# Černá

  • Číst 8585 krát

Toto album je názorná ukázka toho, že se tu dá udělat špičkově znějící, ale hlavně silná a energií vyplněná deska. Záměrně nepíšu moderní, protože tohle slovo se v mém vnímání jaksi s hudbou neslučuje. Hudba buď je nebo není. Odjakživa. A jestli je to na dva klacky z doby kamenné nebo půl roku existující nahrávka není nejdůležitější.
Je to ale deska, kde se míchají nástroje s technologiemi a nelze písničkám upřít údernost a sílu.
Abych to ale neokecával moc.
Mám jen dvě věci, které mi při poslechu desky trochu leží v hlavě.
Asi jsem starej, ale trochu mě nervuje, že v názvu kapely není podstatné jméno. Vzhledem k naší mateřštině. Je to spíš pocitová věc a vlastně mi do toho nic není, že jo.
Ta druhá věc už se týká přímo muziky, ale není to vlastně kritika. Možná téma třeba k debatě u pivka o hudebních stylech atd. Celkový sound téhle party totiž snad z poloviny tvoří elektronika.
Pustil jsem si k albu i klipy a záznam dvou písniček z vystoupení a bohužel jsem nikde neviděl osobu, která by obsluhovala cokoli od kláves po dj pult. Třeba se pletu a pak mi klidně napište, jak to funguje, ale jestli téměř polovina toho co slyším, jede na koncertu ze záznamu, pak mi to přijde divné a hlavně škoda.
Kapela totiž jinak hraje v obsazení: bicí, kytara, zpěv a na mužskou většinu dohlíží basistka. Vadí mi, že tam prostě nevidím živou osobu, která by tu elektroniku měla na starost na pódiu, jako to bylo třeba u Linkin Park. No, a to je vlastně vše, co ve mně vyvolává nějaké otázky.
Placka samotná je totiž tak dobrá ve všech směrech, že pokud se tedy budu soustředit jen na album samotné, tak prostě není co kritizovat. Hromada energie s plným zvukem, úderné skladby, fajn texty, které jdou ruku v ruce s muzikou a to vše bylo ve studiu špičkově zpracováno.
Tohle by vám mělo na koncertě urvat nohavice!
Já na tu elektroniku moc nejsem, ale mám dvě tři kapely, u kterých mi nevadí. Rammstein, Paradise Lost a OOMPH. Právě k té poslední bych #Černou nejvíc přirovnal pro představu a mohu vám říct, že ta deska není horší, než jaké vydávají ti jmenovaní. Momentálně se mi nejvíc líbí skladby 6000 let, Ne nechci!, a klipovka Z popela. Klip kapela natočila i k skladbě Vzteklá a obě videa jsou stejně jako deska zpracována parádně.
Podle CD si desku vydala #Černá sama, ale je v péči profesionálního managementu, což je znát, takže zbývá jen popřát, aby nápady i posluchači průběžně přicházeli v potřebném množství.
K takové desce gratuluji!

https://cerna-black.cz/

Pro Rockpalace
Petr Kohoutek