Sarkonia se vydala na druhou Cestu

  • Číst 8056 krát

Olomoucká kapela Sarkonia vydala druhé album. Tahle pozoruhodná parta nemohla uniknout mému zájmu. Její sestavu tvoří tři dívky a tři kluci. Málokdy vídaný genderový mix namíchal svůj metalový lektvar téměř dokonale.

Kapela se pohybuje na pomezí symfonického metalu a možná inklinuje trošku ke gotice. Svým způsobem originální je českým jazykem. Česky zpívajících symfometalových kapel s ženským i mužským zpěvem abych pohledal. Moc dalších jmen mě z hlavy nenapadá. Je to osvědčený model krásky a zvířete, ale to zvíře není až tak moc divoké. Hihi, takový trošku naštvaný kocourek. Vyložený growling řvoucího tygra tady nenajdete.

Větší prostor v případě Sarkonie dostávají výrazné ženské hlasy. Holky jsou dvě, takže jsou pěvecké party jasně rozdané. Členové kapely vystupují pod pseudonymy. Sat – kytara, syntezátor / sampler, zpěv, Kairis – zpěv, Miana – zpěv, Tris – kytara, Irae – basa, Danae – bicí. Snad jsem to nepopletl.

Deska má výrazný zvuk, nepostrádá melodiku a má švih Hitem by se možná mohla svát svižná píseň „Tak jen pojď“. Ta fakt vyčnívá. Kapela si za klipovku vybrala „Strážné majáky“. Ta je za aktuální kolekce asi nejtvrdší. Trošku proto vybočuje z konceptu. Líbí se mi taky „Zrůdy“, které jdou pod kůži.

Výrazný prostor dostávají elektronické zvuky syntezátoru a sampleru. Tohle prostě k symfonickému metalu patří. Moc se mi líbí něžný „Temný anděl“.

Každopádně tahle deska patří k tomu nejlepšímu, co jsem letos slyšel. Je dostatečně tvrdá a přitom plná melodických prvků. Marně vzpomínám, jestli jsem kapelu v minulosti viděl živě. Asi ne. Ale budu se snažit tuhle záležitost napravit. Sarkonia si to zaslouží.

Pro Rockpalace Honza Holý