Luboš Samek – nejen Seventh Passion

  • Číst 7827 krát

Luboše Samka jsem poznal díky skupině Seventh Passion a článku o kytaristovi Lichťovi. Napadlo mě, že bych mohl položit otázky i dalšímu členovi této skvělé formace.

samwek 01

Ahoj Luboši. Kdy a jak ses dostal k muzice?
K muzice mě přivedla moje starší ségra Martina. Začala domů tahat věci jako Nirvanu, Deftones nebo Silver Chair. Mně to přišlo atraktivní, protože jsem v sedmi letech chtěl dělat všechno jako moje starší ségra, a tak jsem to poslouchal, až jsem zjistil, že mě to fakt baví a že muzika je asi věc, kterou budu muset víc prozkoumat. Pak už přišly první paličky a dlouhý čekání na první Amatky, který jsem si zkracoval bubnováním na gauč :).

Něco o začátcích tvé kariéry?
Nějakých 5-6 let jsem cvičil doma, okoukával techniky různých bubeníků a učil se oblíbený songy. V 16 jsem pak nastoupil na post bubeníka do pagan doom/death metalový kapely Beltaine. Byl jsem z toho dost vyklepanej, protože to byla zajetá kapela hrající už asi 10 let, ale naštěstí to sedlo a byla to pro mě výborná zkušenost. Člověku to strašně usnadní cestu, protože má kolem sebe zkušený muzikanty, který ho vedou.

Která kapela nebo píseň tě tenkrát nejvíc oslovila?
Je toho samozřejmě víc, ale když to shrnu, zbudou dvě, který mě ovlivnily nejvíc – Opeth, který mě strašně inspirovali svým přístupem ke skládání, kde dokázali zkombinovat deathmetalový prvky s artrockem a to vše s bluesovým feelem. Člověk poslouchá 13 minutovej song, kde se děje furt něco novýho, ale zároveň to dává perfektní smysl a neztratí se v tom. No a druhá kapela jsou progressive metalový Textures. Tam mě naprosto uchvátily pro ně typicky polyrytmický riffy, kdy celá kapela jede unisono, který kombinuje s atmosférickejma melodickejma prvkama, proloženýma až jazzovejma groovama. Jejich bubeník Stef Broks je pro mě dodnes největší inspirací.

Všechny kapely kde si hrál?
První kapelu Beltaine už jsem zmiňoval. Dále to byla kapela Stollice – taková fúze všech stylů, co si kdo umí představit (nějak jsme se nedokázali dohodnout), pak doom metalový Ghost In The Shell, kde jsem si zahrál se svou ségrou Martinou (kytara), dále doom/death metalová kapela Llyr, kde jsem se chopil kytary, a teď aktuálně blues/folk duo (kde jsme čtyři) Jakub Kořínek a Katka Misíková, Her Nature (Ex The BlueSouls) a hlavní kapela Seventh Passion.

samek 02

Jak a kdy ses seznámil s klukama z první kapely?
Nijak zajímavě – odpověděl jsem na inzerát, že hledají bubeníka :).

Písně, které jsi složil nebo text?
Dlouhodobě mám rozdělanej svůj projekt, kde se angažuju songwritersky, ale zatím není nic venku. Nedával jsem tomu prioritu; spíš když mě něco napadlo, tak jsem si to nahrál a nějak pomalu na tom dělal. Až teď v poslední době (taky kvůli koroně), jsem se k tomu dostal víc a nějak se to pomalu rýsuje, tak snad si udržím tempo a někdy spatří světlo světa CD :).

Něco o muzikantech se kterýma si hrál?
Je hrozně super, že se člověk pohybuje mezi různýma hudebníkama z různých žánrů, ať už je to v kapele, při jamu nebo třeba u piva. A každej z nich mi něco přinesl, ať už to byla hráčská technika, nebo mi otevřel dveře do nějakýho hudebního stylu, kam bych možná nevkročil. Ale když budu konkrétní, člověk, kterej mi nejen hudebně nejvíc dal, je výbornej kytarista a kamarád Lichťa, se který hrajeme v kapele Seventh Passion a s Kubou Kořínkem a Katkou Misíkovou. Máme mezi sebou určitou symbiózu; když hrajem, probíhá tam taková komunikace a vím, že se na něj můžu kdykoliv spolehnout, je takový moje odoperovaný siamský dvojče. Promítá se to i do naší tvorby a málokdy se stane, že se v něčem neshodnem. Má taky obrovskej cit pro skládání a dokáže dát písni vždy nějakou emoci, která přesně vystihuje, co má, ať už se bavíme o harmonii nebo o textu. No a taky je to výbornej malíř a ilustrátor, což je další skvělá věc, protože vizuální část kapely, ať už se budeme bavit o bookletu, triku nebo plakátu, výborně koresponduje s konkrétní náladou a všechno to dává smysl.

Aparatura v začátcích a postupně?
Když nepočítám ten gauč, tak někdy v 10 letech jsem měl první Amatky. Pamatuju si, že jsem chtěl zkusit dvojpedál, ale neměl jsem na něj, tak jsem si ho vyrobil tak, že jsem dal dva pedály vedle sebe na prkno a měl jsem při hraní nohy u sebe a rytmičák vlevo. A pak že mají samouci špatný návyky . Potom někdy v 16 Tama Rockstar a později Mapex Saturn, se kterýma držím do teď. Činely míchám Anatolian a Istanbul. Co se týče recordingu, tak jsem si strašně oblíbil produkty od Presonus, až to skoro vypadá, že jsem jejich marketák :).

Vím, že hraješ i na jiné nástroje. Co mě o tom prozradíš?
Hraju ještě na kytaru a poslední dobou mě dost oslovila basa. Hrozně mě ale baví prozkoumávat všechno možný, co vydává nějakej zvuk :)

Připravuješ prý CD s přítelkyní, můžeš to nějak přiblížit?
S přítelkyní Evou Volfovou (kytara) a Ančou Pojarovou (basa) máme kapelu Her Nature (ex The BlueSouls). Jedná se autorskou tvorbu v progressive/rockovém duchu. Já se mimo hraní zajímám i o recording, takže jsem si vzal na paškál nahrání prvního EP 1000 and 1, které by, pokud vše půjde hladce, mělo vyjít v létě.

Co děláš ještě krom muziky?
Mám firmu, která se zabývá vývojem webů. Vlastně docela sranda je, že můj společník Honza Tölg je zároveň kytarista z mojí první kapely Beltaine, kterej tam nastupoval se mnou jakožto druhý mladý ucho. No a pak po asi 10 letech jsme se potkali v Praze na Žižkovský noci, vypili jsme asi 8 piv a založili firmu :-). Kdyby někoho zajímalo víc o tom, co děláme, může mrknout na www.involve.cz.

Plány do budoucna?
Krom EP Her Nature, děláme na CD s mojí kapelou Seventh Passion, které bychom rádi vydali tenhle rok. Máme spoustu novýho matroše, kterej teď momentálně dáváme do kupy a nahráváme pracovní verze. Tohle je určitě teď hudební priorita. No a pak chci pokračovat a zdokonalovat se v tom, co dělám, ať už se budeme bavit o muzice nebo práci, protože mě to naplňuje a posouvá.


Luboši, já Ti děkuji za odpovědi a co závěrem. . .ať se daří.

Pro Rockpalace se ptal Kolečko Milan