Pan Jekyll a mistr Hyde v podání Arakainu

  • Číst 2591 krát

Neuvěřitelně bohatá diskografie Arakainu se doslova před pár dny rozrostla o další studiový počin Jekyll & Hyde. Všechny názvy desek této kapely jsou natolik mezinárodní, že jim může rozumět Čech stejně jako Pakistánec mluvící anglicky. Hihi, to jsem z toho udělal pěkný paskvil. Ale podstatu věci to vystihuje.

Aktuální deska má 50 minut, o které se dělí 12 skladeb. Kapela nevybočuje ze zažitého formátu ani co se týče obsahu alba. Ničím zvlášť nepřekvapuje. Tradičně jde o poctivý nářez s výrazným vokálem Honzy Toužimského, který jede podle zavedeného mustru. Oproti posledním počinům je tady víc kytarových sól.

Desku otevírá svižný song „Dnes ještě ne“ s textem Prothea. Následuje výtečná píseň „Znal bych rád“ s kissáckým fórkem uprostřed. Ale může tady někdo obviňovat kapelu z plagiátorství. Ani náhodou, je to prostě šikovně umístěný riff z „Detroit Rock City“. Zasmál jsem se a jedeme dál.

Dál se mi líbí „To co chceš mít“ a „Kompromis“. Typický Arakain, typický kytarový vyhrávky, sloky, refrén, zpomalení, zrychlení. Moderní metal se vším všudy. Jsem zvědavý, co z nové desky se objeví v koncertním playlistu kapely.

Určitě nelze přeslechnout účast Lucky Bílé v písni „Jen vaše ruce“. Tahle slavice má stejně furt zlato v hrdle. Parádní záležitostí je „Hřích“ s hodně dobrým refrénem a parádnickým kytarovým sólem. „Tak už mě táhnou, kata šibenice je můj honorář“. Závěrečný, a přitom titulní, Jekyll & Hyde je prostě bomba. Tohle se mi hodně líbí, dostatečně temná muzika. Dostatečně barevná, výrazné změny tempa. Parádní kytary, těžkotonážní nářez.

Trošku mi vadí nevýrazná grafika vnitřních stran digipaku a ani vložený booklet není zrovna nic nápaditého. Titulní strana taky není dvakrát originální. Dejte si vedle sebe Adrenalium a Jekylla, pak to uvidíte sami.

Tahle deska určitě není na první poslech, chce to pustit si ji víckrát a pak se vám začne dostávat pod kůži.

Arakain mám odjakživa rád, a tak tomu i zůstane. Těším se na koncertní křty, které se uskuteční letos na podzim v rámci celého turné od 10. října do 15. listopadu.

Pro Rockpalace Honza Holý