Pot a krev, celých patnáct let - Dymytry

  • Číst 5573 krát

Nemusíte je mít rádi, můžete je i zatracovat, ale nemůžete jim upřít popularitu a úspěch. 50 koncertů v roce 2018 po republice, úspěšné tažení Německem, Švýcarskem a Rakouskem spolu s Hämatom, 3x naplnili velké haly v jednom roce a jejich rocková hvězda září víc, než hvězda Betlémská. To vše mluví samo za sebe. O kom je řeč? O skupině Dymytry, která především v tomto roce prožívá svůj sen a včera předvedla monstrózní show ve vyprodaném Forum Karlín, ale pojďme na začátek večera.
Jak bylo prozřetelné si předplatit parkovné přímo u haly se ukázalo, když spousta aut hledalo v okolí místa k zaparkování. Dlouhý, několika set metrů „čtyřstupý had“ rockových fanoušků před vchodem nás vyděsil již při příjezdu, ale ochranka pracovala rychle, tak jsme postupovali „štrůdlem“ rychlým tempem a za chvíli jsme byli v hale.
Vše vzorně označeno a díky tomu jsme vstup pro akreditaci našli ihned a po označení páskem jsme v sále, kde to opravdu praská ve švech, stánky s „merchem“ kapely jsou v obležení nakupujících fanoušků, stejně tak šatna. Prodíráme se mezi davem na balkón. Občerstvení, alespoň tady v patře je bez front, tak si dáváme v klidu kávu a užíváme si večer. Jdeme z patra nahlédnout do sálu, kterému dominuje známé podium ve tvaru kusadel a pár tisíc lidí. Tají se dech z toho pohledu.
Krátce po půl osmé zhasíná sál a přichází kapela Hämatom, s kterou Dymytry projeli celé zahraniční turné. Na Němce jsem se opravdu těšil, jejich hudební projev a vizuální stránka projevu je naprosto dokonalá. K tvrdé muzice, kterou Hämatom produkují, němčina opravdu sedí. Kapelu vidím již po třetí tento rok, takže některé melodie si pobrukuju s kapelou. Proti jarnímu Monster v Praze, se mi zdálo, že ubyla pyrotechnika (čísla s jiskřícím copem a gejzírem jisker z rukou frontmana jsme se dočkali), ale nově bylo nové cirkusové číslo, kdy bubeník na malé plošině, kterou si lidé podávají nad hlavami řeže do bicích jak hluchý do vrat. Nasazení s jakým Ost odzpíval celý koncert, bylo víc než úžasné, stejně tak výkon celé kapely. Za jedna!!
Po krátké přestávce se z reproduktorů začínají ozývat první tóny Hej Stupid od Alice Cooper, aby následně zhasl celý sál a čtyřtisícovka fanoušků přeřvala úvodní intro. Nastupují králové dnešního večera – Dymytry s úvodní Ne nikdy!, kterou od začátku zpívá celý sál. Protheus se s hlasovou indispozicí v podobě nachlazení vyrovnal víc než dobře a patří mu velký dík a obdiv. No a pak? Pak už pokračuje dokonalé rock´n´rollové peklo a nevídané show. Bičující světla, čistý zvuk, pyroefekty, mlha a dým, vše bravurní a dokonalé, neokoukané. Výkon kapely brilantní, jak to téhle pětici šlape je obdivuhodné. Při Z pekla padá opona a teprve teď vynikne velikost celé stage a fanouškové? Ti leží Dymytry u nohou a Dymytry jim. První host, kamarád Tomáš „Toxic“ Kraus (dnes moderátor Prima TV) předává kapele hned dvě Zlaté desky za prodej CD, kapele je společně s Tomášem přicházejí předat Hämatom. A cirkus pokračuje na plný plyn dál. Celý večer je plný emocí jak z pódia od kapely, tak na podium od fanoušků.
Přichází další host, Jirka Urban starší, kapelník legendy Arakain a společně s kapelou si střihnou Lunapark, která má při třech kytarách správný říz. Blížíme se do finále, přicházejí Hämatom aby si dali s Dymytry klasiku Blockbusters a následně klipovku Behind the Mask…Při závěrečné Strážní věži se sypou ze stropu konfety, ke stropu létají sloupy dýmu a šlehají plameny a Dymova nezbytná hvězda s kytarou.
Dymytry dnes opět dokázali, že jim místo na výsluní patří právem. Děkujeme kapele za neuvěřitelně silný zážitek a vím, že o Monster II se bude mluvit hodně dlouho a Dymytry dnešním velkolepým večerem nastavili laťku pořádně vysoko nejen hudební konkurenci, ale i sami sobě. Pánové, byli jste vynikající. těch patnáct let stálo za to!!

48395300 2037224963024909 1508444814171963392 n 1