Nebaví nás hrát vedleší postavy - Protheus

  • Číst 8488 krát

Žádný větší festival se bez jejich účasti neobejde, „Dymytry rodina“ se rozrůstá a sílí. Čeká je podzimní turné po Německu s kamarády Hӓmatom, v prosinci se vrací do Čech, aby veleúspešný rok ukončili dalším megakoncertem v Praze a druhým v Ostravě, kdy svým fanouškům nabídnou víc než velkolepou show. Žijí svůj sen, přesto stojí nohami na zemi. Za jejich úspěchem je mnohaletá tvrdá dřina (pot a krev-)))) a krédo – vše dělat naplno. Proti mně sedí usměvavý, se stále dobrou náladou Protheus, leader kapely, který ochotně odpovídá na otázky. Dělat rozhovor s ním, je jedna báseň!!

Blíží se konec léta, muzikanti na rozdíl od nás smrtelníků, kteří si v létě vybírají dovolenou, jsou v "plné polní a nasazení". Stihnul jsi aspoň nějakou malou dovolenou?
Přesně jak říkáš, stihnul jsem nějakou malou dovolenou (smích). V Dymytry je to tak, že vlastně nikdy není volno. Skoro celý rok koncertujeme víkend co víkend. A když pak chvíli nekoncertujeme, buď točíme desku, nebo klipy, nebo desku a klipy anebo jsme v Německu a všechno předěláváme do Angličtiny anebo všechno dohromady (smích). Náš kapelník je totální workoholik a podle toho to vypadá. Ale zase na druhou stranu jsme i díky tomu dokázali dostat metalovou muziku na velký festivaly a hlavní časy mezi všechny možný tancovačky a popík.

Jak jsem už nakousnul, muzikanti mají o prázdninách „na pilno“. Asi by byla jednodušší otázka, kde jste všude nehráli (smích), ale máš spočítáno, kolik jste odehráli za prázdniny koncertů??
Vychází to na 3 až čtyři koncerty za víkend...

Už tě semlel rockový kolotoč, co říkáš na někdejší ironický text Aleše Brichty – Takovej muzikant, jó ten si žije, jenom se předvádí a fláká se celej den, chvíli si zabrnká, pak o přestávkách pije...-)))
Mám ten svět a všechno okolo rád. Rád cestuju, rád zpívám, rád bavím lidi i sebe, rád spím každou noc na jiným hotelu. Ale samozřejmě jsou chvíle, kdy je toho na člověka moc. Dnešní doba je všeobecně taková „všeho moc“. Občas bych nejradši zalezl někam k rybníku a byl týden na rybách, vyčistil si hlavu a zase do toho šel, ale to prostě nejde. Valí se to všechno jako tank. A do toho máme samozřejmě všichni rodinu. Ale... V týhle zemi máme obrovskou výhodu, že můžeme hrát každý víkend x koncertů jenom po ČR. To znamená být přes týden doma. To nikde jinde neznají. Jet turné po Evropě, spát v nightlineru (žádný velký pohodlí), domů se dostat za 3 měsíce a ještě nepřivézt žádný velký koruny (pokud nejsi Iron Maiden samozřejmě), to je teprve rockový kolotoč. To si představit neumím a ani bych o to nestál.

A ještě k čerstvému „drbu“, než se pustíme do Dymytry. Na sociální síti máš fotografii, kde jsi ve studiu společně s klukama z Komunálu? Chystáte něco? Nebo je to tajemství?
Komunál chystá pecku k příležitosti oslav svých narozenin a turné k tomu. Mě pozvali, abych si s nima zazpíval. Mám tu kapelu rád i jako muzikanty i jako lidi, rád jsem na to kývnul. A musím říct, že ta píseň mě fakt baví, trochu jsem klukům pomohl i producentsky ve smyslu učesání textu a mám z toho výsledku fakt radost.

39939436 10156522367831168 7301315678735171584 o

Jsi známý svým kladným přístupem k fanouškům, nebráníš se společným fotografiím, co pro tebe vaši fanouškové znamenají?
Na to je jednoduchá odpověď – o nich to všechno je. Jak jim říkám vždycky při koncertě „Vy jste ty hlavní hvězdy všech koncertů! Kdyby vy jste nechodili, všechny kapely můžou jít do...“ Pokud si někdo hraje na to, že mu jsou lidi ukradený a že mu je jedno, jestli chodí, nebo nechodí, je buď pitomec anebo kecá. Muzika je přece pro lidi, jinak nemá cenu...

38853632 10204882515418674 1308116527190376448 o

Končí vám letní část koncertů a vy máte na podzim vyrazit do Německa, kdy vám to začíná a kolik koncertů tam odehrajete?
Začínáme hned další týden, co skončí letní venkáče. Jasně, že si nedáme ani chvíli na oddech (smích). Čeká nás celkem čtrnáct měst, objedeme celé Německo. Vzhledem k návštěvnosti na koncertech Hӓmatom to bude hodně velký si myslím.

Budete se prezentovat českými texty, nebo máte nachystané jazykové úpravy??
Bohužel Čeština ve světě nikoho nezajímá, takže jsme se pustili do Angličtiny. Není mi to nijak příjemné, protože se musím všechno komplet přeučovat, navíc budou i jiné linky, protože v Češtině se s melodií pracuje jinak, ale to je život.

Když jsme se spolu bavili říkal jsi že sebou povezete CD v anglické verzi – takové Best of, kolik a jaké songy se na CD dostaly?
Víš, že ani nevím (smích). Kolem turné po Německu je v kapele tolik diskuzí, změn, nápadů a návrhů, že už ani nevím...

