FAT BAT - Pozvedněte prapory

  • Číst 7690 krát

Album začíná klávesovým intrem, ale je to opravdu jen na úvod. Je vlastně úplně jiné, než vše, co následuje. Musím říct, že několikrát se z alba ozve jistá podobnost se staršími Kabáty, ale nenazval bych to nějakým vykrádáním nebo kopírováním. Naopak, uslyšíte vlastní tvorbu kapely.

Musím říct, že jsem nucen na nahrávku pohlížet ze dvou úhlů.

Jeden jsou samotné písničky a druhý je jejich zpracování.

Písničky beru. Hned první refrén je chytlavý, má tah na branku a není jediný. Docela to odsejpá a věřím, že to vše může fungovat, posluchači zaberou a na akcích budou s kapelou jedna parta. Tady bych viděl vše v pořádku.

V textech se řeší témata jako kriminál, drogy, chlast, hrdost a autor určitě nechce psát nebo zpívat hlouposti. „Pozvedněte prapory“ se mi líbí, tam se hraje na národní notu a hrdost.  „Tohle jsi nezvlád“ se mi též zamlouvá. Velmi dobrá mi přijde balada „Po cestě trnité“, kde jako bych v duchu cítil například i Vláďu Šafránka. Jenže jí bohužel sráží pasáž s problematickou intonací. Když to slyší poleno, jako jsem já, tak by to měla slyšet i kapela nebo její zvukař dřív, než to zveřejní.

To je ten druhý úhel pohledu. Zpracování. Nevím, kolikrát už se v recenzích stalo, že skladba, u které hned praští do uší, jak by znít mohla, doplácí na to, že je zveřejněná na úrovni dema. To je třeba právě příklad písně Pozvedněte prapory. Slušelo by jí monumentálnější aranžmá, silnější sbory.

 Ve chvíli, kdy dá kapela píseň na net jí vystavuje konkurenci z celého světa. Už dávno ne z okresu nebo kraje. Kupříkladu Martin Walkyier s projektem The Clan Destined vydal demo, které ale zní líp, než leckteré z u nás vydávaných profi alb. Už je na čase, aby muzikanti mysleli i na to. Zamyslet se nad tím, jak dlouhý reverb by se hodil sem nebo jestli nahrát další hlas tam, snad není až takový problém.

Fakt tu některé skladby, ale abych skupině nekřivdil, možná jen v mých uších, doplácí na to, že by mohly mít větší údernost a plnější zvuk. Možná, že živě to tak je, ale tady mi to chybí. Je ale možné, že to tak kapela sama ani nechce. To neumím posoudit.

Nicméně písničky jako takové budou jak v klubu, tak na motosrazu fungovat a skoro bych si tipnul, že živě to ten správný tlak mít bude. Nápady na to chlapi v těchto deseti písničkách mají.

Tak ať se daří.

Pro Rockpalace

Petr Kohoutek