S Ivo Plačkem - kdy se dočkáme skvělého CD Petroleum?

  • Číst 7812 krát

Výborné album Petroleum čeká oficiální termín distribuce. S duší a motorem projektu Petroleum Ivo Plačkem si povídáme o věcech příštích, kdy album vyjde, u koho a v jaké formě. Stejně tak mě zajímá, zda se od Petroleum dočkáme nějakého pokračování.

Ivo, včera jsme na Rockpalace zveřejnili recenzi na Petroleum a hned nám přišlo pár desítek emailů ohledně tvého projektu, takže pojďme lidem odpovědět. Kdy a u koho vyjde tohle výborné album? A jaké platformy plánujte?
Album vyjde pod hlavičkou nové firmy Black Barn, za kterou stojí Dan Friml a Jiří Rybka, oba srdcaři do tvrdé muziky a Dan ještě obrovský, muzikální talent a perfekcionista, kteří nám nabídli takové podmínky, které tu byly naposledy poskytované kapelám začátkem devadesátých let. Album vyjde na CD v nejbližších dnech a na LP do konce roku a to jen z toho důvodu, že Loděnice jsou natolik vytížené zakázkami z celého světa, že upřednostňují výrobu tisícových nákladů a ten náš rybníček posouvají do pozadí, ovšem je to z marketingového hlediska pochopitelné.

Máš ty už nějaké reakce?
Denně jsem bombardován otázkami fanoušků a novinářů kdy už to vyjde, ale vzhledem k tomu, že to ještě nikdo neslyšel, krom tebe a Petra Korála, tak reakce na samotné album nemám...

Dostaneš stejnou otázku jako Cathedral In Flames, opakuji, že Petroleum a právě Cathedral jsou zatím to nej, co jsem letos slyšel. Muzika, o které „někdo“ přemýšlel, jak a proč má znít…měli jste pocit už ve studiu, že vzniká něco netradičního, něco co se vymyká z průměru, něco výjimečného?
To rozhodně ne, jelikož jsme nohama na zemi a jediné o co nám jde, je se pobavit a nahrát něco, co se nám dobře poslouchá a co nás pobaví. Vyjimečné to pro někoho může být jedině tím, že se nedržíme nějaké škatulky a děláme si, co chceme a jak chceme.

Jsme spolu v kontaktu, takže vím, že je nějaký ten pátek dokončené, proč ta prodleva?
Původně jsme měli album vydávat u labelu SLOVAK METAL ARMY v květnu, ovšem Juro Hariň akorát v době kdy se to mělo celé rozjet, náhle zemřel a já neměl nějaký čas vůbec sílu a náladu něco řešit, protože mě jeho náhlé úmrtí velice zasáhlo. Ještě začátkem května nastupoval do nemocnice s tím, že ho asi kouslo klíště a jde tam na pár dní....

Album zachycuje i starší skladby – Mephisto, Paradise a Daniel, které jste zveřejnili před poměrně delším časem na You Tube, bylo to z důvodu, že jsi s Petroleum nepomýšlel v té době na plnohodnotné album?
Petroleum bylo původně zamýšleno opravdu jen jako jednorázový projekt o 3. skladbách, ovšem postupně to mě a Aleše začalo natolik bavit, že jsme si řekli," co udělat celou desku?"

Každopádně na albu znějí lépe než na YT, dostal jsi po čase nápad na lepší aranže? Nebo proč jsi měl nutnost je částečně „překopat“?
Pochopitelně jsem po delším poslechu začal vymýšlet, jak by to šlo ještě víc nakopnout, ale tak to mám pokaždé a nakonec jsem rád, že se nic neuspěchalo a nechalo se to celé dozrát.

Na albu je poměrně dost hostů, jak si na azil např. na lidičky jako je Vít Janata, který hraje pouze vážnou hudbu, Zuzanu Dubnovou (která nikdy metal nezpívala). Přesto jejich výkony jsou velice přesvědčivé. Jak reagovali na tvůj návrh, aby hostovali na takto tvrdém albu?
S Vítkem Janatou už spolupracuju od doby, kdy jsem ještě dělal v krematoriu Strašnice a on tam hrál na varhany. Tehdá jsem začal s ním, Alešem Hrnčálem a Chymusem, dělat album projektu IPAH- "Mrchožrout", které vyšlo někdy před pěti lety a jeho zápal a výkon je prostě nenahraditelný a bez něj by byla hudba, kterou děláme poloviční, nehledě na to, že ho to s námi baví, což mě dodnes nejde na rozum, s ohledem na to, že hraje a poslouchá pouze vážnou hudbu. Zuzana je kapitola sama pro sebe. Tu jsem prostě zcela náhodou oslovil na Facebooku aniž bych jí znal a ona do toho po hlavě šla a její výkon a nápady nás posadily na prdel. Zuzana je vynikající muzikantka a zpěvačka a především je to živel, se kterým je radost spolupracovat.

