Traktor se řítí naší rockovou scénou dál

  • Číst 4255 krát

Triumfální tažení kapely Traktor napříč republikou s Šachoffnicí pokračuje i na podzimním turné. Tábor věrných fanoušků se rozrůstá geometrickou řadou. Ani nejzarytější odpůrci nemůžou přehlédnout plné sály a bravurní show, které kapela nabízí svým fanouškům. Dávno už se nevejdou do vesnických sálů, mají slávu, mají úspěch, přesto stojí nohami na zemi, žádné manýry, stále stejná sestava, ve které vítězí přátelství a společný cíl. Jejich hvězda začala stoupat především po albu Tmel a s každým albem stoupá výš a výš. Před další sérií podzimního turné k aktuálnímu albu Šachoffnice kapela "pojede  šňůru" letních festivalů. Přestože jsou v "jednom" kole, Pavel Balko si na mne našel čas (jako ostatně vždycky, díky za to Pavlíku), abychom si mohli chvíli popovídat, jak to pánové všechno zvládají a co pro nás na podzim nachystali.

Pavle bavit se o tom, jestli bylo či nebylo turné úspěšné je zbytečné, takže v čem bylo jiné oproti předchozímu Prach a vzduch?
Tak hlavní rozdíl je v tom, že poslední turné jsme jeli na podporu nového alba Šachoffnice a zvolili jsme zcela novou produkci a dá se říct, že i přístup byl poměrně jiný. Mám na mysli přípravu a to vše co tomu předcházelo. Myslím,že se to povedlo, ale tím nechci snížit turné předchozí….bylo super stejně tak….je to přirozený vývoj.

60109049 2297876306925169 7934480371691814912 o

Máte hrubou představu, kolik vás vidělo během turné lidí?
Přesné číslo nemám, ale cce 25.000 fans.

Pokud se nepletu, Prach a vzduch jste si celé turné organizovali sami, s Šachoffnicí jste oslovili ZL Production, bylo turné k Šachoffnici organizačně náročnější, nebo jste chtěli mít více klidu?
Trochu jsem to už naznačil. S Honzou Lippertem jsme si sedli na pivko a řekli si představu, jak by to mělo vypadat. Opravdu v tomto rozměru už jsme nebyli schopni tohle organizačně zvládnout sami. ZLP jsou velcí profíci a musím říct, že nám vše připravili dle dohohody a představy a na turné panovala pohoda a úsměv. Jestli se nic neposere, tak budeme ve spolupráci pokračovat a už se těším na další tour. Přemýšlíme min.2 roky dopředu a už teď se rodí další špeky. )))

Startovali jste v Plzni, kolik jste projeli měst? Máte čas si město projít, poznat, nebo je to jen přesun města k městu a poznáváte jen hotely?
Turné mělo 11 zastávek napříč naší zemičkou a vše probíhalo v klidu bez stresů a tak zbyl i čas na boční aktivity. Třeba návštěva mostecké Severky atd. )))

60458092 2297877780258355 8073613049811959808 o

Máte přehled, jak dlouho se stavělo pódium na turné k Šachoffnici a jaká technika ho převážela?
To bylo různé. Některé koncerty byly větší a třeba v Ostravě se začínalo stavět den předem. Dle potřeby jezdilo 3 až 5 kamionu aparatury. Vše šlapalo jak hodinky. Zvukovku jsme měli vždy od 16 hod. a nestalo se, že bychom někde časově klouzali.

Plánuje Traktor další DVD záznam z veleúspěšného turné, jako to bylo na turné Prach a vzduch?
Z tohoto turně DVD neplánujeme, ale vzniknou 2 live klipy. Jeden už jsme dali do eteru. Vydávat DVD každej rok není myslím dobré, ale bude spoustu příležitostí a další DVD určitě bude.

Jste sice profíci, ale přesto se ptám, dostavila se ponorka během turné?

Nevím o ní )))) Těch 11 koncertů není zas tak moc a navíc pauza mezi studiem a turné byla nějaké 2 měsíce. Myslím, že se za tu dobu už umíme respektovat a známe svoje mouchy, kterým se snažíme vyhnout.

Co teď, předpokládám, že do léta budete mít relax, jak bude vypadat?

Relax máme každý jinej. Já s bráchou chodím na ryby, ale všeobecně rádi cestujem. Capec si dal Holandsko a Anglii, Karel zase miluje hory.

V létě vás čekají festivaly, budete měnit playlist? Přijdou skladby, které nezazněly na turné?

Tak festivalový set je daleko kratší než klasický koncert a musíš obsáhnout zásadní kusy, které mají lidi nejraděj. Ale snažíme se, aby se na festivalech objevily minimálně 3 nové songy.

Na podzim jste ohlásili druhou část turné, byla plánovaná, nebo to vyplynulo z požadavků fanoušků?

Plánované to samozřejmě bylo, ale definitivní rozhodnutí padlo až na základě úspěšnosti. Podzimní turné bude zase trošku jiné, kde playlist trochu změníme a i vizuálně tomu dáme trochu jiný ksicht.

60210590 2297880413591425 531197702583615488 o


Kolik bude mít podzimní turné zastávek a je plánované do míst, které jste minuli při turné začátkem roku? A nota bene, je ještě místo, kde jste nehráli?

Podzim bude mít 16 koncertů a je jasné, že se místa nebudou opakovat. Samozřejmě těch míst, kde jsme nehráli je hodně. Nejde hrát všude. To bychom hráli každý den a to nechceme. Jak se říká - všeho moc škodí a pro nás je nejdůležitější aspekt to, aby to bavilo nás i fanoušky .V momentě, kdy jeden z těchto aspektů přestane fungovat, tak je nejvyšší čas se na to vykašlat.

Pavle, vy jste si cestu k vrcholu vydupali opravdu od píky svou pílí a vírou, máte spoustu zážitků, není v plánu nějaká kniha mapující celou vaší historii, zážitky a vzpomínky?
O tom jsme zatím nepřemýšleli…Mám pocit, že když začneš sepisovat nějakou historii, tak jako by se blížil konec )))). I když už nejsme žádní mladíci, tak přesto se tak cítíme a máme spoustu energie. Myslím, že tady ještě pobudem a něco zajímavého vymyslíme.

Sleduješ muziku okolo sebe? Co tě poslední dobou nadchlo? Máš nějaký nový objev?
Samozřejmě hudbu poslouchám a moc rád se věnuju produkčním záležitostem. Velmi se mi líbí počiny, které produkují Kevin a Kane Churkovi. Skvělý projekt ma Corey Taylor tedy Stone Sour a samozřejmě moji oblíbení FFDP vždy příjdou s něčím co mne nabije.

Já ti děkuju za tvůj čas, takže klasickou otázku, co vzkážeš před podzimním turné našim čtenářům a u jakou skladbu si pouštíš teď na YouTube nejčastěji?

Také děkuji )))Fanouškům přeju hlavně zdraví, ať se můžeme znovu sejít a užít si ty skvělé koncertní chvíle.A co mi nejčastěji běží na YT? Výbornej klip mají Rammstein Deutschland )))

foto: Pavel Novák