Hořice v Podkrkonoší, to je The Legends Rockfest

  • Číst 3750 krát

Nejen slavné hořické trubičky, 300 zatáček Gustava Havla, ale i relativně nedávno narozený festival, který převálcoval mnohé o hodně starší „bratříčky“ svým úspěchem a organizací, proslavily městečko v Podkrkonoší. Úroveň festivalu The Legends Rockfest, který se zrodil v hlavách zdejší rodiny Lhotových, rok od roku stále stoupá. V čem je The Legends Rockfest specifický a čím vyčnívá nad jiné festivaly? Jen projdete vstupní festivalovou branou, dýchne na vás pozitivní a příjemná atmosféra. Areálu dominují obrovské paravany, jakási ulice cti. Co ročník, to paravan, na kterém je zvěčněn vítěz divácké soutěže! U vstupu dostane vždy návštěvník kuličku, kterou vhodí do nádoby s názvem každé účinkující kapely. Počet vhozených kuliček pak rozhodne o vítězi. Další zajímavostí je vyhlášení soutěže o největšího fanouška kapely. V roce 2017 to vyhrál malý „Dymytráček“ a dvě půvabné fanynky skupiny Dymytry. V areálu jsou umístěny také panely s fotodokumentací všech dosavadních šesti ročníků. Jsou na nich nejen fotografie kapel, ale také jejich fanoušků. Je vždy zajištěno nepřeberné množství občerstvení, návštěvníci si pochvalují i odpočinkovou zónu, sociální zázemí včetně sprch, dostatek ubytovacích kapacit a nedaleké koupaliště… Celý fest je umístěn do prostor kempu Pod věží, který má osobité kouzlo.
Velmi pozitivní je i téměř roční předstih zveřejnění kapel a již v listopadu bývá spuštěn předprodej vstupenek, triček a dalších suvenýrů k nadcházejícímu ročníku festivalu! Zajímavé jsou zejména „zvýhodněné balíčky“ ….
The Legends Rockfest má i fantastické zázemí. Vše tu klape, jak má. Organizace akce nemá chybu, a to včetně příjezdů kapel, zajištění zázemí nejen pro hudebníky, ale i pro technický personál, média a fotografy… Rádi se sem proto všichni zase vracejí. Však se také vždy po koncertech v zákulisí vedou debaty až do časného rána. (Že pánové z Traktoru -))). A všemu vládne klid a pohoda.
Pozor, startuje nový ročník! Sedám si proto s organizátorem kamarádem Zdeňkem Lhotou, abychom si o festu popovídali.

Ahoj Zdeňku, doufám, že za ta léta mohu napsat, že jsme se stali kamarády a já můžu ten termín použít -))
Jako dnes si vybavuji náš první telefonát. Na jeho druhém konci se představil Honza Haber z Rockpalace s nabídkou prezentace festivalu na skvělém hudebním portálu, kterým Rockpalace už tehdy byl. Říkal jsem tehdy, že marketingové partnery máme uzavřené. A to s ohledem na limitované finanční prostředky. Padla námitka: ,,Ale já za to nic nechci, já ti chci jen pomoci!“ S lidmi kolem obdobných aktivit je to obecně vůbec někdy zajímavé. Říká se, že každý rok poznáte někoho hodně zajímavého. A stejně tak někoho, koho byste snad ani poznat nemusel. Těchto lidí naštěstí ubývá. A se srdcaři, které stálo zato poznat, vznikají často úzké, trvalé a přátelské vztahy. Dnes se vše často přepočítává jen na hmotné statky, obchodní obraty, HDP a podobně. Ale aktivita, jako je festival, doslova stojí a padá se srdcaři. A právě proto stojí zato touto cestou jít a poznávat nové lidi. Ještě dnes si pokládám otázku, zda se mi ten první telefonát jenom nezdál. A za vše, co od té doby následovalo, jsem nesmírně vděčný. Honzo, ta otázka na úvod je v tomto smyslu úplně zbytečná.

