Tomáš Kraus a Storm

  • Číst 3490 krát

Jak jsem v minulosti slíbil, dneškem seriál o Stormu končí a to rozhovorem s benjamínkem kapely, kytaristou Tomášem Krauzem, díky kterému v sobotu budete po 23 letech, mít možnost Storm naživo vidět

Tomáši, jak už jsme se v minulosti zmínili, ty jsi vlastně v minulosti neměl se Stormem nikdy nic společného. Kdy a jak vznikla vlastně ta idea Storm obnovit?
Popravdě už ani nevím, kde jsem tenkrát k CD Stormu přišel. Ale hodně jsem ho začal vnímat v období, kdy jsem hrál s Mírou Jabkem Hanušem v jeho kapele Jabkowitz a to bylo kolem roku 2012. To pro mě byla taková kytarová maturita. K Jabkovi jsem tenkrát chodil na hodiny kytary téměř denně. Hodně mi dal Míra. Jabkowitz byl opravdu hodně propracovaný metal a pro konzumního českého posluchače těžko stravitelný. Pořád jsem doma pokukoval po tom Stormu a poslouchal ho. 

Pak přišel květen 2017 a říkám Jabkovi: "Míro, přišel čas". A on: "Viď ?“. Hned na začátku bylo jasné, že bez Radka Zíky to nemá absolutně smysl. Paradoxně jsem si oslovení Radka nechal až naposled. Nejprve jsme postavili celou kapelu, začali zkoušet a Radka jsme postavili před hotovou věc. Podle něj to nešlo odmítnout.

Ty teď ve Stormu hraješ s o dost staršíma muzikantama, neříkám, že by jsi byl nějakej mladík. Nejsou tam mezi vámi nějaké generační třenice, neposílají si tě pro pivo a cigára ?
Víš, co mi teď dochází? Že jsem nikdy neměl kapelu se svými vrstevníky. Ať to byl Paradox, Tanit nebo Jabkowitz, vždycky jsem byl věkově čtvrt století pozadu. A vůbec mi to nevadí. Samozřejmě, že generační třenice vůbec žádné nemáme a nikdy jsem je neměl ani v jiných kapelách. Vzájemný respekt je něco, bez čeho nemůže kapela fungovat. Sešla tady skvělá pětice, která je na stejné vlně, má co nabídnout a hlavně chce.

Takže generační rozdíl nehraje v muzice roli. Teď mi napadá, že většina kluků z kapely by ti mohli dělat tátu. Nepřeju ti ani jednoho z nich.
Vždyť to říkám.

Jak ty vidíš další fungování Stormu? Tvojí hlavní základna je vedle Ládi Křížka na akustických koncertech. S Láďou Křížkem stavíte kapelu Zlatý chlapec. Kluci mají také své projekty a kapely. Budete to zvládat?
Vím, kam tím míříš. Máš strach, aby to nedopadlo jako v roce 1995 po vydání CD. Myslím, že nás čeká jiný osud. Děláme nové věci, plánujeme koncerty na rok 2019/2020, chceme točit videoklipy. Je pravda, že každý má další aktivity, ale díky sdíleným kalendářům a nastavení jasných pravidel to nebude problém.

Po 23 letech bude Storm křtít CD, což je mnoho bigbeatové fanoušky velká událost. Fakt neznám kapelu, která by na to tak dlouho čekala. Řekni mi, co nás tedy 3. listopadu v KD Šeříková bude čekat, kdo Vám to pokřtí, jaké kapely vystoupí a klidně i nějakou zajímavost.
Ano, všechno má svůj čas. Hlavně to bude naše premiéra. Storm nikdy nevystoupil naživo. Všichni znají Storm pouze z toho legendárního CD, které má většina plzeňských bigbíťáků doma. Všechno, jak jsi už zmínil, se odehraje 3.11. odehraje ve velkém sále ve znovu otevřené KD Šeříková. Večer začne ve 20:00 a odstartuje ho hardrocková skupina Katr. Kolem 21:00 vystoupí Maelström a kolem 22:00 začne náš premiérový program. Celý večer bude uvádět náš kamarád Marek Kupka, kterého si určitě pamatujete z Rockrádia. Jako kmotry jsme pozvali 3 významné osobnosti z kulturního života našeho kraje.

A pokud jde o kmotry, povedlo se nám získat skutečně „svatou trojici“, skoro takové legendy jako je kapela Storm. Zřejmě druhý nejlepší hudební publicista všech dob u nás Petr Korál (Černý ještě žije, promiň Špuláku), nejstarší aktivní plzeňský diskžokej a hlavně chlápek, díky kterému jsme mohli kapely alespoň slyšet, když už ne vidět. Po 89 už to bylo všechno jinak ale myslím si Petře Březino, že bez Tvé Omegy by dnes spousta dětí (dnes už dávno dospělých) asi vůbec nebyla počata. A nakonec legenda až z Krkonoš, jak jinak než Krakonoš. Dělám si srandu ale tahle fousatá mánička je skutečně důkaz toho, že i politik může být slušný člověk. Pro ty, kdo ho neznají – starosta Slovan, senátor ale hlavně rocker a fakt pašák. Mimochodem, na tom, že Šeříkovka dnes vypadá, tak jak vypadá, má kardinální podíl.
Někdo si zve jako kmotry „hvězdy“, my jsme si pozvali hvězdy.

Asi můžu prozradit, že celý večer se bude nahrávat a několik kamer a výsledkem bude DVD. Takže budou mít fanoušci památku na tenhle mejdan.

Na závěr to nejdůležitější......

Fanoušci Radka Zíky, Stormu a kvalitní muziky, zvu Vás na tenhle večírek, protože bez Vás to nepůjde. Asi vás sere, že naše ksichty jsou na každé výlepové ploše v Plzni a v plzeňském kraji, na několika lavičkách a trolejbusech v Plzni, ale je to jen kvůli tomu, že si naší krásu prostě nechceme nechat pro sebe. Těšíme se na Vás.

Pro Rockpalace Marek Kupka

tomas kraus a jabko