Dudy tvrdí muziku

  • Číst 2693 krát

Tak tohle jsme tu asi ještě neměli. Rocková kapela se skotskými dudami, která vystupuje v kiltech a přitom Češi jak poleno kdesi ze Štětí, Roudnice nad Labem, Prahy a Velkého Borku. Hodně zajímavá kombinace. Pojďme se kapele podívat pod sukni.

Představme si osoby a obsazení. Zpěv a kytaru obstaral Jan Růžek, skotské dudy nahráli Jakub Kocián a Michal Straka. O housle, klávesy a sbory se postaral Jiří Panchartek. Basou a sbory přisěl Jaroslav Matuška, Miroslav Peser natloukl bicí a přidal k tomu sbory a Petr Novák hrál na kytary a rovněž „sboroval“. Jako host se na desce objevuje Tomáš Kobdzey Kašpar, v jehož studiu se deska v roce 2016 nahrávala. Tomáš hraje na bicí a perkuse.

Muzika je to vskutku hravá. Dudy a housličky, které rovněž patří do arzenálu kapely, dělají muziku hodně šťavnatou. Claymore nahráli několik vlastních songů, ale desku zároveň prošpikovali známými cover verzemi, jejichž původní verze jsou vesměs známé.

Našince potěší „Slečna závist“, která dostala naprosto nový kabátek. Takhle nějak by měl vypadat cover song. Většinou tomu chybí právě ta přidaná hodnota, které je tady dostatek. Bezpečně známá je taky hymna „Scotland the brave“, což je skotská národní píseň, kterou určitě budete taky znát.

Nejspíš budete znát i instrumentálku Paula McCartneyho „Mull of Kintyre“, které dudy opět dávají nový rozměr. Dalším tradicionálem je „Will Ye No Come Back Again“. Ten ale fakt neznám.

Mezi vlastní skladby patří výtečná „Spanilá jízda“. Dalším kusem z vlastní stáje je klávesami opepřený song „Expressive“, který je překvapivě zpívaný česky.

Nemůžu se ale zbavit dojmu, že bez těch dud a houslí by šlo o nepříliš výraznou záležitost. Ale Claymore jsou prostě hlavně dvoje dudy a ty přidávají muzice novou dimenzi. Zajímalo by mě, jak to funguje. Snad budu mít někdy příležitost kapelu vidět naživo.

Pro Rockpalce Honza Holý