Motorband dává Restart

  • Číst 3747 krát

Po roce, kdy vyšlo nové CD teplických Motorband, je k mání konečně avízovaný film o historii kapely – Restart, i když zatím jen na kanále Youtube.

Dokument se točí především okolo hlavního protagonisty – Libora Máči Matejčíka a přibližuje nám jeho vzlety a především pády, kterých si užil dost a dost, přesto se nikdy nevzdal. Vinou za své pády a neúspěchy nehledá u druhých, ale začíná u sebe. Libor už jednou velmi otevřenou zpověď zveřejnil onehdy na webu, nyní tak činí prostřednictví filmu. A konečně kdo více by měl být povolanější mluvit o Motorbandu, než právě on. Restart je příběh člověka, který je plný odhodlání dostat svou kapelu na vrchol, kterého když dosáhl, následuje nečekaný veliký pád a vysvětlení, co ho zapříčinilo.

Co nám film nabízí mimo upřímné Máčovy zpovědi jsou komenty a postřehy lidí, kteří v 80. tých letech budovali rockovou muziku v tehdejším Českolovensku. Asi tím nejfundovanějším je Aleš Brichta, dále Pepa Vojtek, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Klauda Kryšpín, Petr Janda…….včetně rozhovorů s bývalými členy kapely a ex managerem.

Film je vynikající, je plný emocí a Libor tam otvírá nejednu svou „Třináctou komnatu“. Restart je nostalgií pro každého rockera padesátníka, který zažil tuhle dobu. Libor Matejčík tenkrát vybudoval svým úžasným úsilí superskupinu, která neměla co do instrumentální vybavenosti jednotlivých hráčů obdoby. Historické záznamy koncertů Motorband, kterými je Restart prošpikován mě hodily zpátky do „pionýrských“ dob heavy metalu, do dob pyramidek, nábojových pásů a opasků, kožených bund a nášivek, navodí atmosféru koncertů na Barče, Sportovní hale….

Restart je určen pro všechny pamětníky, kteří zažili 80tá léta, ale i pro mladé, kterým ukáže, jaká to byla doba. Restart je velice citlivě natočen a sestříhán a po celých 100 minut jsem nenašel hluché místo, natož abych se nudil. Docela jistě se k němu ještě vícekrát vrátím a Máča a potažmo jeho obnovený Motorband zasluhuje plný počet bodů. Že opravdu Libor s kapelou udělali Restart je vidět na posledním CD s názvem V, kde nabídli zatím podle mne ten nejsilnější materiál. Dokument jako takový mě ohromně bavil, a to je co říci, protože nevím, jestli bych u jiného tématu vydržel dvě hodiny jen poslouchat monology několika lidí. Je o kapele z té doby (socialistického Československa), vystihuje atmosféru celého toho muzikantského nadšení, lásky k metalu (rocku), snahy postavit se režimu a naděje, že jednou prorazí „ven“. O věčném hudebním boji Motorbandu zde hovoří jak bývalí hráči, tak různé osobnosti naší rockové scény.

Dokumentární / Hudební
Česko, 2017, 100 min
Režie: Miloslav Levek
Kamera: Miloslav Levek
Hrají: Libor Matejčik, Kamil Střihavka, Josef Vojtek, Petr Janda, Aleš Brichta, Ota Váňa, Radek Hurčík, Tomáš Krulich, Klaudius Kryšpín, Michal Pavlíček, Roman Holý, Petr Bende