Vanaheim - MiniCD Křížem proti meči

  • Číst 7506 krát

Vanaheim přichází s promovizitkou, na které najdete tři skladby. Křížem proti meči, Uctívači zla, a Elizabeth.
Pokud jsem záměr správně pochopil, jsou na CD právě tyto tři skladby, protože je každá jiná a jako představení toho, co kapela nabízí celkem dobře poslouží.
Nastupuje se stylově, vikingskou Křížem proti meči. Nepřišel jsem na to, proč si kapela z Chlumce hraje i na fotkách na Vikingy, pokud tedy nemají předky mezi těmito severskými bojovníky. Když si založím eskymáckou kapelu, taky mi to nikdo neuvěří, nicméně písnička sama je napsaná vkusně, s dobrým textem a nic proti ní. Ta je myslím velmi dobrá. Naprosto super nápad je oživit jí klavírní vyhrávkou. Ta dodává písničce další rozměr a náladu. Moc dobré. Klávesy tu jako host obstaral Míla Sládek. Jinak taky výborný kytarista s vlastním nahrávacím studiem.
Druhá, Uctívači zla, se postupně rozjíždí, ale celkově je rychlejší a zaměřená víceméně na současnou politiku, což mě trochu míjí, ale zase má super zvuk basy. Takový mám rád.Taky písnička, která určitě zafunguje živě a má tah na branku. .
U závěrečné Elizabeth, se už dostáváme do trochu jiných vod.
To je balada, která jakoby vypadla z alba Jakuba Smolíka nebo Keksu. Vybrnkávaná kytara podmalovaná klávesami. Budiž. Jen zpěv se mi tu nelíbí. Tedy jeho zpracování. Jeden slabý hlas je (opět) prostě málo.
Vrátím se na začátek. Jako vizitku, která má ukázat, co kapela nabízí to bez problému beru.
Co si z tvorby Vanaheim vyberete vy, už je na vás.

Pro Rockpalace Petr Kohoutek.