Nekorunovaní králové tancovaček Benefit vydávají nové CD

  • Číst 5440 krát

Vím, že jsem na tuhle kapelu nikdy nekoukal dostatečně kriticky a vím, už nikdy nebudu. Je to veliká láska, která se táhne mým životem už od roku 1980, kdy jsem zažil poprvé cirkus s názvem Benefit a cirkus to byl ve Svijanském Újezdu se vším všudy. Od ohňů a dýmu, kostýmů a masek, přes 2000 nadšených bigbíťáků a nemalý počet příslušníků VB, PS VB a jejich čtyřnohých kamarádů...A nová deska na obzoru?? Důvod vyzpovídat kapelníka Milana Viplera.

Milane, jak vypadá Benefit 2017? Vy jste se museli vyrovnat s odchodem zpěváka Dana Horyny. Jak zapadl Adam do kapely?
Je pravda, že na konci minulého roku došlo v kapele k zásadní změně. Po dlouhých sedmi letech odešel z Benefitu Dan (mimochodem to bylo jeho třetí a nejdelší jeho angažmá v kapele.) V osmdesátých letech prolétl Benefit dvakrát, ale vždy to bylo na poměrně krátkou dobu, (rok, rok a půl.) Období s Danem přineslo kapele určitý posun, natočili jsme dvě desky a zvláště na té druhé (A ta je dobrá) má svůj podíl. Od této sezony ho nahradil mladík Adam Bernau, který to zpočátku určitě neměl jednoduché, protože lidi mají tendenci srovnávat, ať už chceme nebo ne. Ale myslím, že Adam, který je úplně odlišný typ zpěváka, se s tím vyrovnal dobře a i většina fanoušků ho přijala, za což jim patří velký dík. Takže, ano, zapadl do Benefitu a je to v pohodě.

Jinak je až neuvěřitelné, jak dlouho už jedete první tancovačkovou ligu, máš spočítané kolik je to let??
Nevím jestli první ligu, ale Benefit brázdí nepřetržitě Čechy v různých sestavách od roku 1971, já osobně jsem tady od roku 1981. To je šílený :-)

Být stále populární je honička, jak si vysvětluješ neutuchající zájem o vás?
Populární je asi silné slovo, ale lidi o nás vědí a to je moc fajn. Je pravdou, že si na nedostatek vystoupení stěžovat nemůžeme, ale určitě to dá hodně práce kapelu udržet v chodu po tak dlouhou dobu. Nic se neudělá samo. Navíc je spousta míst, kde o nás takřka nevědí. Rádi bychom to určitě změnili, ale není to v dnešní době a při dnešní konkurenci vůbec jednoduché. Myslím, že máme štěstí, že jsme lidem nezevšedněli. Snažíme se pro to dělat maximum. Někdy se to daří více, někdy méně. Ale pořád na sobě pracujeme, to je základ.

Kdy jste začali při vašem hudebním kolotoči chystat album? Vznikala postupně v průběhu činnosti kapely, nebo jste se zavřeli ve zkušebně a řekli a teď uděláme desku?
To je asi hlavně na mně. Sice si slavnostně slíbíme, že natočíme další desku a v podstatě na to máme zhruba rok, rok a půl. Ale donutit někdy kapelu k tomu, aby začala něco tvořit nebo alespoň o tom přemýšlet, je opravdu někdy těžké a nevděčné. A u Benefitu to platí dvojnásobně. Takže se rozčiluji, vztekám, hulákám, ale vždy marně a tak vytasím svou poslední velkou zbraň.....prudím, prudím prudím......a prudím a kapela, aby ode mne měla klid, tak začne něco dělat. Ale většinou, až když nám hoří koudel u zadku, tedy blíží se termín natáčení.

To co jsi mi pouštěl, bylo fantastické. Mám víc než pocit, že se vám povedl hodně silný materiál! Jak jste si rozdělili texty a muziku?
Hudbu tvoří Matěj a Kuba Koudelkovi, materiál, který přinesou na zkouškách předěláváme tak dlouho, až se nám to líbí a jsou všichni spokojeni. Většinu textů jsem tentokrát napsal já. I Dalibora naučila nouze housti.......:-) o další se podělili Adam, Matěj a Jirka Modranský.

