Rock Of Sadská - Limetal, Dymytry a další...

  • Číst 4149 krát

Hudební festival Rock of Sadská se konal 18. - 19. 8. 2017 už po čtvrté v blízkosti krásného jezera v Sadské. Vystoupilo zde 18 českých kapel a 4 ze zahraničí.
Organizace tohoto fesťáku se určitě moc snažila, ale mají do dalších ročníků co zlepšovat. Při vstupu do areálu jsme prošli kontrolou. Klasický prohmatávání a navíc kontrola ještě detektorem kovů. Připadala jsem si skoro jako na letišti. I přes to, dokázala jedna paní v kabelce dostat do areálu flašku s pitím, takže kontrola až tak pečlivá nebyla. Další úlovek čeho jsem si všimla, propašování 4 zkumavek od Jägermeistera, asi s vodkou v kapse jednoho návštěvníka. V kempu bylo na tolik návštěvníků docela málo záchodů, což byla tragédie a chyběly i sprchy. Další mínus byla hodinová pauza mezi Ost+Front a Arakain. Několik kapel začalo s chvilkovým zpožděním. Ale chybami se člověk učí, tak snad do příštích let to napraví. Nebudu jenom kritizovat. Musím jim pochválit výběr kapel. Velký plus bylo i místo, které pro tenhle festival vybrali.
Fesťák odstartovala punk-rocková kapela Zakázaný ovoce. V 18 hodin to rozjeli Limetal. Poprvé jsem je slyšela na jednom festivalu, který se konal na začátku prázdnin. Od té doby patří mezi moje top kapely. Proto jsem strašně ráda, že i tahle kapela se na tomhle fesťáku objevila. Český rock si vždycky najde své věrné posluchače a tak je tomu i u Limetalu. Asi nejvíce satanistická česká kapela festivalu byla letos black metalová kapela z Brna Root. Víc než zpěv mě zaujaly bicí a kytary. Hutný zvuk, ale jinak si to ani neumím ani u tohoto stylu představit. Po nich to suprově rozjeli chlapi z Dogy. Jejich skladby nemají chybu. Jsou velmi chytlavé a každý, kdo už je třeba i jen jednou slyšel, si je aspoň pobrukoval. Německá kapela z Aalenu Parasite Inc. a předvedla na Sadský pořádný nářez melodického death metalu. Čekala jsem, když jsem tam přišla asi na třetí písničku, že tam bude narváno a pořádný kotel. Ale v pohodě bych se dostala dopředu, stačilo by jen lehce prokličkovat (nechtěla jsem až úplně dopředu, protože nejlepší zvuk je trošku dál od stage). Hand Grenade to umí pořádně rozjet. Strašně mě zaujal zpěvákovo hlas. Dřív mi jméno Hand Grenade nic neříkalo, ale bylo to jedno z nejlepších vystoupení na festu a docela určitě si na některé jejich vystoupení ještě zajdu. Ani průkopníci thrash metalu Debustrol tady letos nechyběli. Velký obdiv leaderovi Kolinssovi. Dohráli Debustrol a už běžel hrát na druhou stage. Na Harlej zůstalo čekat do půlnoci hodně lidí. Ale na konci, když hráli poslední písničku, se rozpršelo. Lidi začali docela rychle odcházet a šli se schovat před deštěm do stanů. Na kapelu Booters, která si na Rock of Sadská zahrála před 2 roky, zůstalo stát před podiem asi ani ne 10 lidí. Dost kapel by se na to nejspíš vykašlalo, ale oni ne a hráli i pro těch pár nejvěrnějších fanoušků.

saska harlej

Druhý festivalový den odstartovali v pravé poledne Backfist. Zpěvák měl opravdu silný hlas a nebál se skočit z podia blíž k fanouškům. Sice tu stálo ani ne 20 lidí, vykřičeli si přídavek, který jim byl splněn. Horrible Creatures začali s mírným zpožděním. Jejich hudba na mě moc nezapůsobila. Ale svoje obdivovatele si získali a před podiem prázdno neměli. I přesto, že poslouchám ráda i zahraniční kapely, tak konečně kapela, co zpívá česky a který rozumím text – Streetmachine. O kapele Roxor už jsem párkrát slyšela a možná jsem je slyšela i na živo, ale asi jsem jim nevěnovala tolik pozornosti, kolik bych měla. Hrají prostě bigbeat. A když se u nás nebo ve vedlejší vesnici pořádal bigbeat, tak plány na večer byly jasné. Určitě to všichni znáte. Další na řadě byli Dymytry.

dymytry saska

 

Kvůli nedostatku času nestihl mít Miloš Meier svoje sólo na bicí, ale to se dá pochopit. Jinak jejich vystoupení suprový, jen škoda, že neměli žádný plameny nebo monitory, které většinou mívají. I kapely Fleshless (zač. v 17hod) a X-Core (zač. v 20hod) ukázali co v nich je. Obě kapely hrály zrovna, když se na druhý stagy připravovali zahraniční kapely, ale dokázali si udržet lidi u sebe. Druhá zahraniční kapela, od Ženevského jezera (Švýcarsko), Voice Of Ruin nám přivezli do Česka pořádný nářez metalu. Nechápu, jak to může kdokoliv takhle celou dobu řvát do mikrofonu. Zpívat neumím, ale stejně si písničky na koncertu zpívám, protože vím, že se v davu ztratí. Ale druhý den jako by se ztratil i můj hlas. Trochu „obměkčení“ od různých typů death metalu a tak podobně, byl tanz metal od kapely Trautenberk. Nejvíc jsme se těšili na Aničku (smích). „Anička jo to je kus!“.

trantenberg saska

Na začátku června se stal Gary Maskil z Pro-Pain obětí přepadení, kdy byl skoro ubitý k smrti. Naštěstí Gary je borec a brzy se z toho dostal. Takže mohli Rock of Sadská navštívit. Pro-Pain byli nejspíš největší lákadlo celého festivalu. Víc lidí na jiných kapelách asi ani nebylo. Poslední zahraniční kapela, která k nám zavítala, byli Ost+Front z Berlína. Minulý rok sklidili na fesťáku úspěch a hádám, že i jim se tady líbilo, jinak by se nejspíš nevraceli. Velice mě zaujali. Nejen jejich úžasná až strašidelná image jako z hororu, ale i jejich hudba mě příjemně potěšila. Na Arakain jsem se těšila. Poslouchám je už od malička. Ale to hodinové čekání bylo opravdu hrozné a pro mě osobně nepochopitelné. Sice vydržím hodně, ale padla na mě z toho čekání únava, takže jsem to bohužel vzdala a šla spát. Pearly Seconds znám jenom co jsem našla na internetu, ale určitě stojí za to, si je jet někdy poslechnout živě.

Pro Rockpalace Miri Koky Kokošková