Blamage vyjela s Kavalerií

  • Číst 2669 krát

Českobudějovická kapela Blamage drhne ten svůj thrash metal již 15 let. A toto výročí oslaví mimo jiné vydáním nové desky „Kavalerie“. Ta je již čtvrtou deskou v diskografii kapely, když nepočítám debutní maxisingl.

V dubnu 2016 jsem psal recenze na dvě předchozí desky. A už v té době se mluvilo o tom, že „blamážníci“ chystají novou fošnu. Teď, když je album venku, tak musím říct, že se čekání vyplatilo. Jde o vymazlený melodický thrash metal se spoustou sekaných riffů. Tihle kluci umí hrábnout do strun.

Tak si pojďme Blamage představit. Zpívá, křičí a ječí Milan Černoch. Kytary drtí Tomáš Kuchta a Robin Kopřiva. Do bubnů mlátí Jaroslav Rod a basu brnká Milan Hořava. A do titulního songu „Kavalerie“ nahrál kytarové sólo kytarový mág Victor Smolski z Almanac (ex-Rage). Tento host dodává nahrávce nevšední punc.

Aktuální porce muziky není žádná blamáž. Pěkně kudrnatý thrash metal s dobrým zvukem rozdělený do deseti záseků je zabalený ve velmi pěkně graficky zpracovaném digipaku. Skladba střídá skladbu, žádný čajíček. Pěkně ostrá porce muziky.

Melodičnost naroubovaná na thrashový spodek vyniká v pomalejším „Černobílém světu“. Jen si říkám, jestli na mě nevybafne „Kamennej anděl“, ale asi se nedočkám, přeci jen to není kopírka. Jinak je muzika Blamage velmi rychlá, agresivní a zdravě nasraná.

Již zmíněná titulní kompozice je hodně silný materiál. Ta má snad všechno, co potřebuje pořádnej thrash metal. Velkou peckou a pořádně rychlou je taky hned následující „Mý jméno je kat“ se zajímavým textem. A to disharmonické zpomalení zhruba uprostřed má neskutečný koule.

Jen ta poslední skladba „Kurvu tu nechceš“ mi nějak nejde pod fousy. Tam mě tahají za uši příliš zefektované kytary.

Jinak je to solidní nálož melodického thrash metalu. Podobnou muziku moc kapel v Čechách ani Na Moravě nehraje. Přitom já mám tenhle styl rád. Čím to je?
Pro Rockpalace Honza Holý