Horda Okult na Rockpalaci

  • Číst 7568 krát

Kapela vznikla v létě 2018 a už máte dvě zdařilá CD. Jste docela plodní, ale na netu není moc informací ohledně vaší krátké historie. Představ teda čtenářům hordu Okult
Zdarec, je to jak říkáš, kapela vznikla v Kuksu v první polovině roku 2018. Okult se skládá ze čtyř lidí a z toho jsme tři z jedné vesnice a čtvrtý od nás bydlí vzdušnou čarou asi dva kilometry, tak nám přišlo dobré založit místní kapelu. :D V roce 2018 jsme byli všichni volní a tak jsme na popud Ládi dali dohromady Okult.
Složení:
Láďa Wolek (basa, zpěv)
Jan Vitebský (kytara, doporovodný vocal)
Michal Kejkrt (kytara, doprovodný vocal)
Tomáš Kejkrt (bicí)

161579638 771887020389246 3007054137402192339 n

V době současné nečinnosti připravujete, plánujete něco? Například video, nové CD. Na nové CD sa ptám hlavně proto, že málo jaká kapela je tak plodná jako vy. Vůbec bych sa nedivil, kdyby bylo už třetí CD natočený

Video bychom rádi nějaké natočili, ale zatím nemáme ještě ucelenou představu jak, kde a kdy bychom natáčení uskutečnili. Zatím máme jen nahrávku živého koncertu (bez lidí) z Nároďáku, kterou najdete na našem profilu na Facebooku a pak ve skupině Kluboofka Nároďák. Další nové CD ještě nemáme, náš hlavní composer Láďa a nevyčerpatelná studnice nových riffů by byl sice schopen složit materiál na 3 fošny za rok, ale na to nemáme dostatek zlaťáčků. Nicméně v tuhle chvíli, už nějaký nový materiál máme a do studia se chystáme příští rok.

Aktuální sestava je stále stejná jako na CD nebo jsou u vás nějaké změny?

Sestava je beze změn a doufám, že tomu tak bude i nadále. I když jsme přemýšleli o zpěvákovi, nebo zpěvačce, aby se Láďa mohl věnovat jen base a řev by obstarával někdo jiný, ale ještě žádný konkurz neproběhl a kdo ví, jestli vůbec proběhne.

Váš basák ještě hraje v death smečce z Pce, Dysangelium takže předpokládám, že máte pouto i přes chlast. S Viharem byli vždycky luxusní společné večírky, ještě synek drží pohromadě? Tímto ho zdravím i zbytek Dysangelium. Jak probíhají vaše večírky?

Náš basák, už nějaký ten rok alkohol vůbec nepije, takže to pouto chlastu tam není vůbec. Vihar je dobrej kluk a umíme se pobavit i za střízliva. Každopádně po nějakém tom kalíšku se zábava víc rozproudí :D Ale joo, ještě se synek nerozsypal... K večírkům. Chlast všeho druhu (40% alkoholu a víc) děvky a koksu, že bys tím vyspároval plavecký bazén. Dělám si prdel, dáme pár piv, někdy trochu kořalky a tím to hasne. My kluci z vesnice nejsme moc divoký.

161642267 856534091870310 5840169822163285065 n

Skladby, které více plují do thrash metalových vod, nakopou do řiti i legendární Debustrol. Držíte sa hesla, které vždycky propagoval Vihar, a to: hraj rychle, nebo vůbec…?

To je docela smělé tvrzení, ale děkujeme. My nemáme tvorbu zakořeněnou v jednom stylu, takže tam jsou docela výkyvy v rychlostech a samotných charakterech riffů. Brutálně rychlé songy ani nechceme dělat, mě osobně přijde, že to je trochu na úkor kvality. Chceme dělat muziku takovou, aby to lidi chytlo, aby si zapařili a zároveň té muzice bylo rozumět. Tady se s Viharem moc neshodujeme.

Když sa ještě mohlo hrát, jak vypadal váš koncertní playlist? Ze dvou CD už sa dá vybírat, jakej vál nesmí na živáku chybět?

To je, už tak dlouho co jsme naposledy hráli, že už si ten playlist ani nepamatuju. Poslední koncerty jsme začínali většinou Krvavou lázní, pak tam nechyběl Aristokrad, Hawrani, Signum Diabolica, Rok Nula, 1678 a Oko a Bič... to je skoro celé druhé album a set se někdy doplňoval songama z prvního alba Přes Krve Brod, Šakal, nebo Ghetto.

Co sa mi na vás líbí je zdařilej mix thrash, black a death metalu, česky zpívané texty. Sami označujete tvorbu jako multi metal. Doufám, že sa to v budoucnu nezvrhne na multi kulti.

