V Šeříkovce jsme zamávali Feratu na rozloučenou

  • Číst 2843 krát

Je 28.říjen, tedy den, kdy musí být obchody zavřeny pod trestem šatlavy, kdy se lid pracující v tento den bázlivě ohlíží, jestli svojí prací vlastně neporušují zákon, protože Česká republika slaví svátek. Prácechtivý národ je rozpočítám na „prvý – druhý“. Všichni „prví“ pracovat mohou „druzí“ musejí válet gauč. To však neplatí pro plzeňskou „Šeříkovku“. Tady se dnes slaví výročí úplně jiné. Od dopoledne tady už probíhají přípravy na večerní akci a vše se ladí do dokonalosti. Legenda západočeské metalové scény Ferat právě v tento den slaví 30 let od svého vzniku a zároveň oslavu pojali i jako ukončení své dlouholeté činnosti.

Do sálu jsem vstoupil po půl osmé večer a byl jsem docela překvapen, že je návštěvnost zatím téměř minimální. Začátek je ale ve 20 hodin a to se hlediště téměř naplnilo. Došlo mi, že všichni vesele pokuřovali okolo Šeříkovky a tam vyčkávali začátku. Deset minut po dvacáté hodině už někteří jedinci ztráceli trpělivost a nedbajíc nezbytné „umělecké dvacetiminutovky“, kdy kapela napíná své fandy svojí liknavostí k termínu začátku, začali pohvizdovat. Ve dvacet patnáct sál potemněl a na podiu vylezla z rakve mátoha, pomalým gestem ruky rozsvítila velký kříž a tak začal koncert hostující Faty Morgany. Fata hrála asi hodinu a za tu dobu nezůstala nic dlužna své pověsti, která je jí celou dobu její existence vlastní. Hudebně na mě jejich vystoupení fungovalo velice pozitivně a fakt se mi hodně líbili. Co však už zase až tak pozitivně nevidím, byla jejich rádoby do horroru laděná scéna. Já osobně nejsem žádný „cimprlich“. Mám rád tajemno až děsivo a tělo mám pokerované lebkami bohatě, ale podřezání panenky, pitva vězně v koncentráku a následně vhazované vnitřnosti do hlediště, to mi přišlo v dnešní době plné zvěrstev ISIS celkem přes čáru. Ale je to jen můj osobní názor a ten případný rozdílný nikomu neupírám. Jinak kluci z Faty - super muzika.
Po vystoupení F.M. se hlediště opět přesunulo do open air kuřárny a na podiu začala přestavba ze záhrobí do reality. Celá přestávka mi utekla velice rychle a byla fajn, protože nebyla dlouhá, já jsem potkal spoustu kamarádů- muzikantů a měli jsme si tak i čas poklábosit. Pak se opět zhaslo na sále a během intra, které začalo vystoupení Feratu, se opět kuřárna nastěhovala zpět a nutno podotknout, že můj prvotní dojem, že je tam lidí poskromnu vzal za své. Dle informace, kterou jsem dostal, tam bylo skoro 600 lidí. Atmosféra v hledišti byla úžasná i když někteří zjevně nebrali, patrně z nedočkavosti, účinkování promotera koncertu Petra Korála a zapískali mu. Pak ale zazněly písničky, na které se všichni těšili, od prvopočátku až do trashové éry kapely. No a co dodat? Že se klukům z Feratu oslava vydařila, rozloučili se s fanoušky také důstojně. Celý koncert byl super zvládnutý, bezvadně odehraný, profesionálně nazvučený a hlavně pečlivě připravený. Na podiu se vystřídala celá řada hostů a všechny nás celou dobu bezva bavili.
Chtěl bych všem aktérům poděkovat za příjemný večer a všem Feraťákům popřát hodně štěstí a elánu v jejich životech a v dalších hudebních projektech.

Pro Rockpalace Šošon