Ale k věcem praktickým – chystáte další ročník The Legends Rockfest, kolikátý ročník to již bude, kdy se koná a jaké kapely v roce 2018 zahrají?
V roce 2018 vstupujeme do 7. ročníku. Říká se, že sedmička je šťastné číslo, doufám, že tomu tak bude. Termínově od 2. ročníku držíme třetí červencový týden. Ten nám tentokrát vychází na pátek 20. a sobotu 21. července. Název festivalu je The Legends Rock Fest. Dáváme si proto záležet, aby v něm vždy byly zastoupeny legendy, aby si v něm každý našel některou ze současných srdcovek, ale stejně tak, aby v něm dostaly prostor kapely nastupujícího energického mládí. Z legend nebudou chybět kapely Arakain, Visací zámek, legendou, byť s jistým evolučním vývojem, který přinesl čas, je pro nás i Limetal. Ze srdcovek si jistě každý přijde na své u kapel Traktor, Dymytry, Harlej, Doga, Komunál či Alkehol. Už jen z uvedeného popisu je zřejmé, že je to festival pro všechny generace. A ty se na festu také skutečně vždy vystřídají.

rock the legned manzele lhotovi

Podle čeho vybíráte kapely? Vždy se trefíte do přání většiny návštěvníků a nabídnete jim to, co opravdu chtějí?
Co se týká výběru kapel, musím zdůraznit, že hlavní slovo mají jednoznačně samotní účastníci festu. Je třeba říct i to, že se každoročně opakuje obdobná situace, kdy je slyšet mnoho hlasů, aby byl program sestaven na sto procent z jiných kapel, než u předešlých ročníků. Výběr ze strany účastníků začíná v postatě již na předešlém ročníku, kde každý návštěvník dostává zdarma festivalové noviny, kde je i dotazník s přáním kapel pro následující rok. A co se vždy stane? Navzdory předeslaným hlasům se již v tomto dotazníku objevují nejčastěji kapely, které lze považovat za stálice festivalu. A v takové situaci si položíš otázku, co je víc? Dělat obměnu pro obměnu, nebo vyslyšet to, co si účastníci nejvíce přejí? Podle dosavadních ohlasů se zdá, že jsme se i s programem pro rok 2018 dokázali trefit do jejich vkusu a budeme doufat, že si každý najde to své.

Vy dáváte šanci i novým jménům na festivalu. Které kapely lidé uvidí a uslyší letos poprvé?
Toto je stejně dobrá otázka jako všechny předchozí, protože při všech podnětech zde mají nové kapely svůj pevně stanovený prostor. Letos se na festivalu úplně poprvé představí například stále populárnější kapela Trautenberk. Pevně věřím, že mezi diváky nebude ani jeden, koho by tahle kapela nezaujala a nepobavila. Poprvé se představí energická sestava Cate Crasher, která jako předkapela vystupovala před takovými hvězdami jako jsou Aerosmith, Iron Maiden, Ozzy Osbourne i Korn. Z dalších invenčních kapel to budou Razz, F.A. King, ale i dříve zmíněné kapely Ahard a Alhehol. Tak nějak lokálně dbáme na to, aby se nově na festivalu představila vybraná kapela z regionu. Tato volba letos padla na Nukleární hovada. Otevírají sobotní program a nepochybně
nám hned od úvodu navodí správnou tepovou frekvenci, která nás bude provázet až do neděle.

Festival je precizně zvládnutý, mnozí se od vás mohou učit. Máte se ještě vůbec šanci někam posunout? Něco nového vymyslet?
To zní lichotivě, ale kdo něco organizuje, ví, že v tomto směru neexistuje žádná tečka. Jsem rád, když to, co má klapat, také klape a za všechny se z toho těším. Na druhou stranu, celý probíhající festival je de facto permanentním shromaždováním informací o jeho zajištění. A vylepšování nemá hranice. Avšak namísto bilancování bych rád tuto chvílí využil k poděkování celému realizačnímu týmu. Mnozí v něm pracují doslova za tři. Na přípravu některých služeb v místě festivalu je k dispozici jen několik málo hodin a jen málokdo tuší, s čím vším je třeba se v omezeném čase a počtu lidí doslova za pochodu vypořádat. Jeden příklad za vše. Rozvoz piva jeden a půl naloženého náklaďáku letos zvládl jeden jediný člověk. Kdybych mluvil sám za sebe, i kdybych si chtěl fandit, nedal bych ani čtvrtinu. Měřeno fyzickým výkonem se podle mého snaží všichni, kdo mají na festivalu nějaké úkoly. Ani nové nápady nemají hranice, zde je to však již hodně i o financích, které bohužel nejsou neomezené. Ať je to jakkoli, každý fest musí přinést to, co se již osvědčilo, a k tomu musí být vždy i něco navíc. No a tak tomu bude i v roce 2018.