Jam Valcors – zpěvačka z Kolumbie, jak jsi přišel k ní?
Jam Valcors přitáhnul Mirek Valenta, který dělal 15 let v Anglii a byl s ní v kontaktu, protože Jam je velká fanynka Masterś Hammer. On jí pozval do ČR a nechal jí u sebe bydlet, potom se vzali, ale dnes je vše jinak a každý si už žije vlastním životem...Tehdá k nám jezdili do studia a Jam tam prostě vystřihla ty její vokály a sedlo to tam.

Jako host je tam i Dan „Šakal“ Švarc (ex Demon, ex Fata Morgana, ex Torr, ex Daniels…). Dana po hudební stránce mnoho lidí odepsalo, přesto na albu odvedl výborný výkon. Jak tě napadl právě on a jak se s ním spolupracovalo?J
Tomu si vlastně hodně pomohl ty, když si dělal s Danem rozhovor a pouštěl si mu naší skladbu Mephisto. Jemu se to nějak hodně líbilo a říkal, že by ho to bavilo a v tu dobu si mě přidal na fb, tak jsem mu navrhnul spolupráci a on do toho šel. Dan je svéráz a například první věc, kterou byla Alexandra, měl dokonale připravenou a nakrákal jí napoprvé. Jeho stačí navést a okamžitě ví, co má dělat. Spolupráce ve studiu probíhala skvěle a nezabrala zbytečně moc času, prostě dodnes velkej profík a kdo si ho bere ve zlém do huby, mohl by se od něj učit, jak bejt připravenej do studia...

Máš tam i lidi z legendárních Masters Hammer, jaký je tvůj vztah k Masters Hammer? Byl vůbec někdo, koho jsi oslovil a on neměl zájem?
Věřím v osud. Když mě bylo nějakých 13 let, tak spolužák ze základky přitáhnul demo "The Mass" a já se do Masterś Hammer totálně zamiloval a v roce 1992 jsem šel nahrávat se svojí kapelou EKG, první demo "Doom", které mimo jiné vyšlo minulý rok na LP u labelu NUCLEAR WAR NOW, společně s mojí druhou kapelou IMMORTALLITY v USA, k Vlastovi Voralovi, klávesákovi Masterś Hammer, do jeho studia IVORIES a tam jsem poznal Frantu Štorma a Míru Valentu. Oni tam tenkrát točili slavné demo "Jilemnický okultista" a Necrocock tam točil jeho demo " Practices of undertackers"....Po nějakém čase jsem potkal Míru v Rakovníku, protože on tady měl nabrnklou holku a začli jsme se navštěvovat. Navštěvoval zkoušky Immortallity, kde mě učil jeho styl hry na bicí a postupně jsem se na různých dýcháncích poznal se zbytkem lidí z Masterś Hammer. Někdy kolem roku 2000 mě volal Necrocock, že basák Monster staví kapelu a jestli bych tam nešel bubnovat, tak jsem se s Netvorem sešel a dala se dohromady kapela Schizos, poté Septagon Chimera, se kterou jsme natočili, společně s Vlastou Voralem a Vítkem Malinovským album "Propast bohů". Poté mě oslovil Necrocock, jestli by mohl v krematoriu natočit legendární klip "Porucha mechanismu pecí" a poté jsem dostal nabídku na nabubnování jeho asi nejlepšího alba "Lesní hudba" a singlu Kaviar Kavalier, "Die urinal therapie". S tympánistou Silenthellem se známe pomalu 30 let a Honza po poslechu Petrolea neváhal a okamžitě do toho šel. Spolupráce s ním je radost, ať už po stránce lidské, tak po stránce profesionální. Člověče, k otázce jestli někdo neměl zájem? Ne, nikdo mě neodmítnul.

petroleum rockpalace hrncal silenthell

Nesmíme zapomenout na Aleše, jak dlouho vy dva spolu už vlastně spolupracujete? A lezete si na nervy někdy?
S Alešem spolupracuju nějakých 7 let a jediné co mě mrzí je, že se neznáme dýl. V každé kapele mě vždycky někdo sral, spíš mě srali vždycky všichni, což se ve vztahu s Alešem rozhodně říct nedá. Na nervy si nelezeme, protože jsem za celou svou hudební kariéru nezažil takové souznění, jako právě s Alešem, naopak se na sebe vždycky těšíme. Aleš je pro mě nejenom parťák a pravá ruka v hudbě, ale především kámoš na život a na smrt. Potřebuji odvézt na letiště ve 2 hodiny v noci, nebo naopak odvézt domů? U Aleška není problém. On byl jeden z mála, kterým jsem se mohl vybrečet na rameni, když jsem zjistil, že mám rakovinu a byl jsem psychicky v prdeli. On mě hodně držel nad hladinou, za což mu budu nadosmrti vděčný. Miluju ho a nedám na něj dopustit...

