Vlci vychovali Cruadalach

  • Číst 3012 krát

Cruadalach je osmičlenná folkmetalová kapela z Prahy. Na svém kontě má již pátou studiovou nahrávku. Po jednom demu a ípíčku přišly dvě desky a teď právě vychází jejich následovnice, která nese název „Raised by wolves“ (Vychován vlky). A vlci dominují také digipaku i bookletu, který nese velmi čistou grafiku. V jednoduchosti je síla, ale co se týče muziky, tak rozhodně žádné plytké songy nečekejte.

Viděl jsem před časem Cruadalach naživo a jejich show mě dokonale uhranula. Pohanský folk metal v jejich podání není žádná strnulá nuda. Kluci a holky to na pódiu umí pořádně rozbalit. Proto jsem hodně zvědavý, s čím přišli na aktuální desce.

Zatímco v minulosti kapela mixovala češtinu a angličtinu, tak novinka už se nese v duchu odkazu Shakespearova jazyka. Desku otvírá instrumentálka, která dává tušit, co bude následovat. Úvodu dominují housličky v poklidném tempu, ale pak se to rozjede naplno. „Eyes wide open“ je folkmetalová vypalovačka se vším všudy s parádními píšťalami a s pořádným řevem frontmana Petra Ceisla, kterému přizvukuje něžný dívčí hlas Elišky Kasprzyk.

V podobně razantním rytmu je i další song „Relationshit“. Docela vtipná slovní hříčka, není asi nutné, abych překládal slovo „relationship“, to jsou totiž „vztahy“. Crudadalach do něj ale přidali hovna. A text taky končí výkřikem „Bitch“. Titulní skladba se zvrtne v totální folkmetalovou pařbu. Neskutečná jízda tvrdých kytar a řevu s houslemi a flétnou.

Následující „Homesick“ je díky ženskému zpěvu s opakovanou frází v refrénu trošku diskotéka. Ale na konec, proč ne! Eliška si hodně zazpívala i v dalších písních a místy to jsou pěkný sypačky. Největší mazec je asi singlovka „Brave new Dawn“, kterou můžete najít třeba na youtoubku. Kopáky bicích dostanou nejvíc za uši v jinak celkem poklidné kompozici „For us all“.

Pětatřicet minut s kapelou Cruadalach uteklo jako nic a  jsme na konci. Když to shrnu, jedná se o silný materiál. Jen mě trošku mrzí, že kapela upustila od češtiny. Budu-li mít příležitost, určitě se půjdu na Cruadalach podívat živě. Na živo to je totiž energická bomba. Opravdu je to skočná muzika.

Pro Rockpalace Honza Holý