Zemětřesení postihlo nás, už je to tak!

  • Číst 5158 krát

Zemětřesení je sice katastrofa velkého rozsahu. Kdo nezažil tak to asi nedokáže plně pochopit. V našich zeměpisných šířkách to naštěstí není běžný jev. Ale vím, z vyprávění rodičů, že i u nás bylo zemětřesení někdy kolem roku 1980 a na našem domě to odnesl komín. Neutíkejte a radši čtěte a poslouchejte.

Zemětřesení je taky český rockový all stars projekt čtveřice Aleš Brichta, Miloš Dodo Doležal, Vlasta Henych a Štěpán Smetáček, která před čtvrtstoletím vyhrála čtenářskou anketu Černá vrána a potom zrealizovali do té doby nevydané album Jirky Schelingera. Přípravu původních nahrávek zastavila jeho smrt.

Vydání LP Zemětřesení v roce 1993 způsobilo zemětřas v tehdejších prodejnách s hudebními nosiči. Deska se prodávala ve velkém. Čtveřice objela celou republiku s řadou koncertů. Vznikl z toho i live záznam, který později vyšel jako neoficiální DVD ale taky jako ofiko CD. Byla to úžasná doba.

O pětadvacet let se skoro stejná čtveřice sešla znovu, aby album Zemětřesení zremasterovala a vybavila ho novými bonusy. Jen Aleš Brichta se nezúčastnil. Nemá cenu zde řešit, proč tomu tak bylo. Zbylá trojice přizvala ke spolupráci osvědčeného Milana Schelingera, který na výše zmíněném turné vystupoval jako host. Milan tak nazpíval dva bonusy. Konkrétně jde o rozjuchanou „Zimu“ a temně hardrockový „Pohřeb přítele“. Pamatuju si, že právě tyhle písně hrával projekt Zemětřesení již v roce 1993, ale na studiovou desku se dostaly až teď.

Původní nahrávka měla fakt dobrý zvuk, ale to, co s touhle muzikou udělal nový mastering Miloše Doležala, to doslova rve koule. Zvuk je křišťálově čistý, každý nástroj je jasně slyšet. A ten materiál, co je na tomhle kotoučku zvěčněn, snad ani není třeba komentovat. Tahle muzika se hudebníkům kolem Jiřího Schelingera a Františka Ringa Čecha opravdu povedla. Škoda, že se jim to tehdy nepodařilo dotáhnout do konce. Na druhou stranu by ale těžko vyšlo Zemětřesení 1993 v podání B+D+H+S. V roce 1981 vyšly jen singly, dochovaly se také nějaké živé záznamy, které patří k vrcholné tvorbě Ringa a Jirky.

Zemětřesení 2018 je zabalené do pěkného digipaku, samozřejmostí jsou všechny texty, staré fotky a jeden nový záběr s Milanem Schelingerem. Snad vás potěší, že se ve druhé půlce roku uskuteční turné Zemětřesení, kterého se podle posledních zpráv zúčastní snad i Aleš Brichta. Jak já se na to těším!

A na podzim letošního roku má vyjít druhé album Zemětřesení, kde si kapela pozve i nějaké hosty. Připraví další skladby z tvorby Jirky Schelingera a k tomu přidá vlastní kompozice v duchu jeho zlaté éry. Na tohle jsem opravdu hodně zvědavej.

Rok 2018 prostě patří Zemětřesení, které neztratilo na intenzitě ani po pětadvaceti letech, ba co víc, většina materiálu vznikla již v roce 1981, téměř před čtyřiceti lety. Ano, tak neuvěřitelná síla dýchá z drážek nového cédéčka. Je to skutečný klenot českého hard rocku.

Pro Rockpalace Honza Holý