Svědomí ANACREONU je skvělou deskou!

  • Číst 2678 krát

Mám rád kapelu ANACREON, a proto jsem se tuze těšil na novou desku. Je to druhý disk, který nazpívala Veronika Zelníčková a celkově třetí, co tahle parta nahrála.

Kapela opět zplodila desku plnou symfonického metalu. Výraznou roli zde hrají klávesy. Není se čemu divit, hudbu složil klávesák a jeden ze zpěváků Tomáš Krejza a svůj podíl na ní má také kytarista a druhý zpěvák Martin Piskáček. Texty jsou dílem basáka Jana Diviše a zpěvačky Veroniky Zelníčkové. Bicí jsou dílem Honzy Meduny.

Oproti dřívějšků ubylo mužských zpěvů, a to je myslím škoda. Ale přeci jen zde mužské hlasy nechybí. V jednom songu („Krok do neznáma“) dokonce zpívá Honza Toužimský a ten má hlas jako zvon. Tohle je ale pecka jako hrom. Jinak převažuje zpěv Verči a ten zraje jak víno. Tahle usměvavá holka prostě umí zpívat pořádně od plic. Rozhodně patří k nejvýraznějším zpěvačkám u nás.

Hodně se mi líbí taky bicí Honzy Meduny. Tento klučina je velký talent. Jeho hra je hravá i dravá. Nechybí v ní místy nečekané zvraty a není to žádný šmidlání bicí soupravy. V ANACREONU se prostě sešli velmi talentovaní muzikanti, protože jen v superlativech můžu mluvit o každém členovi sestavy. Nápaditost totiž nechybí kytarám ani base.

Člověk by řekl, že na poli symfonického metalu se už nedá nic vymyslet. Tady ale neslyším žádné vzory, tohle je originální muzika. Kapela má dar napsat výrazný melodický song a k němu připojit smysluplný text. Slova jsou plnohodnotnou součástí muziky.

Mezi největší pecky tohoto alba řadím parádně vygradované „Noční můry“ a naprosto typickou skladbou pro ANACREON jsou hned následující „Čistý karty“. Kapela taky na desku pro mě trošku překvapivě vrzla instrumentálku „Vědomí“ a to je taky parádní záležitost. Prostě se nezapřou šikovní muzikanti.

Titulnímu „Svědomí“ dominují klávesy, zde bych řekl, že je těch klapek až moc. Pokud se nepletu, tak nádhernou baladu „Příběh“ už jsme měli možnost slyšet s předstihem na koncertech. Je to fakt moc pěkný story. „Ochránce“ bude nejspíš hitem. Tohle je „halekačka“ jako dělaná na koncerty. A nemyslím to vůbec zle. Pak následuje „Krok do neznáma“, ale s Honzou Toužimským se nemusíte bát. Moc pěkná píseň, kde se ke slovu dostane i hlas Tomáše Krejzy. Tohle je klenutá parádička. Závěrečná „Stigmata“ můžete znát z debut ANACREONU, který ale původně nazpívala Michaela Zemanová. Zde je nová akustická verze a normálně mi z ní běhá mráz po zádech.

Opravdu se těším, až zase někde tuhle partu uvidím živě. Aktuální deska je prostě parádní! Můžu říct, že to v mém žebříčku bude adept na desku roku. A tak mě napadlo, co vlastně znamená název kapely. ANACREON je jméno řeckého básníka. Ha, to jsem se toho zas dozvěděl.

Pro Rockpalace Honza Holý