Limetall s Harlejem, Komunálem a Waldou na Výravě

Letos asi první a poslední výjezd na Výravu. V téhle vesnici nedaleko Hradce Králové je úžasný zastřešený letní parket, kde v létě hraje v pravidelných termínech víc než 20 let. Ne, že bych si tam pro letošek nevybral jinou muziku, ale někdy jsou ty kombinace kapel mimo moje chápání nebo mi to nevychází termínově. Tentokrát jsme s rodinou zvolili čtyř koncert kapel v pátek 21. srpna 2020.

Limetall zahájil koncert svůj set naprosto suverénně. Tuhle „Starou gardu“ mám moc rád. Zazněly známé věci, chyběla mi snad jen balada „S větrem v zádech“. Naopak nechyběla „Amerika“ nebo naprosto skvělá „May Day“. Když to nejde, tak to nejde. Přesně to jsem tenhle pátek zažil v práci. To takovou „Swingers party“, jak ji popisuje text Jury Šperla bych zažít nechtěl. Limetallu to prostě šlape. Už nemusí hrát staré věci Citronu, má vlastní písně, které jsou dostatečně kvalitní a taky už dost známé, takže si je s kapelou zazpívají i fanoušci. Takový „Svět je kosočtverec“ prostě nemá chybu. Trpělivost přináší růže a Limetall začíná sklízet květy.

Následoval Harlej, který mám taky hodně v oblibě. Je to veselá parta („Balada o tom, jak si chlapec pod vlivem měkké drogy našel děvče s nízkým IQ“ nebo pikantní příběh nenaplněné lásky chlapce s názvem „Přirození“), která umí zahrát i na vážnější notu („Proměna“). A nebyla to žádná „Vostuda“. Prostě těžká pohoda. Po dlouhé době jsem ulovil trsátko. Může za to mistr Kolinss. „Smutku dávám sbohem“, bavilo mě to. Harlej patří mezi koncertní jistoty.

Pak hrál Komunál, který mě ze začátku vůbec nebavil, ale postupně zazněly staré dobré songy, takže to nebylo vůbec zlý. Rozhodně vítám návrat dvou kopáků, který Komunálu v posledním roce chyběly. Už je to zase víc rockový, s tím jedním kopákem to nebylo ono. Ze starých songů jsem uvítal „Je to zlý“, „Jedenáct hodin do útěku“ nebo „Hrobníka a smrt“. Ty novější nemám mně tolik neoslovily, proto je nemám tak naposlouchaný, takže neznám ani názvy. Ale něco jsem přeci jen v paměti vyštrachal, a to byli „Vlci v nás“ a velmi dobrý song „Až mě ráno povedou“. Každopádně vystoupení Komunálu hodnotím kladně. Bylo to fakt fajn.

Závěrečný popůlnoční set patřil Walda gangu, ten jsem nefotil a původně jsem ani neměl chuť to poslouchat. Jenže bylo příjemné počasí a taky jsem si říkal, že zas třeba dlouho žádnou muziku neuvidím živě, tak jsme s rodinkou počkali i na závěrečné vystoupení. Walda gang s Miro Šmajdou je trošku opakovaný vtip. „Hudsonský šífy“ nebo „Pověste ho vejš“ zahrané pořádně nahlas a výrazně rytmicky, to je prostě Walda. Nemůžu se zbavit dojmu, že s Vladimírem Waldou Nerušilem a Vláďou Šafránkem to bylo prostě o hodně zajímavější. „Asi se mi stýská“. Teď už je to jen ten zmíněný opakovaný vtip. „Ale lidi se bavili, takže to tak asi mělo být.

Pro Rockpalace Honza Holý