Když idoly z metalových džísek pokřtí CD tvojí kapely

  • Číst 7324 krát

Pokud mluvíme v souvislostech o Chomutovu a rodině netopýrů, necitujeme zprávy vyhlášeného zooparku, nýbrž poukazujeme na výkladní skříň místní rockové scény. Pozvání k rozhovoru přijal Pavel Réz, doslova velký sympaťák a kytarista Fat Bat.

Pavle představ nám na úvod své spoluhráče a troufnu si říct i kamarády, protože z vás ta pohoda a přátelství stříká jako vřídlo Gagarin v nedalekých Karlových Varech.
Tak to jsi napsal krásně, Tome, moc děkuji. Předně zdravím příznivce Rockpalace a co se naší bandy týká, tak za bicími sedí Pepa Šlehofer, basou tvrdí muziku Josef Ložan, rytmickou kytaru mám na starosti já, sólovou pak Zbyšek Krotký a naším křiklounem je Matěj Matěcha.

Nemohu se nezeptat s odkazem na Ozzyho. Jaký máte vztah k netopýrům? (smích)
No žádného jsme zatím neochutnali, ale máme je rádi. Vloni nás svou popularitou trochu předběhli, ale makáme na tom, abychom se zviditelnili trochu víc, než ty létající potvůrky!

Musím uznat, že jste na mě zapůsobili nebývale silnou aktivitou v době koncertního půstu. Videoklipy, živáky ze zkušebny, rozhovory, nový merch, to vše se valí na vaše fanoušky v době, kdy spousta kapel prochází hibernační fází. Kdo za tím stojí?
Tak nějak všichni, ale ona je za tím trochu i souhra náhod. My jsme natočili CD v době, kdy se začínalo vše pomalu uzavírat. No a když se přestalo hrát, tak co jsme měli dělat, že? Požádali jsme o spolupráci našeho dvorního fotografa Marka Gaiera s tím, jestli by nám nechtěl natočit klip, když už je zvyklý dívat se na svět přes hledáček aparátu. Marek souhlasil a to bylo dobře. Rozjela se spolupráce, za kterou už je několik videoklipů, jejichž kvalita je potvrzena dvojnásobným vítězstvím a jedním druhým místem v celorepublikové soutěži Kluboofka a také prvním místem v přehlídce MAK TV. Prostě se nám společně podařilo udělat na dobrou muziku hezké pohyblivé obrázky. Už jsem se zmínil, že jsme dost skromní? Základ je ale ten, že milujeme naše fanoušky a když se nehraje, snažíme se jim to vynahradit jinak. No a oni nám pak svou energii vrací a to máme rádi. Už se na ně moc těšíme živě.

FB IMG 1619864605838

V roce 2020 jste vydali úspěšné album Pozvedněte prapory (recenze na Rockpalace). Plánujete další plnohodnotné CD, nebo jedete na vlně videoklipů, které natočené třeba jen k singlu, mají možná větší účinek směrem k fanouškům?
To je věc, o které v poslední době společně diskutujeme. Materiálu na CD máme sice dost, ale chceme se trochu více soustředit na zvuk a detaily. I když jsme mluvili o novém CD, které by vyšlo ještě letos, je pravděpodobné, že půjdeme spíš cestou několika singlů, které budou podpořeny klipem.

Když jsme nakousli vaší "filmovou" tvorbu. Údajně máte na svědomí Velkou a horkou novinku, kterou exkluzivně pro Rockpalace odhalíš?
To je pravda, pokusím se. Pracujeme na novém videoklipu. Ale rozhodli jsme se ho pojmout trochu jinak. Navázali jsme spolupráci s K-centrem a byli jsme až dojati s jakým nadšením do toho s námi šli. Chceme totiž, aby nešlo o „normální“ klip. Máme v úmyslu ho pojmout tak, aby ten, kdo ho uvidí, byl zasažen nejen hudbou, ale hlavně obsahem klipu. A aby se pak ptal a chtěl vědět o tématu více informací. Pak bude mít naše tvorba i jakýsi „přesah“ a to je to, o co nám jde. Pro někoho možná bude trochu kontroverzní. Myslím, že ten, kdo klip uvidí, si ho bude pamatovat. Premiéra bude v květnu.

Loni se vám povedl husarský kousek s S.D.I. Jaký je to zážitek, když s vámi koncertují a křtí CD legendy, které jsme snad všichni nosili na džískách?
No prostě mazec !!! Extáze !!! Ještě když jsme stavěli aparát jsme si říkali: „Fakt dnes hrajeme s S.D.I.?!!! Oni jsou to hrozní borci a profíci, klobouk dolů. Když pak Reinhard při křtu označil naší bandu za „awesome“ a polil nám CD, tak se nám splnil sen. Dokonce před pár dny S.D.I. na svém profilu zveřejnili i náš klip k songu Terminátor, vole! a vyslovili přání si s námi zase zahrát! Co chtít víc?

received 244819217429218

Můžeš pojmenovat jeden zásadní koncert Fat Bat?
Nemůžu! My máme rádi všechny koncerty, protože si ceníme podpory našich fans a užíváme si s nimi tu atmosféru. Pro nás je asi každý koncert zásadní. Ale když o tom popřemýšlím, tak opravdu výjimečný byl přece jen křest s S.D.I. Jednak proto, že to byl křest debutového CD, navíc zahraniční legendou. Druhým křtitelem byl pak náš velký kamarád Radek Kalinič, který celou akci dal dohromady a pak to bylo první vystoupení basáka Pepína Ložana po nástupu do kapely. Rád bych ale dodal, že jsme měli křty dva. Ten první byl český a druhý mezinárodní s S.D.I.. Těmi, kdo nám křtil CD na "českém křtu" (proběhl na festivalu Pecká Motopecka) byl Ondra Marek z Roxoru a Tomáš Řeřucha z Y.B.C.A. Křtít měl i Big Boss, ale bohužel mu zdraví nedovolilo, aby dorazil.

Možná vaším koncertním vrcholem měl být zrušený festival Masters Of Rock 2020. Jednáte nějak s pořadateli o náhradě, když teď už je jasné, že ani ročník 2021 se konat nebude?
V současné době nejednáme. Přeci jen nejsme velká kapela a pořadatel má teď asi plnou hlavu jiných starostí. Jsme ale v kontaktu a až přijde čas, budeme připraveni.

Pokud právě čte rozhovor pořadatel, který se rozhlíží po rockové scéně a prapor Fat Bat ještě nezahlédl. Proč by jste právě vy neměli chybět na jeho programu?
Sebechvála smrdí, ale … protože máme ty nejlepší fanoušky, kteří mají nejlepší vkus a určitě dorazí na tu nejlepší muziku! No kdo by si taky nechal ujít bandu krásných, již delší dobu mladých, talentovaných a sympatických netopýrů!

Pavle díky za rozhovor a máš nějaký povzbudivý vzkaz kolegům muzikantům, technikům, pořadatelům a fanouškům?
Tome, já děkuji Tobě a Rockpalace! A všem, které jsi zmínil, bych popřál co nejbližší možnost živého hraní. I my se nemůžeme dočkat až Pozvedneme prapory! Ave Metal !

Pro Rockpalace Tomáš Pošvanc