Pár skladeb v Arabštině třeba jo? Neboj se, to se NIKDY nestane!!! Já jsem zásadně proti prznění muziky multikulturalismem a podobnýma hovnama jako je politika, LGBT, BLM, antifa, nebo nazi. Je přece spoustu jiných hezkých témat, jako jsou třeba vraždy, násilí, znásilňování, války atd.

Hráli jste i na Metal Gate Czech Death Fest, což na začínající kapelu je mega úspěch. Takže budete fakt dobrý, jaké byli recenze na vaše tituly?

Hele hraní na CDF bylo úplně náhodou a ta nabídka přišla asi 4 hodiny před našim hracím časem. Klukům vypadla nějaká kapela a náš kamarád Ctibor, který se tam ochomýtal nás doporučil. Viděli jsme v tom velkou příležitost, která by se, už nemusela opakovat, tak šly všechny naše plány na večer stranou. Sešli jsme se na zkušebně, rychle jsme si přehráli playlist, aby sme si neuřízli ostudu a valilo se do Kostelce. Po odehrání koncertu za námi přišlo docela hodně lidí a byli z naší muziky nadšení. To samozřejmě zahřeje u srdce víc, než kdyby po nás házeli flašky.

162097920 5302443156495033 430584425766925559 n

Debut album Batalion má následovníka Signum Diabolica. Rozeber jednotlivá CD od obalu, kde sa točilo až po úspěch u fans a kritiky.

První album Batalion je směřované do roku 1866, kdy probíhala Rakousko-Pruská válka. Tohle téma vybral Láďa, protože bydlíme v místech kudy procházela vojska obou armád a docházelo zde k různým menším bitvám a taky rádi jezdíme na Chlum, tam došlo k poslední rozhodující bitvě. Na obalu je proto kostlivec v Rakouské uniformě a výjev z bitvy. O zpracování obalu se nám postaral Matěj Bašta alias Zyklord. Natáčení probíhalo v Jaroměři u Adama Mojžíše, který tam má svoje vlastní malé studio a nahrávání se táhlo asi měsíc, protože jsme vždycky nahráli dva, až tři songy a třeba za týden další, takže to nebylo úplně standartní nahrávání. U tohohle alba o nás skoro ještě nikdo nevěděl, takže recenze, nebo rozhovory žádné neproběhly, ale kdo si album koupil, tak reagoval vesměs kladně.
Na druhou desku Signum Diabolica, už jsme byli připraveni o něco lépe. Téma desky je na čarodějnické procesy ve Velkých Losinách a na Šumpersku. Tady to teda není jen o tom upalování čarodějnic, ale o tom, jak se historie opakuje a spoustu věcí co se děly dřív pomalu vystupují do popředí i v dnešní době. Teď je to třeba aktuální téma v Polsku, kdy církev začíná vystrkovat Růžky. O přebal alba se nám opět postaral Zyklord. Nahrávání tentokrát proběhlo u mistra Otyna ve Vyškovském studiu Davos. Tam jsme šli na jistotu, protože jsme tam, už nahrávali rok před tím s Dysangelium. Na účet Signum Diabolica, už proběho několik recenzí i rozhovorů a musím říct, že kritika se k nám ještě nedostala.

Zkoušíte klasicky po staru ve zkušebně, nebo jste najeli na nové technologie a posíláte si vzorky přes net a pak to společně doděláváte?

Zkoušíme pěkně po staru na zkušebně. Přinesou se riffy a ty se pak různě řadí, upravují a přesouvají v rámci skladby. K moderním technologiím se asi neuchýlíme, i když by to třeba ve výsledku celému procesu skládání prospělo.

Vaše CD jsou na naše poměry vskutku luxusní, už sa ozvala nějaká firma, která by vám chtěla vydat třetí CD?

Žádná firma se nám zatím neozvala a myslím, že se ani neozve. V dnešní době firmy podporují spíš Agro metalové kapely, protože lidi víc baví kapely typu Komunál, nebo Traktor, se kterou si můžou zabékat jednoduchý refrén i s větším množstvím alkoholu v krvi. Bohužel no...

Co děláte pro propagaci vaší muziky, mimo live koncertů, když se mohlo hrát a posílání CD na recenze?
Spravujeme stránku kapely na bandzone.cz a profil kapely na Facebooku, nabízíme nějaký ten merch a to je asi tak všechno co proto můžeme udělat.

Díky za tvoje odpovědi, a jestli chceš ještě něco dodat…

Dost nám chybí živé hraní, takže už abychom se KURVA sešli na nějakém koncertě!!! Lidi vydržte, až přejde tahle bídná doba, tak se z toho kvanta muziky všichni posereme. Každý muzikant je, už na live koncerty nadrženej jak stepní kozel...
Za kapelu Okult kytarista Michal

Pro Rockpalace Panda