Allmara - Hrr na zábavu

  • Číst 7465 krát

Kapela názvem alba, pravděpodobně vlastně řekla vše, co svou tvorbou asi říct chce.
Nejedná se o nějaké samohrajkáře, ale o klasický živý bigbít určený k tomu, abyste se na zábavě pobavili, dali si pivko a užili si víkend na bigbítu.
Osm, tuším, že původních skladeb, se line na vlně řekněme toho, čemu se říká heavy-rock a kapela hraje myslím slušně.
Mezi vydáním CD a současností, se odehrála v Allmaře personální změna. Na obalu je pětičlenná sestava, na profilu skupiny jsou ale členové už jen čtyři. Bez klávesáka, který musel z rodinných důvodů pozastavit své účinkování s kapelou. Paradoxně se mi ale ten na albu líbí nejvíc. Dva tři momenty, které klávesy podtrhují, jsou pro mě na albu ty nejlepší.
Těch 35 minut stopáže celkem uteče a řekl bych, že to jako pozvánka na zábavu, kde si na bigbít i zatancujete, celkem funguje.
Zmínil bych jen dvě slabiny.
Dle informací na obalu si kapela nahrála desku ve vlastním studiu. Vypadá to, že náběry proběhly bez problémů, ale celé bych to nakonec na finální mix a mastering svěřil někomu, kdo do toho vdechne trochu víc života. Hraje to sice čistě, ale styl „urob si sám“ je prostě znát a myslím si, že se z toho nahraného materiálu dalo ve finále vytěžit víc.
Druhá a řekl bych větší slabina je projev zpěváka. Bohužel zní jako příliš křečovitý pokus o umělecký projev. Nechci být jízlivý, ale zkuste s tím prosím něco udělat.
Možná by v tomto případě pomohlo se prostě jen tolik nesnažit „zpívat“, ale prostě to jen pouštět z pusy. Takhle to bohužel zní, jako když se zpěvák půl věty šetří na moment, kdy zazní dlouhé „á“, aby ho jakoby prodal. Bohužel to spíš škodí a nezní to vůbec přirozeně. Nechci to dál rozpitvávat.
Jinak ano. Zažil jsem za 25 let takových zábav v sokolovnách a na letních parketech a hřištích po celé republice mraky a je fajn, že se tam pořád hraje.
Čím víc budete na živou muziku chodit, tím líp.
PS: Když to takhle na světě půjde dál, ještě se dožijeme návratu voskovaných papírových půllitrů na pivko a jejich komínů na stolech a bude to zase fajn. Mějte se.

https://allmara.cz/

Pro Rockpalace Petr Kohoutek