Hello Prague…You Wanted the Best, You Got the Best!! Kiss!!!

  • Číst 3053 krát

Praha se stává 19.6. jednou ze zastávek na posledním turné amerického cirkusu Kiss. Shlédnul jsem videa z předchozího koncertu v Kyjevě a dalo se tušit, že nás čeká velká show, která se ostatně na posledním koncertu těchto monster očeká.
Že je to den jiný než ostatní, se ukázalo, když jsem u kamaráda na IP Pavlova zaparkoval auto a šel do ulic a KFC na kávu. Potkávám spoustu lidí v tričkách Kiss, všech možných motivů a barev, kteří mě zdraví, jelikož i já mám na sobě triko Kiss Army a tím se viditelně také řadím do "armády" Kiss fans, zvedají ruce k pozdravům a ze všech stran se ozývá ahoj, jak se všichni „Kissáci“ zdraví mezi sebou, někteří mají dokonce i nalíčení alá Kiss. Civilisté zírají co se to děje-)
Vzhledem k situaci, která na Slávii panuje, jsme s kamarádem takticky zvolili cestu taxíkem a tím nám odpadla Nerudovská otázka – co s tím tam (autem) na místě. Že to byla víc než dobrá volba se ukázalo na místě, dopravní kolaps, tisíce lidi….a všude loga Kiss.
V poklidu se dostáváme na stadion, kde právě dohráli BSP, nacházíme svoji sekci vyhrazenou pro ZTP a zabíráme si místa. Jdu se ještě projít po chodbách, potkávám celé rodiny nalíčené jako Kiss… prostě rockový svátek, často pro celé rodiny!!
Set ZZ Top nenudil, ale nikdy jsem tyhle vousáče s jižanským rockem neposlouchal, takže jejich vystoupení mi prošumělo hlavou, přesto jsem stačil zaregistrovat dobrý zvuk i výkon, srdíčko fandů si získali, jelikož se 2x vrací s přídavkem.
Pak už celé pódium zahalí velká plachta s logem Kiss a dav pod námi houstne. Technici šplhají na obrovské stožáry a připravují se na osvětlovací orgie.
S 15ti minutovým předstihem před oficiálním začátkem se Slávii nese vytoužený slogan, při kterém naskakuje husí kůže stejně, jako v roce 1996, kdy jsem tyhle „moje miláčky“ v Praze viděl poprvé. Hello Prague…You Wanted the Best, You Got the Best!! Kiss!!! Padá plachta, vybuchují první sloupce plamenů a rachejtlí a Kiss za zvuků Detroit Rock City sjíždí z výšky na pódium za gejzírů jisker a světel. Šapitó se otvírá a mega cirkus začíná.

 

Po Detroit navazuje Shout It Out Loud, jen Paul začíná moc mluvit už po prvním songu, Deuce….na obrazovce se ukazuje Deuce v podání Kiss z roku 1974…. Say Yeah, I Love It Loud, Heaven's on Fire, War Machine doprovodné video silně připomíná nedávno ukončený seriál Hra o trůny – velký drak prolétá za kapelou….Lick It Up, Calling Dr. Love a opět staré video snímky z počátků kapely, už tehdy věděli, kam míří – na rockový Olymp, 100,000 Years se sólem na bicí a s Paulovým ústním doprovodem. Cold Gin a Tommyho číslo s kytarou sestřelující reflektory a jeho kytarové orgie. Přichází God of Thunder a Geneho horrorshow s „krví“ za zvuku kostelního zvonu, který umocňuje atmosféru. Basista stoupá k vrcholu pódia, odkud zapěje svůj part. Vítejte v Psycho Circusu – nádherná scéna a efekty, barevná světla bičují scénu. Let Me Go, Rock 'N' Roll a jdeme do finále při Love Gun Paul na laně přejíždí nad hlavami nadšených fanoušků a „přistává“ na „ostrůvku“ u zvuku, odkud Love Gun odzpívá s patřičným kroucení boků… První slova další skladby a šílící dav se přidává… mega hit z dílny tria Paul Stanley, Desmond Child a Vini Poncia. I Was Made For Loving You se stal se obrovským hitem nejen mezi fanoušky skupiny, ale také ovládl všechny diskotéky světa. Koncem sedmdesátých let bylo disco velice populární a Paul Stanley chtěl ukázat, jak jednoduché je složit dobrou disco píseň. Singl se umístil na 11. místě americké hitparády. Píseň se také stala hitem v Austrálii, kde se dostala na 1 místo hitparády v roce 1979. Bodovala také v západní Evropě: v top 20 hitů ve Švédsku, v top 10 hitů v Norsku, a stala se číslo 2 ve Francii, Německu, Švýcarsku a Rakousku. V Nizozemsku to bylo 1 místo. Ve Velké Británii se zastavila u čísla 50. Na B-straně vyšla píseň „Hard Times“. Dnes zpívá I Was Made… 28 000 tisíc fanoušků společně s kapelou… Paul se vrací na pódium a Black Diamond je poslední skladbou před přídavkem.
Tím začíná Singer u klavíru a zazpívá Crissovu Beth a finále patří Crazy Crazy Night a legendární Rock N Roll All Nite a konfetám, balónům, plamenům, jiskrám s lasery dokreslují scénu, pastva pro oči, tohle je rock n roll jak se sluší a patří.
Pompézní, impozantní, fantastické rozloučení kapely Kiss s Prahou a už asi opravdu nikdy více. Kapela se nesmazatelně a právem zapsala do dějin světové rockové hudby. Nejde popsat poslední koncert, s kterým s Prahou Kiss rozloučili. Kdo nebyl, můžete litovat…. Živé Kiss v Praze už nikdy neuvidíte…..

Foto: zdroj internet
Video: zdroj internet