Reálný příběh první české motorkářky na Rallye Dakar

Když jsem byl 13.dubna v Praze na křtu CD Strážci plamenů kapely Kreyson Memorial viz report, tak jsem se mimo jiné od Daniela Kroba dozvěděl pár detailů o právě natáčeném videoklipu ke skladbě Motorka. Je to přesně dva měsíce a ve stejný den opět symbolicky 13. vychází první oficiální videoklip na světlo světa. Věděl jsem, že v klipu hraje samu sebe Gabriela Novotná, naše první česká motorkářka na Rally Dakar. Podle záběrů v klipu, které jsem dnes poprvé viděl mě její sportovní výkony nadchly a mrazilo mne v zádech, když jsem si uvědomil jak je celá ta celoroční příprava na nejtěžší závod světa náročná a už chápu, proč jsou v celém závodním poli v Rallye Dakar jen 4 závodnice na světě...no a jedna z nich je naše Gabriela.

Nedalo mi se nezeptal Daniela Kroba na pár otázek ke klipu a jeho vzniku.

Gabriela Novotná je vlastně dnes už světový pojem, jak jste se dali dohromady?
Gábina je dcerou mého kamaráda Marka se kterým se léta znám, prožili jsme společně pár motosrazů na kterých jsme hráli nejen s Kreyson Memorial, ale také ještě s Daniel Krob Bandem. Vždy jsme se o Gábině s Markem bavili, o tom jaké má sny a co všechno pro ně dokáže udělat a obětovat. To tehdy teprve začínala trénovat a slovo Dakar bylo jako ní jako pro muzikanta slovo Woodstock.

Nakonec ale Dakar 2018 jela….
Ano, v roce 2017 se jí podařilo úspěšně zajet dakarskou kvalifikaci, která je mimochodem strašně náročná a pořadatelé Dakaru si na ní testují jezdce. Pak přišla druhá podmínka účasti na Rallye Dakar 2018 a tou je startovné cca 100tis dolarů. Gabina si na startovné musela půjčit a vzala si hypotéku…tomu se říká odhodlání.

Jak to dopadlo? Kolikátá dojela?
Bohužel si v jedné etapě ke konci závodu zlomila nešťastně nadvakrát klíční kost a lékaři jí do další etapy nepustili. Sen se na chvíli Gábině rozplynul, ale po návratu do Prahy, kde jsme jí s její rodinou a přáteli na letišti přivítali s transparenty Gábi ty jsi náš vítěz, se její sen zase vrátil. Po operaci a uzdravení začala hned trénovat na Dakar 2019.

Pokud se nepletu tak jste skladbu Motorka hráli už v roce 2018, jak vás napadlo spojit tuto píseň s příběhem Gabriely Novotné.
Vždycky mě fascinovali filmy a klipy podle skutečných událostí. Sám jsem to zažil při natáčení klipu Motýl. V něm účinkují rodiče Přemka Pazderky, který za záhadných okolností v 16.ti letech zmizel a dodnes je pohřešovaný. V klipu Motýl jsou i reálné lokace, policejní stanice s reálnými policisty, celý klip je věnován pohřešovanému Přemkovi a jeho rodičům. Klip mi tehdy režíroval ještě neznámý Robert Sedláček. Také ve světových produkcích jsou časté reálné příběhy např. Five Finger Death Punch – Wrong Side of Heaven. No, a když se Gábina rozhodla, že pojede další Dakar, věděl jsem, že její příběh bude natolik silný, že si zaslouží zfilmování. Drželi jsme ji s kapelou palce, aby závod dojela, získala medaili a mohli jsme společně natočit videoklip o splněném snu.

Četl jsem, že jsi klip produkoval, psal námět a podílel se na scénáři. Představíš nám klip?
Režisérem a kameramanem klipu Motorka je William Purgert. Je strašně šikovný, má smysl pro detail a cit pro kameru. Strašně dobře se s ním pracuje. Všechny skvělé záběry natočil kamerou z ruky nebo dronem. Některé záběry jsou i z kamery druhé motorky, která jela za Gábinou. V klipu si zahrál i její táta Marek, sám je totiž motorkář a jeho mašina v klipu hraje stěžejní roli. Na letišti se také v klipu objeví Gábinina maminka a přátelé. Natáčelo se kolem Berouna, u Berounky, v Bubovicích, v Praze, na Letišti Václava Havla,v Itálii a hodně záběrů je z Merzouga a Serres Rally a Rallye Dakar. Interiéry jsou natočené doma nebo v tělocvičně a společné záběry s kapelou jsme natočili na Černém mostě.

Chystáte s Gábinou nějaké společné akce?
Ano, už nás oslovil pořadatel známého motosrazu, abychom kromě koncertu Kreyson Memorial udělali i společnou podpisovku s Gábinou, které chtějí jako motorkářský klub finančně podpořit do dalšího Dakaru 2020. Také jednáme o společných prezentacích klipu v televizích a rádiích.

A co nějaké zajímavosti z natáčení?
Obrovský rozdíl v okolních teplotách, které Gábina v klipu absolvovala. Bylo to chvílemi víc jak 50 stupňů...záběry z pouště versus záběry v ledové vodě. V klipu je také vidět jak probíhá a jak je náročná zimní příprava. Při natáčení nám Gábina pokaždé dokázala v jaké je skvělé kondici...vysoký zimní kopec vyběhla napoprvé v jednom zátahu a o výkonech v posilovně ani nemluvím. Je to ale pochopitelné, když pak musí při závodech ovládat motorku, co váží 140 kg. Bez přípravy nedokážeš nic.

Díky z rozhovor Dane a přeji hodně společných úspěchů