Rubicon River míří ke Stalingradu

  • Číst 2736 krát

Rubicon River, bájná řeka Rubikon dělila Římskou říši od předalpské Galie.
Rubicon River je heavymetalová kapela ze středočeské Vlašimi. Její kořeny sahají do roku 2011. V diskografii mají kluci cédéčko „Kostky jsou vrženy“ z roku 2014 a pak letošní novinku „V poslední vteřině“. A ta je opravdu výborná! V poslední době dostávám k recenzím téměř jen poctivý heavy metal a tady ho je pořádná porce!
Kapela hraje skoro celou dobu ve stejném složení. Jen bubeníci se střídali. Aktuální Rubikon tvoří Tomáš krajánek – zpěv, Honza Ledvinka – bicí, Josef Pešek – basa, Marek Svoboda – klávesy, Vratislav Šonský a Martin Kuklík – kytary.
Deska začíná pěkně zostra. Dalšího hudebního zpracování se dočkala bitva u Stalingradu. Také druhá píseň souvisí s válečnou tématikou. Jmenuje se „Desátá křížová výprava“, ale tady o válku fakt nejde. Poslední křížová výprava má číslo devět a uskutečnila se v roce 1271. Zde uvedená „Desátá křížová výprava“ se týká trošku jiné tématiky. Také třetí skladba se zabývá historickým tématikou. Je to „Noe“.
Další peckou je třeba „Král zla“, který vyloženě duní dusotem koní. Tenhle zvuk bicích mám rád. Nejdelší skladba kompletu a opravdu parádní záležitost. Podobně nabušený je let „Ocelových andělů“. A totéž se dá říct o „Slávě rytířů“. Parádní heavy metal. Opravdu silné album. Nechybí ani zajímavá balada „Osud“, která trošku zpomalí metalovou jízdu. Ale ta se hned vzápětí dostane do obvyklého tempa. Přichází totiž „Velkej pán“, který je na této desce skoro nejkratší.
Titulní skladba „V poslední vteřině“ je netradičně zařazená až na závěr. Trošku přebytečné mi zde přijde klávesové sólo ve druhé polovině skladby. Za titulkou je už jen bonus, kterým je hymna jakýchsi hasičů. Hymnu mně neznámého spolku hodnotit nebudu, ta je podle mě určená pro úzký počet posluchačů.
To nic ale nemění na tom, že Rubicon River vydali velmi dobrou desku plnou silných melodií a heavymetalových rifů.
Pro Rockpalace Honza Holý