatně snáším politiku a politikaření, které teď můžeš vidět a slyšet doslova na každém kroku, navíc, coby pamětník, mám zakořeněný odpor k různým zákazům, omezením a příkazům, takže když to sečteš a podtrhneš... A hudba, kterou hraju, je vyloženě o kontaktu s publikem a jeho zpětnou vazbou. Bez koncertů to prostě stojí za prd.
2) Asi jako každý muzikant - děláme doma nové věci, posíláme si hudební nápady a zkoušíme. To se nezměnilo. Udělal jsem si, pro zajímavost, vlastní průzkum a taktéž má spotřeba piva a šampusů zůstala v normálu.
3) To si netroufám odhadnout. Občas si zavoláme s muzikanty jiných kapel a naše názory na budoucí scénu se dost rozcházejí. Pesimizmus převládá. Ekonomové shodně tvrdí, že lidi nebudou mít tolik peněz, co dříve. Když už ale k něčemu takovému došlo, tak bych si moc přál, aby si fanoušci konečně začali vybírat poctivou a kvalitní muziku.

Alexey Boganov – Welicoruss
1) Covid nemel na mne osobně vliv. V březnu se narodila u mne dcerka a byl jsem obsazen ji a to štěstí pokrylo ten covid. Jediná špatná věc, že jsem hotelový podnikatel a kvůli viru mám velké finanční problémy.
2) Hudebny klid pro mne hodně dobry. Mužů odpočinout konečně of touru, které my měli příliš hodně. Odpočinout od mých spoluhráčů, je čas na skládání nové hudby, a teď pracuju nad novými písničkami. Taky vydali jsme v březnu nový album, a proto propagujeme ho teď. Kromě toho to je dobře, že nemůžeme teď hrát a můžu věnovat hodně casu rodině a dcerce
3) Final nebude špatný. Najdeme vakcínu proti viru, pomalu lidstvo vyléčí, byznys zas začne fungovat a bude všechno ok. Některý hospody a kluby musí se zavřít, ale pak otevře nové. V tom jsem pozitivny.

Pavel Šurkala - Živanický rockový masopust

1) Ahoj určitě, tak co se týče Covidu 19, tak v mém okolí to nikdo neměl, takže sem zdraví a šťastný, že se mě to nepotkalo a hlavně mě mrzí muzika, že není, ta mě naplňuje a sem šťastný když potkám kamarády, kteří to mají podobné jako já.
2) Odpočívám na zahrádce, a pak můj druhý koníček je rybaření, a to teď hodně trávím čas u vody a počasí nám přeje, takže super.
3) No tak tohle je těžká otázka, jelikož vím, že spousta muzikantů se s tím živí, to nemají jednoduchý. Já to mám jako koníčka, takže mě to tak nevadí, ale pro ně, a jak to vidím, ještě tak to budou muset dlouho vydržet bez hraní a vím, že je to citelný zásah do života muzikantů, a to se pak odráží všude. Tím mám na mysli hlavně rodinu finančně. Jak říkám je velmi nepříjemná situace.

Povětroň: Jakub Mihálik (kytara, zpěv), Lukáš Holoubek (baskytara), Jan Martinek (bicí, zpěv)
1) Hudba pro nás není obživou, takže se nás jako muzikantů nastalá situace dotýká podstatně míň, než kolegů, kteří se hraním živí, pořadatelů akcí, provozovatelů klubů atd. Koncertní plány na jaro a léto, v rámci kterých jsme chtěli provětrat písničky z naší nové desky Second, nicméně bohužel vzaly za své.
2) Nový materiál vzniká v zásadě průběžně, alespoň nakolik to dovolí život v karanténě s malým dítětem v malém bytě. Současně hledáme způsoby, jak i přes koncertní "sucho" dát světu vědět o naší desce.
3) Věříme, že se scéna z pandemického šoku časem "otřepe", jakkoli to určitě nějakou dobu potrvá. Bude zajímavé sledovat, nakolik současná situace scénu promění, například jestli se online koncerty stanou běžným doplňkem ke koncertům klasickým.

Tomáš Kargl - SEVEN
1) Musím přiznat, že mi tohle období života v karanténě celkem vyhovuje. Do práce, po delším volnu, chodím dle potřeby, a tak se mužů víc věnovat rodině a hlavně své malé dceři, která si mou pozornost náležitě užívá... co se tyče muziky, tam jsme na tom stejně jako všechny ostatní kapely- nehrajeme... oproti muzikantům, kteří mají hudbu jako svou živnost, my jsme v pohodě, protože máme každý své zaměstnání a tím i pravidelný měsíční příjem. Jen nám chybí kontakt s fanouškama a ta koncertní atmosféra, kterou žádné live streamy na internetu nenahradí, ale i tak o takovém koncertu uvažujeme, abychom nesešli z očí a následně z mysli všech našich příznivců. Byla by obrovská škoda, zahodit všechny ty roky společného úsilí, díky němuž jsme fanoušky získali.
2) Už od jara 2019 pracujeme na nových písních, které chceme letos vypustit do světa na novém albu. Nyní se práce na natáčení zastavily, ale jen co se uvolní nouzový stav, čeká mě ve studiu natáčení zpěvu a vokálů na sedm songu. Čtyři už máme hotové z loňska, nyní doděláme zbytek. Vše opět pod taktovkou producenta Dana Škráška, u kterého nahráváme. Všichni z kapely se teď věnují domácím pracím a postupně zjišťuji, co všechno nestihli v době, kdy kapela pravidelně vystupovala. Brzy se sejdeme ve zkušebně a začneme pilovat nový program, abychom byli připraveni, až nás opět pustí na pódia.
3) Bude to asi hodně těžký návrat k normálu. Uvidíme, jak to bude vypadat na podzim, kam se přesunula část letních akci, a budeme se modlit, aby nás nepostihla druhá vlna pandemie. Když vše dobře dopadne, budeme se moc těšit, až to zase rozbalíme a budeme dělat lidem radost. Těch starosti už byli dost ...