Limetal na startu!!

  • Číst 9921 krát

Narvaný sál k prasknutí a na dveřích nápis Vyprodáno, tak to vypadalo na první zastávce k turné 2017 kapely Limetal na domovské scéně v Hranicích na Moravě. Mnoho lidí se do sálu už nedostalo a tak mají druhou možnost zítra ve Zlíně.

Celý dnešní fantastický večer odstartovala parta okolo Jekiho – Ahard a to hned úvodním otvírákem aktuálního alba – Freestyle – Strach. Tohle je heavy metal jak se sluší a patří. S úvodní skladbou se chytl celý sál a kotel pod pódiem se dává do pohybu. Napětí v sále se stupňovalo každou další skladbou a vrchol přišel, když kapela spustila cover Helloween – I Want Out, který si zazpíval s kapelou celý sál. Pak už přišla závěrečná klipovka Čas. Výkon kapely Ahard byl výborný a těším se, až kapelu opět uvidím. Ahard zraje jako víno, znám je od prvního „rozpustilého“ alba Prachy vládnou, přes Planetu magorů až po nynější Freestyle, kde se kapela našla. Jeki – dávám oba palce vzhůru!!

Po krátké pauze nastoupila dívčí parta Kapriola z Ostravy, která oproti našemu poslednímu setkání zaznamenala hned dvě změny, a to na postu basy a zpěvu. Ač jsou to krásná a křehká děvčata, umí se do muziky pořádně opřít! Mají na svém kontě 5 CD, ale přirozeně dávají přednost novému materiálu z aktuálního cédéčka při sestavování playlistu. Svůj set začínají skladbou Cesty z posledního CD Na konci příjde začátek z roku 2016. Skladbou Poslední nepřítel sáhla děvčata nejhlouběji do své hudební diskografie, a to do roku 2012 k CD Evoluce. Děvčatům to šlape a Dona Michelle předvedla, že ovládá nejen kytaru, ale perfektně i housle, což ostatně ukazují i zbylá děvčata, že svým nástrojům rozumí. Blížíme se do finále, také padají skladby z posledního CD – klipovka a výborná skladba Ona je démon, Když se blíží pád a Všechny moje tváře. Závěr patří skladbě Prach. Výborný set slečny!! Doufám, že pracujete na novém CD.

Pak přišlo to, na co jsme všichni čekali, zhaslým sálem se line intro, nastupuje barevný kolotoč světel a „kapitán“ Fany v kostýmu španělského conquistadora „připlouvá“ na korábu Santa Mária, aby skladbou Amerika otevřel Limetal svůj set a prakticky otevřel vůbec svoje historicky první turné!

DSC 1591

Fantastický výkon kapely, stejně tak jako je úžasná reakce lidí. Rozepisovat se hudebním výkonu „relativně mladé“ kapely je nošením dříví do lesa, Vašek je ostřílený hardrockový kozák, Jarda patří jako kytarista k evropské špičce, Jura mu zdárně sekunduje a jako kytarová úderka jsou naprosto dokonalí, Fany svůj hlas zvládá na víc než za jedna a Veronika? Pánové od svého odpojení od „domovské“ kapely mají konečně kliku na precizní bubeníky a opět jim za zády sedí člověk, který svou hrou celou kapelu žene svým výkonem dál, nikoli brzdí. Vždyť třeba M. Kiske (ex Helloween) by si ke spolupráci nepozval kde koho -).

DSC 2046


Divadlo, show a cirkus, k tomu reje divokých pestrých světel, které bičují nejen pódium s muzikanty, ale barevné kužele světel šlehají i davy nadšených a křičících fanoušků s rukama nad hlavou, špičkový zvuk – a bavíme se jak my, diváci, stejně tak kapela, která si tenhle velký mejdan užívá s námi. Muzikanti se pohybují po celém place. A ani Veronika nezahálí. Její ruce s paličkami se míhají tak, že jen vykreslují ve vzduchu bizardní obrazce. Nad to vylétává hříva Veroničiných vlasů. Zpracovává svojí bicí soupravu s takovou energií, s jakou dravec svou kořist. Radost pohledět! A energie se valí i od muzikantů, neuvěřitelná čistá energie a ryzí hard rock. Rozjetá lokomotiva Limetal se řítí s námi dnešním večerem dál. Není čas ani vydechnout. Chiméra, Posel špatných zpráv, pomalá s Větrem v zádech, Bigbít, Rock´n´Roll Démon….Spousta výborné muziky, málo keců, nic o Bohu, nic o politice, dneska vyhrává hudba. Co by víc si měl člověk v dnešní večer přát!

Za zmínku stojí i luxusní stage, kterou pomohla vymyslet parta kluků okolo Kabátu a které umožní ve větších sálech i mola, takže kapela má k fanouškům ještě o pár krůčků blíže…a aby bylo na pódium té krásy ještě víc, přichází sličná houslistka a violoncellistka v smutné baladě Karolína.

DSC 2210

Než se nadějeme je tu první přídavek United od Judas Priest. Pánové z Limetal si nemohli vybrat lepší song, jelikož od téhle desky (British Steel) se začala psát historie světového heavy metalu! Celý sál zpívá s kapelou …v tu ránu, v tu ránu….po zádech až běhá mráz! Celé show uzavírá Už víme svý…..
Ještě dlouho po koncertě mi v hlavě duní nápěvky a refrény, které dnes zněly sálem. Použiji slova mého oblíbence Gene Simmonse, který řekl: „ dobrý koncert, je jako dobrý horror, musíš ho prostě vidět víckrát“… stejně to platí o vystoupení Limetal – za mne naprostá „kremace“.

DSC 2586