Covid 19 a lidé okolo muziky - 4. část

  • Číst 7635 krát

4. díl „seriálu“ o tom, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme další odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Agentura Tarock - promotéři
1)Přeji pěkný den. Tak tohle období neseme /po finanční stránce/ docela těžce, protože před koncem roku jsme investovali do dovybavení aparátu s tím, že to použijeme na letošní akce, kde se nám to postupně vrátí.
2)Co se týče druhé otázky, tak tady u nás na Slovácku se teď věnujeme vinohradnictví a vinařství na které zase nebylo dost času během akcí. Takže je to docela dobrý relax.
3)A k třetí otázce: mám obavy z toho, že návštěvníků různých akcí rapidně ubude a než se vše dostane do normálu /jestli se vůbec dostane/,tak uteče dlouhá doba a tím myslím i tu další sezonu

Matěj Koudelka – Benefit
1)Já makám jako IT z domova. S Benefitem už jsme přišli o dost pěkných koncertů a doufáme, že to brzo povolej a začneme hrát.
2)Volná využíváme k přípravě nový desky, takže se snažíme o víkendech zkoušet.
3)A jaký to bude mít dopad na naší scénu? Já myslím, že na hudební scénu to bude mít dopad dobrej. Bude spoustu nový muziky a lidi jsou nadržený na koncerty, stejně jako muzikanti. Tak doufám, že ze začátku bude velká návštěvnost a budou mejdany

Vojta Sedlák – Limetall
1) Já zatím dobře. Jelikož jsem ještě studentem tak mám teď hromadu času na všechno. Ale už mi to brzy skončí a nastoupím do školy někdy v květnu. Takže se snažím využít poslední chvíle. Ale už mi chybí ten kontakt s fanoušky, cestování, poznávání nových lidi i míst. A hlavně ta koncertní energie, atmosféra a nálada. Ta je nenahraditelná.
2)Jak už jsem řekl, mám hromady času. Takže se je snažím využít naplno. Ale nejvíce teď cvičím. Pak jsou práce kolem domu a na zahradě, to mě taky moc baví. A ještě teď přestavuji doma studio. Takže se nenudím. No, a když mám nějakou chvilku, tak samozřejmě relaxuji s nějakou dobrou hudbou ve sluchátkách.
3)Největší dopad si myslím, že bude finanční. Taky si neumím představit ty muzikanty, kteří koncerty mají jako hlavní příjem. Podle mě bude chodit na koncerty méně lidi, protože se budou bát. Ale zase na druhou stranu, by mohli být zase lidé více hladoví po muzice. Doufám, že už to brzy skončí. A jsem zvědavý, kdy se zase společně s Limetallem vrátíme na podia. Zdravím všechny fanoušky a hlavně muzikanty.

Fany Michalík - Limetall
1)Pandemie zasáhla celý svět a asi nikdo se nevyhne nějakému omezení... já říkám, pokud se nikomu nic vážného nestane má to smysl s pokorou poslechnout a smířit se s tím že nějaký čas budeme omezení.
2)Normálně už bychom o víkendech hráli a já místo toho dodělávam resty na domku a věnují se rodině. Samozřejmě mám vždy kytaru poblíž a tak si nahrávám různé nápady... já osobně nejsem závislý na koncertech, mám to téměř jako koníček ale chybí mi kontakt s lidmi a je mi opravdu líto pořadatelů všech akcí které se musely zrušit.. je to náročná a těžká práce...
3)Asi těžce se dá předpovědět jak všechno dopadne, rád bych jen ať se všichni chováme ohleduplně, slušně a i když vše určitě dobře dopadne neblbnou lidi tím že to vše budou chtít rychle dohnat... lidstvo by mělo trochu zpomalit a uvědomit si že existuje vyšší moc a peníze jsou fajn ale ne nejdůležitější...Přeji všem zdraví a štěstí...

Radek Kurc – majitel nahrávacího studia Aquarium, Radek Kurc & Friends
1)Tento problém je celosvětový a nějak se s tím musíme všichni poprat. Záleží na tom, jak se k tomu postavíme, a myslím, že není nutné se toho úplně podělat, jelikož jsem, jak víš, v první linii v civilním zaměstnání, tak se na sebe snažím dávat pozor. Kapely se to týká v tom, že jsme se nemohli stýkat v době zákazu jako všichni ostatní a tak jsem dodělával ve studiu práci, která byla rozdělaná na jiných projektech. Kapela mezitím začala tvořit nový materiál a myslím, že se to daří, naší výhodou je bezvadné zázemí vlastního studia Aquarium. Myslím, že brzy začneme točit singl k nové desce.
2)Jak jsem již psal, ta odpověď se týká i druhé otázky. Jen doplním, že neodpočívám a stále jsem v jednom tahu díky studiu.
3)Těžko říct jaký dopad to bude mít na hudební scénu. Myslím, že nebude tak závažný ohledně psaní a tvorby, protože hudba není ovoce, aby se kazilo, a ta přežije sama bez větší úhony. Možná si lidi proberou starší nahrávky, anebo objeví něco nového. Jaký dopad to bude mít na business je otázka jiná. Spousta lidí běduje, že jsou na to závislí a že přichází o koncerty. Ano, my také poměrně o dost a pěkně mě to sere, ale jak jsem psal, nejsem na koncertech naštěstí závislý mimo toho, že mi to opravdu chybí. Myslím, že 99% kapel jsou financovány z jiných zdrojů a tak kromě toho že nemůžou jezdit o víkendech hrát a bavit se tak se v podstatě u nich nic neděje. Všichni se těšíme na akce a všechny nás svrbí ruce, protože bez kultury obecně nejde žít. Jde o to, abychom to ve zdraví všichni dali a zase se mohli brzy vídat v normálním životě!