Aleš Brichta o Zemětřesení 2018

  • Číst 5641 krát

Třetí ze série rozhovorů s otázkami k projektu Zemětřesení je zde.

Aleš Brichta:

Minulou sestavu svedly v roce 1992 dohromady výsledky posluchačské ankety Černá vrána zaměřené na českou metalovou scénu. Na jakém tvém tehdejším hudebně kariérním základu pro tebe lidé hlasovali v kategorii nejlepší zpěvák?
– Lidé pro nás hlasovali jako pro reprezentanty kapel Vitacit, Torr, či Arakain a určitého hudebního stylu a filozofie, který 
tehdy představovaly.

25 let je dlouhá doba a spousta dnešních mladých rockových fandů v roce 1993, kdy vyšel opus Zemětřesení, nebyla ještě ani na světě. Pro potencionálně nové fandy muziky Jirky Schelingera ve vaší interpretaci přibliž ještě také, jak probíhala tvá hudební pouť od toho roku do současnosti...
– Hraju a vydávám alba s Aleš Brichta Projectem a Aleš Brichta Triem. To je práce víc, než dost.

Pokud se to vůbec slovy dá vyjádřit, můžeš popsat, jaké to byly pro tebe pocity oživit a hrát tehdy vlastně i veřejně neznámou muziku takové osobnosti české rockové scény, jakou byl Jiří Schelinger?
– Já některé skladby, jako třeba „Strážce majáku“, znal v podání Jirky Hoppa, takže část toho repertoáru jsem už znal a nijak to se mnou nemávalo, jen bylo nutné se psychicky
připravit na následné srovnávání.

Když Jirka Schelinger tragicky zahynul, bylo ti 21 let. Jak jsi jako takhle mladý člověk Jirkovu muziku vlastně vnímal?
– Znal jsem jeho vydaná alba a měl rád třeba jeho covery Black Sabbath.

Považoval jsi a považuješ váš projekt Zemětřesení v jeho podstatě za Jiří Schelinger Revival, nebo za Tribute To Jiří Schelinger?
– Spiš Tribute, protože jde o naše vlastní úpravy těch skladeb.

Upřímně, očekávali jste od eponymního alba projektu Zemětřesení, že se tenkrát kolem něho spustí takový humbuk a že se z něho stane jeden z nejprodávanějších tuzemských titulů první poloviny 90. let?
– Byli jsme pro fanoušky zajímavá sestava, takže se to dalo čekat.

Když už vás svedly dohromady výsledky posluchačské ankety, proč jste se rozhodli dokončit a natočit Jirkovy písně, které on sám pro svou tragickou smrt už dokončit nestihl? Proč při muzikantských potenciálech, kterými jste dozajista disponovali, nevzniklo album autorské?
– Nedělalo by to dobrotu v rámci našich vlastních kapel.

Z jakého důvodu vyšel záznam vašeho koncertu z turné konaného v roce 1993 neaktuálně až o celých osm let později?
– Protože teprve tehdy přinesl Vlasta kazetu na kterou si tehdy nechal u zvukaře koncert natočit a Dodo ji poslal do Ameriky ke zvukovému zpracování.

Zkus popsat, jaké to pro vás a pro fanoušky bylo, když jste v roce 2009 jako Zemětřesení vystoupili na veřejné hudební oslavě tvých padesátin, načež záznam odehraných tří písní se poté objevil na DVD A.B.50 True Live...
– Normalně jsme si tehdy prostě zahráli, stejně jako s Hattrickem, jako bonbónek pro fanoušky.

V letošním květnu vyšel a v červenci se ještě objevil také ve vinylové podobě debut Zemětřesení v reedici doplněný o dva bonusy, kterými jsou opět tehdy Jirkou Schelingerem nedokončené skladby Zima a Pohřeb přítele. Jak se ještě jinak letošní verze alba liší od té původní?
– Myslím, že jen remasterováním.

Zmíněné dva bonusy nazpíval Jirkův bratr Milan. Pro letošní podzim chystáte druhý počin s dalšími písněmi, které se tenkrát potencionálně mohly objevit na Jirkově albu. Kdo je nazpíval?
– Nic o tom nevím. Každopádně nechci zpivat „Což takhle dát si špenát“ v punkové upravě nebo něco podobného. V tom se s klukama neshodneme.

Na koncertním turné Zemětřesení, které proběhne v listopadu letošního roku, budeš zpívat ty sám nebo za účasti dalších zpěváků co by hostů?
– Hostem bude Milan Schelinger a podle místa vystoupení na každém specialní host.

Můžeš prozradit, o jaké hosty půjde?
– Toma a Jerryho, Sněhurku a sedm trpaslíků a Vlka se Zajícem ;)

Přemýšleli jste nebo přemýšlíte o další budoucnosti projektu Zemětřesení? Pokud ano, můžeš alespoň nastínit jeho další vývoj?
– Nevidím důvod. Měli bychom se každý starat o svojí vlastní produkci.