Melodický rock RAIN sází na syntetické zvuky

  • Číst 2497 krát

Skupina RAIN z Nového Města pod Smrkem na aktuální desce tíhne k modernímu power rocku nebo metalu se spoustou synťáků. Něco podobného hrají taky ŠKWOR. RAIN nepopírá své thrashmetalové kořeny. Umí prostě sekat kytarové riffy stejně jako pořádně zařvat. Nahrávka nepostrádá velkou porci melodiky, ta je postavená na výrazném syntetizéru a šikovných kytarách.

Deska vznikla ve studiu Hostivař pod dohledem velezkušeného Zdeňka Šikýře. Myslím, že to byla pro kapelu dobrá volba. Zvuk je čistý a dostatečně barevný. Každý nástroj je jasně slyšet. Palec nahoru. Celkově dobrý dojem z alba ale kazí nepříliš povedený booklet. Titulní cover je v pořádku, ale druhá strana obalu s názvy písniček a sestavou kapely je dost špatně čitelná díky nešikovnému fontu.

Kapela působí v sestavě Honza Kvapil – zpěv, Filip Čáp – kytara, zpěv, Lukáš Beyer – kytara, Hanz – basa, Jakub Novotný – bicí. Oproti minulé desce, kterou jsem rovněž recenzoval, přibyl do sestavy Vladislav Čáp, který se stará o syntetizér a taky zpívá. Ve skladbě „Déšť“ hostuje božský Luba Suchánek z KOMUNÁLU, se kterým RAIN často vystupuje. Tyhle kapely mají totiž dost společného. Ale k tomu se ještě dostanu.

RAIN slušně zpívá. Variabilita zpěvů cédéčku prospívá. Většina skladeb může mít hitové ambice. Má srozumitelné texty a zapamatovatelné refrény. Lyrika určitě patří k tomu lepšímu, co je slyšet na našich rockových štacích. „Pohledy šílený“ jsou hodně postavené na stejnou rovinu s ŠKWOREM. Naopak poetika a melodika „Deště“ zase evokuje starý dobrý KOMUNÁL a není to jen tím hostujícím „Suchošem“. KOMUNÁL dostává prostor i v závěrečném coveru „Kříže v poli“, který se již objevil na tributním albu, které doprovází aktuální desku KO „25 ran bičem“.

Myslím, že se RAIN bude líbit fandům poctivého melodického rocku, kteří se nebojí moderních zvuků. Mně se tahle deska líbí s každým poslechem čím dál víc.

Pro Rockpalace Jan Holý