Abi Gail míří novým albem do Vesmíru!!!

  • Číst 4093 krát

Jihlava není jen město tajemného podzemí, kapely XIII. Století, ale i domovskou scénou výborné kapely Abi Gail, která v sobotu pokřtí svoje 3. CD Spacetrain. Když jsem viděl kapelu onehdy v Kolíně poprvé, dostala mě do kolen. Pak vsadila na špatnou kartu managementu a ztratila se na nějakou dobu z očí (i jiné kapely by mohly o panu XY vyprávět). Nové album, nový elán a staří kamarádi, to je důvod k rozhovoru!

Pánové, kdysi jste byli hosté radiového Rockpaláce, stihl jsem vás na jednom koncertě v Kolíně, ale pak se mi zdálo, že výborně našlápnutá kapela se ztratila ze scény. Co bylo příčinou?
V té době jsme jezdili pod jednou nejmenovanou pražskou agenturou, jak ses už zmínil v úvodu. Bylo nasmlouváno celkem dost koncertů, kterých bylo odehráno sotva polovina. Po dvou letech jsme spolupráci ukončili a sháněli si kšefty sami. To bude asi ta příčina, kdy nebyl Abi Gail vidět tak často na scéně.

Jak vypadá sestava Abi Gail nyní, je někdo nový, nebo jste o skalní sestavu.
Jasně, jde o původní sestavu. Lépe řečeno v tomto složení jsme udělali nejvíc práce, natočili CD a videoklipy. Odjezdili mnoho koncertů. Takže Abi Gail 2017 je: Martin Feitl: zpěv, Jozef Moravanský: kytara, Martin Vejmola: kytara, Jiří Knorr: basa, Petr Pubal: klávesy, Libor Habich: bicí

Abi Gail je velmi zvláštní název, pokud nejde o upravené jméno někdejší manželky Davida – krále Izraele?
Ano je to dívčí hebrejské jméno, které se nám líbilo, já jsem ho našel a navrhnul a kluci odsouhlasili. Ale… zní dobře, nemyslíš?

Nové album, pokud dobře počítám, Made In Highland vyšlo v roce 2012. Už tehdy vyčníval hlas Mekyho nad jiné kapely. Můžeme se těšit, že na novém albu bude jeho hlas dominantní?
Meckyho hlas zazní i na novém CD tak, jak ho znáš. Energie z něj jenom srší. K Abi Gail jeho hlas patří a zaburácí ještě víc než před tím třeba v právě tebou opěvované skladbě Made In Highlander. Nebudeš zklamaný.

Jak dlouho probíhala příprava na CD? Psali jste nové skladby, nebo něco zůstalo z předešlých let?
Třetí CD jsme měli rozpracované skoro dva roky. Pořád se něco upravovalo a dodělávalo. Psal jsem nové skladby, sem tam kluci dotáhli nějaký ten nápad a ten se pitval na zkouškách a zkoušel. Vymýšlely jsme aranže, pěvecké linky, takže je to všechno nový materiál, žádné vymetání pomyslných šuplíků. Prostě Abi Gail 2017!!

Kolik skladeb jste na CD připravili? Měli jste jasno, které skladby sem patří?
Ve finále je na albu 9 skladeb a co by to bylo za CD bez bonusu, takže + 1 bonus pro fanoušky. Bylo nám od počátku jasné, jak by mělo album vypadat a šli jsme si za svým. Tentokrát byl hlavním motivem Vesmír a cestování v něm.

12212003 1070274172985413 813868907 n 1

Je CD pokračováním Made In Highland, nebo jste se odklonili k jinému směru?
Tak stylově jsme stále Abi Gail, ale deska jde tématem jinam. Opustili jsme "Highland" a pustili se napříč vesmírem v novém příběhu, který je dravější, rychlejší a hutnější. Sám víš, že cestovat vesmírem můžeš jen díky velké rychlosti.

Jaké studio hostilo Abi Gail a jak se kdo podílel na tvorbě? Má kapela na CD hosty, nebo jste si vystačili sami?
Opět jsme točili v AB records ve Škrdlovicích u Žďáru nad Sázavou jako předchozí alba. Vědí, co chceme a jakou máme představu a mají naši důvěru. Na CD se s námi podílela Iva Hajnová, která jako host zazní ve dvou skladbách a to jednou v duetu s Meckym a její skladba Bastarde, která je právě tou desátou bonusovou skladbou na novém CD Spacetrain.

Skladba Made In Highland byla hit a veleúspešný klip, má některá skladba z nového CD ambice být stejným hitem?
Věříme a sázíme na titulku Spacetrain. Skladba dala jménu albu a to už mluví samo za sebe a klip budeme točit právě na ní. Zatím je vše ve formě příprav.

Vy budte křtít album – kde, kdy a s kým?
Ano křtít se bude 23.9.2017 u nás v Jihlavě v divadle DIOD. Hostem bude Iva Hajnová, karvinská kapela Messalina, kde hraje kytarista a moderátor (a mimochodem váš redaktor Rockpalace ) Ruda Schweser, který nám to CD pokřtí. Třetím hostem večera je jihlavská kapela Marabu.

Kolik bude stát vstupenka?
Vstupenka je v předprodeji 150 Kč a na místě 200 Kč, takže neváhejte a kupte si vstupenku v předprodeji

Jak to vypadá s koncerty? Nové album je třeba provětrat!
Tak něco naplánováno na rok 2018 máme, něco se odehraje ještě do konce roku, ale tady bych se zmínil, kdyby některý čtenář Rockpalace věděl o schopném managerovi, ať se nám ozve!!!

Zeptám se i na plány do budoucna?
Tak nové album je venku, takže teď jen hrát, hrát a zase hrát a opět se dostat víc do podvědomí lidí.

Děkuju za rozhovor a co vzkážete čtenářům Rockpaláce?
Buďte věrni svému srdci a neseďte doma! Na to máte ještě dost času a děkujeme za prostor, který jsme dostali.

Plakát 01

Já jen dodám, že se můžete těšit na soutěž s Abi Gail o nové, propagované CD Spacetrain a recenzi přineseme hodně brzy.