Album je opravdu hodně pestré nenudí, tvoje nápady se mi zdály víc než geniální (dětské sbory v Daniel, nebo žáci LŠU v Rakovníku, kteří hrají úvodní intro, v mnohé skladbě zní violoncello….kde tě napadají takové nápady?
V hlavě :-D

Ty jsi nahrál nejen bicí, ale jsi podepsán pod všemi aranžemi. Právě u letité Motýli na špendlíku bylo vidět, kam až jde průměrná skladba vytáhnout dobrým citem pro muziku. Máš nějaké domácí studio, kde jsi zkoušel různé zvuky a efekty?
Ne, všechno vymýšlím doma, při poslechu prvotních, ukrutných nahrávek, kde si to pouštím dokola a naskakují mě v hlavě věci, které by kolikrát opravdu ukrutným skladbám prospěly. Tím že v podstatě neposlouchám metal, mám svobodu v komponování a dělám pro skladbu to, co jí prospěje nejvíc rytmicky a melodicky, bez ohledu na škatulky. Ve studiu už většinou vím, co kde kam dát, aby to znělo a hrálo tak, jak to mám srovnané v hlavě. Tady by chtělo seknout poklonu Alešovi, který se musel naučit rozluštit moje myšlenky, protože neznám noty, kdy mu říkám ..."Tady zahraj džž džž džž, vram, vram, vram, vzůůů, bžžžžž, uau, uau" a on to tam sází přesně tak, jaká je moje představa... Když se náhodou přichomítnou k našemu nahrávání členové jeho kapely Warchild, většinou si klepou na čelo a nechápou, co vlastně děláme...

Máš přehled, kolikrát jsi album při jeho přípravě slyšel? Máš ho ještě rád -)))???
Předpokládám, že si za albem stojíš, nebo by si teď, odstupem času udělal něco jinak?
Album průběžně poslouchám, především když se doma vožeru a stále mě to baví. Za vším si stoprocentně stojím a až na pár drobností, především v bicích, bych nic neměnil...

Dal sis od muziky po závěrečném masteringu pokoj ? Jak vypadá tvůj relax?
Od ledna, kdy jsme album dokončili, jsem nic nekomponoval, pouze jsem se zaměřil na věci kolem alba. Nechodím nikam do háku, živí mě tzv. práce z domu, tak jezdím s dětmi po krásách Českých a nedávno jsem se vrátil z Turecka, což je pro mě relax největší. Klídek a vypnutí u moře, mezi skvělými lidmi a skvělým jídlem.

Co nápady? Zůstaly ti ještě nějaké? Ptám se, jestli je šance, že se v budoucnu zase s albem Petroleum setkáme, nebo šlo o zcela jednorázový podnik?
Mně v hlavě šrotuje pořád něco a nápadů mám přehršel, teď jen nevím, zdali to bude metal, dechovka, nebo techno..?

A máš už jasno, kdo bude na dalším případném albu? Stejné obsazení, nebo zase pozveš jiné hosty?
Kromě Valnenty a Valcors bude obsazení minimálně hodně podobné, možná přibude nějaké další zajímavé jméno...

Sleduješ muziku okolo sebe? V tvém rozvoru na Beatu jsi nechal hrát Bathory, Diamonda…. Najdeš čas zajít na nějaký koncert?
Současnou muziku nesleduji, páč mě nebaví. Začal jsem si před lety kupovat na vinylech starý páky, který jsem dřív poslouchal a hodně sjíždím muziku, kterou jsem dřív nemohl vystát. Mám hodně rád Davida Bowieho, heavy metal a pop 80. let, od nás se mi líbí, co dělá Samir Hauser pod hlavičkou Bruno Ferrari, to je naprosto dokonalá hudba, kterou rád sjíždím v autě. Z metalu mě baví snad jen Inferno a Necrocock a hodně dobrá je poslední Pačessova deska "Poupě".

V našem prvním rozhovoru se zříkáváš živého hraní, asi to platí stále že, ale plánuješ s Petroleum nějaký (použiju to ošklivé slovo) „merch“ a pokud ano? Kde a co si můžeme zakoupit?
Živě asi nikdy hrát nebudeme, protože mám osyp z nějakého zkoušení a následného přesouvání se někam a spání kdoví kde. Merch se mi válí už měsíc na skříni a jde o parádní trika Pertoleum, které si můžou fans koupit za 250 Kč u mě, pokud mě napíšou na FB Ivo Plaček, nebo na email, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Nemůžu se nezeptat na tvoje zdraví, z našich telefonů vím, že jsi po zdravotní stránce prožíval těžké období. Doufám, že jsi už na tom lépe.
Ke konci roku 2019 mě lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva ve druhém stádiu a doslova jsem utekl hrobníkovi z lopaty. Měl jsem nasazenou ukrutnou proceduru 10 chemoterapií, 25 ozařování a 2 náročných operací, kdy jsem celou léčbou a operacemi proplul bez, toho, aniž bych ztratil na váze, nebo mě vypadala kštice. Dokonce i lékaři o mně přednášejí na fakultách a považují za zázrak, jak jsem vším proplul bez větších následků, i když pochopitelně něco si to vzalo...Nemoc mi dala to, že jsem přehodnotil svůj zhýralý život a priority, kdy jsou mi směšné starosti a "problémy" některých lidí. Je mi skvěle a děkuji pánu Bohu za druhou šanci.