Luděk Folkman - Ro(c)k poté...

  • Číst 3518 krát

Je čas Vánoc, všichni šílí nad nákupem dárků, a já jsem moc ráda, že si na mě Luděk udělal trochu času a malinko jsem ho vyzpovídala. Zrekapitulovali jsme letošní rok a něco málo mi prozradil i o svých plánech na rok 2019. 

Ahoj Luďku, v těchto dnech je to rok od vydání tvého prvního alba „Vítejte v realitě.“ Jak se albu daří?
Ahoj. Dobře. Až jsem překvapen. Zbývá mi něco málo přes 100 ks CD z 500 ks nákladu, což hodnotím jako úspěch. Nečekali to lidi kolem mě a popravdě ani já. Poslouchal jsem horem dolem, že to nemám vydávat, že to v životě neprodám… 500 ks? Ty jsi blázen… budeš mít doma sklad CD, a tak podobně. Samotného mě překvapilo, když mi začali psát lidi na Facebooku a chtěli CD poslat.
Mám z toho velikou radost, obzvlášť v dnešní době, kdy notebooky už CD mechaniky nemají, zájem o CD klesá a lidé si kupují CD snad už jen do auta. Pro lidi bez CD přehrávačů byla uvolněna i elektronická verze na Spotify.

Jak hodnotíš uplynulý rok 2018?

Rok 2018 byl plný štěstí, smůly, radosti i smutku. Stala se hromada velkých věcí. Povedlo se napsat diplomku a složit státnice, ale den na to mi zemřel děda. Takže promoci střídal pohřeb. V létě jsme se pustili do natáčení klipu k písni Motorkářská, který v den mých narozenin – 17. srpna vyšel. Ten den klip trhnul cca 5000 zhlédnutí, z čehož jsme měli s Vláďou Šafránkem i se zbytkem lidí, kteří na klipu pracovali, velkou radost. Jenže ani tahle radost netrvala moc dlouho, jelikož měsíc a den od zveřejnění klipu - 18. září Vláďa zemřel. Tahle zpráva mě i zbytek lidí, kteří ho znali, velmi zasáhla a řada z nás druhý den ani nešla do práce… Byl to i důvod, proč jsem nasazení klipu do TV hitparád odložil až na listopad. Vládíka jsem si hodně vážil, pro mě to byl nejen vzor, ale i kamarád a neskutečně silnej a statečnej člověk, kterej uměl rozdávat radost a smích lidem kolem sebe, přestože na tom sám byl hodně špatně. Teď už si jen přeju, aby ten rok 2018 nějak v klidu přešel a aby rok 2019 byl klidnější.

Jak se klipu daří?

Dobře. Daří se mu jak na youtube, kde atakuje hranici 100k zhlédnutí, tak v televizních hitparádách, kde drží přední příčky.

Co plánuješ na rok 2019?

Tvořit, hrát, točit další klip a vydat LP desku. Dostal jsem nabídky od kapel Velryba a Modrý kohout, se kterými budu od února zpívat, a se kterými se během ledna zavřeme do studia a dá-li Bůh, tak i něco nahrajeme.

A rovnou to dáte na LP?
Ne… na LP vyjde album „Vítejte v realitě“. Vyjde pouze limitovaná edice 200 – 250 ks. Vydat LP desku byl vždycky můj sen a s přihlédnutím na to, že se desky opět masivně vyrábí, do toho prostě jdu!

Na jakou písničku chceš točit klip?
Zatím nevím. Ve hře jsou písničky Chodbice, Česká lež a Útěk.

A co nějaký vlastní projekt?
Je v plánu. V současné chvíli mám 2 kytary a basu. Už tomu chybí jen bubeník, takže pokud by měl někdo zájem… neváhejte napsat.

Chtěl bys něco vzkázat fanouškům?
Popřál bych krásné bílé vánoce, ale to by nebylo politicky korektní… :D Takže krásné Vánoce a hodně zdraví, štěstí, lásky a úspěchů v Novém roce 2019.

Pro Rockpalace Blancherose