Jak se deska bude jmenovat a kolik je na ní skladeb?
Deska nese název „Jsme v pohodě“, což odráží jak doufám i současný stav v kapele. Věřím, že nám to vydrží co nejdéle. Nabízíme na ní jedenáct skladeb včetně dvou bonusů.

Benefit měli vždy silné texty, sáhli jste i nyní po příbězích?
Texty vycházejí ze života kolem nás a vztazích mezi lidmi a je na ostatních, aby posoudili jestli se nám to povedlo nebo ne. Přejeme si samozřejmě, aby si každý posluchač našel na desce ten svůj příběh.

Z alba mám pocit, že jste se částečně vrátili k podobě „starého“ Benefit, ale skladby znějí moderně a svěže. Byl to účel, nebo to vyplynulo z okolností?
Myslím, že to není návrat do minulosti. Snažíme se každou desku udělat trochu jinak a tentokrát jsme trochu ubrali muzikantské ješitnosti a snažili se udělat moderní a svěží desku, spíše pop rock, která bude blízká našim fanoušků i nám. Ale nebylo to určitě na úkor našeho názoru na muziku. Tak snad se nám to povedlo.

I po pěvecké stránce je deska pestrá, vsadil bych se, že tam slyším i tvůj hlas, takže koho tam můžeme slyšet zpívat?
Máme v Benefitu dva zpěváky Vláďu Koudelku a Adama Bernaua, takže o písničky se podělili oni dva a já mám na desce jednu písničku, kterou jsem si vypiplal.

Máš svého favorita na desce? Za mne je to určitě Bez tebe, Nech si mě, Pojď se mnou a Život nám utíká.
Favorita vyloženě ne, je to moc čerstvé a spíš přemýšlím o tom, co jsme mohli udělat lépe nebo jinak. Ale to je po každém natáčení. Ale to nejdůležitější je, aby si písničky našly cestu k lidem. To je hlavní proč to děláme. Snad se zadaří.

Přiznám se, že se na desku strašně těším, kdy vlastně oficiálně vychází?
Deska by měla být k dispozici 14.10. Tak snad se nic nepřihodí a klapne to.

Kde si lidé, kteří nepřijdou na váš koncert/zábavu můžou CD koupit, nebo objednat?
Na našem webu, http://www.benefit-rock.com/obchod, nebo osobně na koncertech.

Vy chystáte i křest, kdy a kde a s kým? Budou hosté?? Chystáte něco speciálního, něco čím překvapíte?
Plánujeme pokřtít desku na třech akcích. Ve Středních Čechách, na východě a v Západních. Ten první křest je naplánován na 21.10. 2017 v MSD Kolín. Jako hosté vystoupí kapely Telegraf a kolínští Blue Bucks. S námi vystoupí na závěr našeho vystoupení i dechová sekce, což bude zase trochu něco jiného a hlavně prdel.

Milane, ty jsi nejen kapelník a muzikant, ale i spisovatel – jak se dařilo/daří tvé prvotině – knize Benefit – Nekonečný příběh? Nebude pokračování? Věřím, že historek jsi za ta léta nasbíral dost a dost!
Což o to, historek je spousta, ale za prvé do toho musím mít chuť, pak hlavně najít formu, jak k tomu přistoupit, což není jenom tak. Je potřeba se tomu věnovat naplno a najít spoustu času, sehnat finance atd. V neposlední řadě taky zájem o knihu. Takže upřímně, nejsem teď schopný na otázku odpovědět.

Deska se blíží, konec roku taky, jaké má kapela plány do budoucna? Jak to vypadá s hraním pro rok 2018 ??
Kalendář na příští rok se nám plní, takže v pohodě. Jinak se pomalu musíme začít věnovat přípravě 50. výročí Benefitu a s tím i souvisejícím 2CD, které bychom k tomuto výročí natočit.

Kde si naši čtenáři mohou vyhledat informace o koncertech, popř. o historii kapely??
www.benefit-rock.com nebo na Facebooku

Co vzkážeš čtenářům Rockpalace??
Jako vždy, lidi podporujte živou muziku a kapely, bez Vás by to opravdu nešlo a nemělo význam. Zdravíme všechny a děkujeme Vám za přízeň, moc si toho vážíme.
Děkuji za pozvání.

benefit nový čb