Když bigbít, tak Soumrak Band

  • Číst 4294 krát

Jilemnický Soumrak Band to je bigbít jako prase. Kapela s tímhle geniálním názvem řádí kolem Semil a její vystoupení patří k žádaným a velmi dobře navštíveným. Kluci a holky používají specifický humor, střídají se u mikrofonu a valí tu svou rock and rollovou káru dál.

Seznamte se. Roman Kopáček – kytara, zpěv, Radomír Psota – saxofon, klávesy, zpěv, Martin Chomanič – basa, Adéla Šťástková – akustická kytara, zpěv, František Kukeně – bicí, Kristina Holcová – zpěv. Už z nástrojového obsazení vidíte, že jde o zajímavou kombinaci.

Soumrak Band slaví 15 let deskou Když Soumrak tak Best off! Ono totiž všechny desky této kapely mají na první místě v názvu spojku „když“. A to je právě ten fór.

Poslouchá se to příjemně, ale přeci jenom z nahrávky je cítit jistá naivita. Možná to je ale záměr.

V textech se to hemží příběhy ze života. Trosku pubertálně vyznívá „Honěná“. Honit se totiž dá ledacos. Kapela ale umí zahrát i na poetickou notu. Příkladem toho je třeba takový baladický „Půlnoční výlet“. Mně se ale daleko víc líbí rockovější „Ateist“, kterýmu slibujou modrý z nebe. A svěžím větrem vane i svižná „Holahou“. Líbí se mi taky „Poslední tanec“, ve kterém se střídají obě vokalistky u hlavního mikrofonu. Ale ty klávesy tady jsou trošku naivní. Dovedl bych si tuhle píseň představit i bez klapek.

Trošku mi to střídáním mužských a ženských vokálů připomíná oblíbenou Hudbu Praha. Ale fakt to není kopírka, jen podobně poetické písničky a použité nástroje na rockovým základě. Je to hezký, nic tuctového.
Jo abych nezapomněl, tohle bestoffko o jednadvaceti položkách nahrála kapela v novém kabátku, takže prý zní možná i lépe. 76 minut je pořádná porce muziky.

Pro Rockpalace Honza Holý