Jak je těžké překlopit české texty do „angliny“? Přece jen to frázování je jiné. Zůstaly songy obsahově aspoň částečně stejné?
Obsahově stejné zůstaly. Ale text i frázování jsou ve většině případů hodně jiné. Náš jazyk prostě funguje jinak, je málo zpěvný, a proto se u nás sází spíš na drobení, hodně textu, hodně obsahu. V Angličtině se víc zpívá, natahujou se slova...

31959191 2133979216619193 884728847403057152 n

Kdo se chopil anglických verzí? Oslovili jste někoho, nebo jste to zvládli sami?
Oslovili jsme několik lidí. V první fázi jsme se rozhodli nechat doslova překlopit naše texty i s frázováním. Ačkoliv nám texty napsali Angličan a Američan a napsali je super, ukázalo se, že to není dobrá cesta. Momentálně předěláváme i linky, frázování všechno... Celý ten proces řídí producent Kristian Kohle Kohlmannslehner, který má na kontě třeba Powerwolf, Aborted, Hӓmatom. Prostě ostřílenej mazák. Linky a texty nám pomáhá upravit Hans Koch z kapely 8Kids.

Bude speciální obal na anglickou verzi, nebo použijete některý s vyšlých CD?
Jasně, bude to komplet nová deska.

Sběratele určitě napadne otázka, bude k mání na našem trhu?
V podstatě k tomu moc není důvod, v ČR samozřejmě zůstáváme u Češtiny. Ale na druhou stranu není důvod to nějak tajit, takže asi bude možné si desku koupit i u nás.

Plánujete v Německu nějaké vyvrcholení turné (něco na způsob „Sportovky“), nebo půjde o standardní sérii koncertů?
Hӓmatom jsou v Německu hodně populární, takže asi všech čtrnáct koncertů budou hodně velký akce. Sportovky sice ne, ale i tak to bude mazec.

Zkušenosti z hraní venku už máte, jak tamní fanouškové reagují na vaší image (masky, podium…)
Skoro nikdo nás tam nezná, takže to přijetí bylo vlažnější, než na co jsme zvyklí tady. Ale to je jasný. Uvidíme, jak to bude vypadat, až objedeme celé Německo. Myslím, že tamní fanoušci jsou zvyklí na víc propracovanou show a muziku. V zahraničí by prostě tancovačka, kdy muzikanti přijdou hrát v kraťasech a triku, co v něm byli dopoledne u rybníka, nikoho nezaujala. Určitě ne jako headliner festivalu. Konkurence je tam velká a kapely jsou neskutečně pracovitý. To nám vyhovuje, protože pod Jirkovým vedením jsme vždycky dělali víc pro show, víc přemýšleli nad muzikou, než ostatní kapely.

Mezi zářím a prosincem se na vašem webu www.dymytry.cz neukazuje ani jeden koncert, takže si opravdu z Německa na žádný koncert až do prosince k nám neodskočíte?
Neodskočíme (smích).

V prosinci nás čeká Monstrum II – Praha a Ostrava. Půjde o totožné show, jaké bylo ve Sportovní hale se vším všudy?
Totožná show to být nemůže, Monstrum bylo jen jedno. Každý koncert je jen jeden. Ale opět to bude fakt velká show, opět bude pódium navržené a speciálně postavené jen pro Monstrum. Tuna světel a efektů...prostě monstrózní masakr. Lístky se , díky bohu, prodávají dobře, takže Monstrum II bude opět monstrum (smích).

34463154 10213504389581602 2123163898197573632 o

Jak je to s „plackou“ pro Český trh? Kdy může Dymytry rodina očekávat nové CD?
Budeme doufat, že brzo na jaře. Pokud teda přežijeme všechno, co jsme si do konce roku naplánovali a ještě zvládneme udělat desku (smích).

Stal se ze mne věrný fanoušek tvých textů a musím říci, že od EP Z pekla jde jejich křivka markantně nahoru. Jak zvládáš napsat při tom všem zápřahu ještě dobrý text? A to nemluvím o tom, že píšeš i něco pro Arakain.
Děkuju za pochvalu. Musím říct, že to jde ztuha. Nejde ani tak o čas, jako spíš o soustředění. Nemůžeš si prostě sednout a říct si „teď mám hodinu času mezi kapelou, VeryHero a univerzitou, napíšu text“. Text nějak vzniká, musí k němu být inspirace a to je při mém zápřahu těžký. Kromě toho po mě pořád skáče můj Honzík a já mu fakt neřeknu ne, když už jsem výjimečně chvilku doma. Až mu bude patnáct a já si budu chtít hrát, řekne „táto, seš trapnej, dej mi radši kilo a já jdu za kámošema“ takže si to teď chci užít. No, dělám, co můžu (smích).

Honzo, děkuji, že sis na mne našel čas, přeju vám hodně úspěchů na Německém turné, ať to všechno zvládnete (a vy to zvládnete) a závěrem… jaký tvůj neoblíbenější klip pustíme našim čtenářům?
Já děkuju! Klip říkáš jo? No má-li to být náš, tak S nadějí, ten má pro mě velkej význam, protože jsem ho režíroval, sháněl do něj lidi i místo, kde se bude natáčet a na chvilku jsem zažil běžný den našeho kapelníka s přimraženým telefonem na ucho (smích). No, a jestli celkově nejoblíbenější, což se těžko vybírá, tak si dáme SOAD Spiders, to je velká klipová škola.

Vzhledem k tomu, že jsi pro mne vzácný host, pustíme si je oba:
fotografie zdroj: FB Jan Protheus Macků