Rockfest Pohořelice 2018

  • Číst 4209 krát

Víc než lákavé seskupení výborných kapel nabízel letošní X. ročník festivalu v Pohořelicích. To se na rozdíl od počasí, které bylo nevyzpytatelné, říci nedalo, ale finále vše dobře dopadlo. Umístění festivalu do bývalého areálu Feramontu byl taktéž výborný nápad. Pořadatelé zvládli celou akci za jedna s hvězdičkou, a pokud jsem mohla sledovat, tak všude vše fungovalo jak má, včetně občerstvení, nevznikaly žádné velké fronty, kapely měly dostatečný prostor k prodeji svých suvenýrů. Velký stan chránil před sluníčkem i případným deštěm, který díky bohu nepřišel. Skládám organizátorům velkou poklonu.

Nevděčný úkol k zahájení připadl na kapelu Other Side, pro mne velká neznámá. Žádné info jsem o kapele nenašla a přiznám se, že mě jejich set neoslnil. Areál se začal postupně naplňovat a tak další v pořadí Ingott měl pod sebou kotel nadšenců. Ingott pod vedení leadera Jury Šperla (ex Citron, dnes Limetal) přivezl ryzí nefalšovaný heavy metal. Kapela vstoupila do roku 2018 s obměněnou sestavou a Šperl měl víc než šťastnou ruku, když oslovil ostřílené muzikanty Jirku Potáče na basu a ještě výraznější změna byla vidět na postu bubeníka, kterým se stal David Klement. Ingott zanechali víc než výborný dojem a o jejich setu se mluvilo ještě dlouho i v zákulisí mezi muzikanty.

ingott clanek

….hořkého kalichu dají ti pít, do hlavy dostaneš ranou….. Ingott

Karvinskou Doga a Izzyho, s jeho hard rockem netřeba představovat. Jak bývá víc než dobrým zvykem a u Dogy tradicí jejich set byl ten správný rock n rollový cirkus, kdy vzduchem létaly role toaletního papíru a v závěru konfety. Zazněly všechny hity kapely. Závěr patřil Izzymu a jeho menšímu striptýzu, který jistě nadchnul všechny dámy, jen mám pocit, že Izzy asi ukázal víc kůže než chtěl -))). Každopádně Doga opět za jedna!!

doga
….nadvládou strojů ocel pevnost ztrácí, struny, jak žhavej drát… Doga

Nastupující Alkehol byl pro mne opět čas odpočinku a občerstvení, kapela předvedla to, co se od ní očekávalo a bylo moc dobře, že Ota Hereš už je ve své kůži. Aspoň to tak vypadalo, že se dobře baví, stejně jako my.

Došlo na předání dvou poukazů na 2x12 000 Kč, které si odvezli dva handicapovaní Honzíci, oba na vozíčku. Víc než krásné gesto, které jak jsem viděla, vehnalo mnohým slzy do očí. Klobouk dolů pánové!!

Arakain - stálice našeho heavy metalu. Nálada z kapely jen crčela a Honza Toužimský jí i plně rozdával mezi nás. Areál se zatím naplnil a tak les zdvižených rukou (jak si všichni zazpívali v Metalománii) a plno hlasivek dobarvovalo úžasnou atmosféru festivalu. Adrian, instrumentálka Anonym, Strážci času až po závěrečnou Apage Satanas zpívali návštěvníci společně s kapelou. Zazněla i jistě zajímavá informace, která potěší všechny fanoušky Arakain. Na podzim jede Arakain Apage Satanas turné!!! Sledujete web kapely!

arakain
…blíží se večer a barometr klesá, raděj se připrav na krušnou noc… Arakain

Až daleka, skoro z šumavských hvozdů zavítali klatovští Trautenberk a tady v Pohořelci se představili poprvé! Anička se svým ansáblem a tanz metalem naprosto „roztříleli“ publikum. Úbory kapely skoro jako by vypadly z pohádek o králi našich hor. Už intro z Krkonošských pohádek vyvolalo u lidí nevídaný zájem, aby se hned s úvodní Kubahuboumele chytlo a bláznilo s kapelou až do závěru. Show, sranda, satyra, parodie, ale i velký nadhled, to je Trautenberk ve svých textech. Divadelní výkony a souhra obou hlavních leaderů byla fantastická a nabídla netradiční rockovou podívanou, vždyť kdo by čekal od pana zemského rady s buřinkou a hůlkou takovou teatrálnost. Trautenberk rozdal hodně dobré nálady a přispěl k výborné atmosféře festivalu. Docela jistě i tady rozšířil svou již velkou základnu věrných fandů.

trautenberk
…nám to vůbec nevadí, my máme diesel agregát… Trautenberk

S.P.S. jsem znala podle jména, v punkovém světě patří k legendám. Od jejich setu jsem si nic neslibovala, o to víc mě kapela překvapila. Řízný punk jak má být, kapela si na nic nehraje a to punkové srdce opravdu má. Každopádně ať Chtěl bych ti mámo má, chtěl bych ti říct, nebo Svobodu 89 si všichni v refrénech zazpívali společně s kapelou.

Spadlo pár kapek, ale každopádně začalo být chladněji. V zákulisí se očekával příjezd dodávek Dymytry, které přijely opravdu na poslední chvíli. Technika se činila na výbornou a tak v avízovaných 21:15 se rozeznělo intro, aby kapela navázala skladbou Z pekla. Docela jistě se Dymytry stali nekorunovaní králové dnešního večera. Výborná pódiová show, výkony muzikantů…Na podzim vyráží Dymytry na turné po Německu s kapelou Hämatom, aby ukočili rok megakoncertem Monstrum II a to 19.12. v Praze a 21.12. v Ostravě.

dymytry
…svět se dočista zbláznil, co na nás chystá, pěnu u huby má (a ruce krvavý)... Dymytry

Závěrečnou tečkou na festivalu bylo vystoupení cikrkusového Walda Gangu, kapely, která si umí udělat srandu ze všeho, včetně sama sebe. Každopádně celým festem se táhla naprosto profesionální práce pořadatelů, kteří nám nejen prostředím, ale i výběrem kapel nadělili parádní porci zážitků. Na XI. Se už moc těším!!!!

Pro Rockpalace Blancherose