Abi Gail přijíždí vesmírným vlakem

  • Číst 2681 krát

Není Abi Gail jako Abigail. Zatímco jednoslovná verze tohoto jména se jako ústřední postava objevila na legendární stejnojmenné desce Kinga Diamonda, Abi Gail je metalová kapela z Jihlavy, která 23. září vydává nová desku nazvanou „Spacetrain“. Abi Gail letos slaví deset let a tohle je pěknej dárek pro fanoušky.
Sestava kapely: Martin „Mecky“ Feitl – zpěv, Martin „Máca“ Vejmola – kytara, Jozef „Pepi“ Moravanský – kytara, Jiří „Myšák“ Knorr – basa, Libor „Libas“ Habich – bicí, Petr „Puby“ Pubal – klávesy.
Protože miluju vlaky a vláčky ve všech jejich podobách, tak dokážu ocenit stylový obal s nádherným parním strojem na titulu. A jako vlak se rozjíždí hned první a zároveň titulní skladba „Spacetrain“. Po kratičkém intru, které evokuje jedoucí vlak, to kapela rozjíždí naplno. Na tuhle píseň kapela chystá klip. Tak se těšte.
Kapela mísí rock a heavy metal i ve druhé skladbě „Tisíce přání ztracených“. Mýlí se ten, kdo by myslel, že to je balada. Podle názvu to možná tak vypadá, ale skutečnost je úplně jiná jízda.
S dalším songem přichází „Alchymista“. Pěkná riffovačka a výrazné klávesy v pozadí. V podobném duchu se nese i následující „Dimenze“. Výrazným duetem ženy a muže je „Je čas se ptát“. Iva Hajnová je velkým překvapením. Má výrazný hlas a rocková podoba jí vyloženě sluší, proto mi bylo divné, že mi její jméno nic neříká. Přítel Gůgl ale napráská skoro všechno. Iva Hajnová zpívá se skupinou Plavci – Rangers. To teda čumím, jak umím!
Na desce nechybí ani balada s pěkně tvrdým riffem uprostřed. „Orion“ je jednou z nejlepších pomalých sklade, co jsem v poslední době slyše. Martin Feitl totiž opravdu umí zpívat a kapele tahle pomalejší podoba taky sluší. Až mi z toho běhá mráz po zádech. Nádherná kompozice!
Svižnější muzika přichází s „Třetím okem“ a je to docela pěkný kvapík. „Hero“ přilétá vrtulníkem a s ním nastupuje na scénu i zákon. Tak tohle je těžká palba. Výborná píseň. Trošku je jako vystřižená z osmdesátek, ale tohle mám prostě rád.
Taky předposlední kompozice s podivným názvem „Zmáčkni už to fire“ je fajn záležitostí. Nemám sice rád, když se do českých textů míchají nesmyslně anglická slova, ale tady to nezní pitomě. Není to žádný vzdychání typu „Bejby, bejby, aj lávjů“. Hihi, to je angličtina jak vyšitá. Kapela ale zpívá, jak ji zobák narost a podle mě je to v pořádku.
Ženský hlas se objevuje ještě v posledním songu této desky se textem pěkně od srdce „Bastarde“.
Brzy se na Rockpalace objeví soutěž o tohle cédéčko, neváhejte, ta deska je fakt hodně dobrá. Abi Gail ji pokřtí v sále DIOD, který je v jihlavské sokolovně, v sobotu 23. září. Jako hosté na křtu vystupí Mr. Hanky, Iva Hajnová a kapela Messalina našeho redakčního kolegy Rudy Schwesera.

Pro Rockpalace Jan Holý