Brix po dvou letech na pódiu

Dva roky mohou být v životě kapely pryč cobydup nebo sakra dlouhá přestávka. Příště se zeptám, jak to vidí Brix samotný.
25.12. 2018 utekly přesně dva roky, co v Křeseticích u Kutné Hory z Brixu odešel tehdejší zpěvák, ale do jisté míry i poznávací znamení kapely Brix, Pavel Fessl. Bylo to na stejné akci, stejné šatně, ve stejném sále a možná i ve stejnou hodinu.
Tyto dva roky kapela strávila diskusí o vlastní budoucnosti, léčbou všeho možného i nemožného, střídavě s hledáním vhodného zpěváka, se kterým by bylo možné navázat na vlastní minulost a zároveň začít tvořit něco nového.
Po nějakých neplatných pokusech a přešlapech se ke kapele přidal Steve Vondrák. (napsáno správně) Chlapi se hecli, že vánoční termín tradiční akce stihnou a vrátí se tam, kde před dvěma lety museli přibrzdit. Steve zdědil starší hotové písničky a musel se s nimi trochu poprat, jelikož jsou na spodní hraně jeho rozsahu a bylo třeba se přizpůsobit a času zase nebylo moc. Na setlistu pro tento večer bylo dvacet čtyři písniček a muselo na to stačit šest společných zkoušek.
Po příjezdu byla znát trocha nervozity a nastal klasický problém. Zkusit na zvukovce ještě to a to a tamto nebo jít radši na pivo a nenervovat se?? Všichni věděli co umí, ale taky, že je to premiéra v nové sestavě a všichni chtěli obecenstvu přinést to, co čekalo. Brix, který zahraje to, co od něj znají a naváže tam, kde byl tehdy. Pak se uvidí, jestli změna na postu zpěváka a s ním související a zákonitá změna projevu kapely, bude pro lidi přijatelná.
První optimistický moment byl pro Brix to, že lidi pod pódiem reagovali prakticky hned s příchodem kapely a první písničkou. Přitom ty již zmíněné dva roky pauzy mohly klidně znamenat to, že kapela bude pro mladší osazenstvo absolutně neznámou skupinou. Někdy čas běží rychle.

Brix 24
Výhodou bylo to, že Brix samozřejmě hrál známé kousky z vlastních alb, kterých má zatím pět, ale i „držáky“ z dob, kdy se vydávaly demokazety, a všichni byli rádi, že mají na poslech aspoň ty.
Ta pauza na výsledku nijak moc znát nebyla. Přitom hrát dvacet sedm let se stejným frontmanem a pak přesvědčit sebe i všechny ostatní, že to jde a půjde i jinak, není zrovna legrace.
Brix ale sázel svoje písničky bez problémů, a sál reagoval taky hned, protože kusy jako Umazaná, Montérky s laclem, Policejní rock and roll, Romance za bůra a samozřejmě třeba Šlapka zapomenuty nebyly. Navíc, kapela v sestavě Jiří Loučka, Slávek Bařinka, Michal Merta, Petr Klér a Steve Vondrák u mikrofonu, stihla připravit i zbrusu novou skladbou Stoupáš až ke hvězdám. Potlesk svědčí o tom, že jí Brix určitě nehrál naposledy.
Jinými slovy se už mluví o další studiové desce, kde by se uplatnily nápady, které si kapela během nucené odstávky dávala do šuplíku, a kde by se mohl nový zpěvák Steve představit v klidu a třeba i ve více polohách, protože teď má Brix zase jiné výrazové možnosti. Nechme se překvapit.
O tom ale příště v rozhovoru.. I když, ten už vlastně začal..
Na mou otázku, jestli uděláme rozhovor mi kapela ochotně odpověděla: samozřejmě. Dej nám otázky a my ti na ně buď odpovíme nebo Ti dáme do držky.
Čili, pokud budu moct psát a uvidím na to, další odpovědi přinesu příště..
PS: Rockový večer završila PČR, která musela řešit zablokovaný náklaďák techniky, takže u bigbítu se nemění nic a jede se dál...

http://www.brix-rock.cz/
https://www.facebook.com/brix.rock?epa=SEARCH_BOX

Pro Rockpalace Petr Kohoutek