Metalisté slavili na Broďáku

  • Číst 3309 krát

Metalgate Czech death fest v autokempu Brodský u Červeného Kostelce slaví letos 10. výročí. Pořadatelům se za tu dobu podařilo z festivalu vytvořit životaschopný projekt, kterého se každý rok účastní stále více metalových fanoušků. Ti si pochvalují útulný kemp a rodinnou atmosféru. Metalisté jsou totiž většinou jedna velká rodina. Tahle pro někoho bizarně vypadající komunita totiž funguje na bázi přátelství, kdy není problém dát se do řeči s kýmkoliv, ať už jde o fandu tvrdé hudby nebo muzikanta.

P6142649

Letos si posluchači na „Broďáku“ vychutnají více jak čtyřicet kapel včetně šesti headlinerů. Festival začal již ve čtvrtek, kdy k vrcholům večera patřilo vystoupení pořádajících deathmetalistů Tortharry a báječných Američanů Suffocation. Právě kytarista této legendární kapely Terrance Hobbs pokřtil aktuální vinyl Tortharry – Sinister Species.

Vrchol pak patřil české kapele Master´s Hammer, která se s chutí vrátila na české pódium po rozsáhlém turné po západní Evropě a USA, které pokračovalo přes střední Ameriku do jižní. Minulou sobotu hrálo „Pánovo Kladivo“ v Bueonos Aires, v neděli v Sao Paulu a ve čtvrtek v Červeném Kostelci! Je potěšitelné, že Master´s Hammer nežijí jen ze své legendy, ale že tvoří stále nové písně a fanoušci je bez problémů přijímají.

P6142707

V pátek Czech Death Fest travnatou pláž u rybníka Brodský zkropí kulometnou palbou kytar výteční Antigod ze severní Moravy. Veselé bude jistě vystoupení dalších Moraváků Malignant Tumour, kteří si pro festival připravili speciální set písní. Ještě před nimi zahrají cybermetalisté Samael ze Švýcarska, kteří už na Broďáku, stejně jako třeba Suffocation, vystoupí podruhé.

Druhý zářez na Czech Death Festu si v sobotu udělají řečtí mystikové Rotting Christ. Fanoušci se těšili také na Slováky Doomas nebo brněnské Forgotten Silence.

O věhlasu tohoto festivalu svědčí také to, že se ho letos zúčastnili šéfové dalších významných metal festů v Čechách a na Slovensku. Trutnovský Obscene extreme fest, který v červenci oslaví dvacetiny, zastupoval Miloslav Urbanec známý jako Čurby. Slovenskému Gothoom festu šéfuje sympatický Peter Beťko. A největší tuzemský metalový festival Brutal Assault vede Tomáš Fiala.

P6142710

V příštím roce se fandové tvrdé muziky můžou těšit na jedenáctý Metalgate Czech Death Fest, který se uskuteční na „Broďáku“ opět ve stejném termínu, třetí víkend v červnu.

P6142759

Pro Rockpalace Honza Holý