Zpíváme zásadně česky ... tvrdí Mad Ride

  • Číst 2072 krát

Jsme skoro rodinná kapela - táta + dvojčata +kamarád, skoro člen rodiny. Naší muzice říkáme-big beat z Hostouně. Texty jsou ze života a zásadně v češtině. Tolik o sobě říká kapela a pro Rockpalace jí trochu vyzpovídal Martin Hruška.

Jako první by mě zajímal váš název kapely, co to znamená, jak to vzniklo, ten název myslím.
Název kapely Mad Ride znamená v překladu „ Šílená jízda“. A proč zrovna Mad Ride? Název kapely souvisí s tragédií, která nás postihla a vlastně vedla k tomu, že jsme se začali hrát na hudební nástroje a založili kapelu.

Jaké byli vaše hudební začátky, jak jste se formovali a kdy jste začínali koncertovat?

Jsme ze ¾ rodinná kapela a první náznaky vzniku kapely byly v roce 2009, kdy Táta koupil garáž a postavil si v ní svojí starou bicí soupravu Amati a tímto krokem nás přivedl k muzice. Tehdy jsme hráli ještě ve třech( Já, brácha a Táta). První koncert jsme měli v roce 2011. Poté jsme měli každý rok přibližně jeden koncert až do roku 2014 kdy jsme se seznámili s Kubou, který se k nám zanedlouho připojil. Začali jsme pořádně cvičit a více koncertovat.

Co máte raději? Open-air akce, nebo komornější klubovky? Nebo berete všechno ?
Každá akce, ať už open-air nebo klubovka má své kouzlo. Vždy záleží spíše na lidech a na atmosféře, kterou dokážeme společně vytvořit.

Jaká je u vás v kapele nálada, při zkouškách nebo koncertech? Pohádáte se někdy a kvůli čemu?

Nálada je většinou pozitivní, samozřejmě se občas trochu pohádáme, třeba při tvorbě nových písní, nebo když jsme měli „dvoják“, jelikož je to fyzicky i psychicky náročně, ale to k tomu tak trochu patří.

Kde se vám hrálo nejlíp nebo kde jste měli největší úspěch?

Myslím, že se celá kapela shodneme na tom, že nejlépe se nám hrálo ve Strakonicích na Podskalí na Ostrově, kde jsme sklidili i největší úspěch. Zahráli jsme společně s kapelou Hamr. Atmosféra byla skvělá, super lidi. Opravdu jsme si ten koncert užili a budeme na něj dlouho vzpomínat.

Kdo dělá muziku a kdo texty? A jak vůbec vznikají texty? A co vznikne dřív? Základ hudby nebo text?

Většinu muziky skládáme brácha a já, ale jsou i písničky, které složil táta, nebo celá kapela dohromady. Co se týče textů, tak ty asi až na jednu písničku píše všechny táta a jsou převážně ze života. A co vznikne dřív? Těžko říci, máme několik textů v zásobě a když nás napadne dobrá muzika, tak hledám v textech ten, který k tomu půjde nejlépe. Samozřejmě se to vždy nepovede a v tomto případě se píše text přímo do konkrétní muziky.

Jaká muzika se vám líbí? Samozřejmě kromě té vaší, nebo čím jste byli ovlivněni v pubertě, a co vás dnes ovlivňuje za muziku?

Zajímavá otázka, já a brácha posloucháme spíše modernější styly jako metalcore , zatímco táta je „starej punker“ a od mládí má rád kapely, které byli průkopníky hard rocku a punku, např. Ramones, Judas Priest atd. a co se týče Kuby, tak si rád poslechne české kapely jako třeba Vosí Hnízdo ale i různou zahraniční muziku.

Kdo řídí na výjezdy? Losujete nebo je někdo kdo nepije? Notabene, dáte si alkohol před hraní a při něm, nebo až po?
Skoro vždy na koncerty řídí táta, ale jelikož já s bráchou nepijeme alkohol tak zpátky řídí jeden z nás. Co se týče pití před hraním a při hraní tak se snažíme mírnit, abychom podali vždy co nejlepší výkon na podiu a pije se až po koncertě.

Co vás motivuje, když hrajete častěji a nemáte ponorku někdy? Vídáte se i mimo kapelu?

Nejlepší motivací je, když po hraní někdo přijde a řekne, že se mu naše muzika líbí. Člověka to nabudí a inspiruje k další tvorbě. Mimo kapelu se moc často nevídáme, jelikož každý máme jinak směny a jsme časově vytížení.

A jak to snášejí vaše drahé polovičky? Jezdí s vámi, nebo trpělivě čekají doma u rodinného krbu na vás, až se vrátíte ze štace?

Snášejí to dobře, občas se přijdou podívat i na koncert a tvoří takovou morální podporu, ale spíše pokud hrajeme někde blíže k domovu.

Na závěr se zeptám, co plánujete dál? A kde Vás můžou fanoušci v nejbližší době vidět?
Na podzim plánujeme nahrát další písničky a vydat nové CD. Nejbližší akce je 18.8.2017 ve Březně u Chomutova na pouťi, dále 19.08. 2017 na Vonoklaském rockování ve Vonoklasech a ještě třeba 26.08. 2017 v Hostivicích na Mini rock festivalu.

Pro Rockpalace se ptal Martin Hruška