Kdy začne předprodej vstupenek, kolik stojí a kde si je lidé mohou koupit.
Předprodej vstupenek je v plném běhu. Vstupenka na celý festival v tuto dobu činí 549,- Kč. Bude účinkovat patnáct skvělých kapel, a když si to rozpočítáme, jedna skupina za necelých 37,- Kč! Za tu dávku pozitivní energie je to doufejme, dobrá cena. K tomu pochopitelně přibude i doprovodný program. Pro držitele vstupenek z předprodeje budou k dispozici festivalové noviny zdarma, pamětní látkový ID pásek, stanové městečko a parkování rovněž zdarma a řada dalších výhod. Prvních 100 účastníků na pokladně obdrží jako dárek malý festivalový vak. Kdo chce udělat radost i svému partnerovi, je opět připraven dárkový set pro 2 osoby, který pro každého zahrnuje i festivalové tričko 2018 za 200,-Kč. V kontextu nabídky dalších aktivit je snahou organizátorů připravit jeho účastníkům suprový prodloužený víkend nebo třeba i celý týden pro prima domácí dovolenou. Cena vstupenek se bude v čase zvyšovat, takže rychlejší zajištění vychází nejlépe. Vše je k dispozici a k zakoupení na novém e-shopu, ale i na dalších místech, které jsou uvedeny na festivalových stránkách www.thelegendsrockfest.cz sekce obchod. Na e-shopu je k dispozici i řada doplňků a suvenýrů, což vše dohromady tvoří jednu z prvních novinek pro 7. ročník 2018.

Je něco nového oproti předešlým ročníkům?
Myslím, že invence směrem k novinkám se téměř jako nit prolíná celým naším rozhovorem. Nápadů je spousta, vše se odvíjí vysloveně od toho, co nám dovolí navazující a finanční možnosti. Můžu s jistotou slíbit, že kdo přijede na festival, novinky určitě zaznamená. Nyní ale daleko více než kdy jindy cítím velikou potřebu soustředění se na poskytované služby. K tomu se hovoří o náběhu EET, což se domnívám je doslova noční můrou všech organizátorů. Není ani trochu problém v jakékoli kontrole, tu jde s přehledem udělat již dnes. Zajistit si ale na volném prostranství 15 pokladen on-line, vydávat při frontě žíznivých pivařů na každé pivo účtenku a zajistit k pokladně kvalifikované osoby, v tom už problém vidím. Ani bych se nedivil, kdyby po řadě končících hospůdek po vesnicích končila i řada zavedených akcí. Chci tím jen říct, že zajistit třeba kvalitní cateringovou firmu není dnes již ani trošku snadné. Ale k věci. Letos hodně účastníků ocenilo přechod na Plzeňský prazdroj. Festival je mimo jiné známý jedinečným prostředím, ale třeba i dostupností kvalitního sociálního zázemí. Jak je ale avizováno, v tomto se chceme zaměřit na další zvýšení kvality všech poskytovaných služeb a zvyšování celkového komfortu. O všech připravovaných novinkách vás budeme informovat postupně. A jak bylo již řečeno, úplně první novinkou je e-shop, který určitě navštivte. Vedle všech služeb jde hlavně o suprovou zábavu, pro kterou pracujeme celý rok a pro kterou se na vás již teď moc těšíme.

Děkujeme za rozhovor a vy, čtenáři se můžete těšit, že z jara vyhlásíme soutěž o 3x2 vstupenky na tenhle prestižní fantastický festival.