Kapela Luna v očích Tomáše Fyfty Fialy

  • Číst 8323 krát

Co se historie týče, tak i když den kdy se kapela LUNA sešla poprvé v jedné místnosti a začala se tvořit první hudba, datuje někdy k podzimu 2018, tak se dá říct, že vše začalo o mnoho let dříve, kdy se každý z členů pokoušel ukojit svoji touhu po hudbě v jiné kapele ať už s vlastní tvorbou, nebo zábavového (převzatá tvorba na vesnických tancovačkách) rázu. V této zábavové kapele se, ať už současně nebo v jiném období, vystřídala převážná část kapely LUNA a souběžně s tímto působením jsme zkoušeli rozjet několik kapel s vlastní tvorbou, kde vždy působilo také několik členů kapely LUNA. Všichni jsme se snažili tvořit nebo hrát hudbu, za kterou si budeme moct hrdě stoupnout, a bude to pro nás něco znamenat, ale někdy během roku 2017 nás to všechny dohnalo k tomu, že jsme nástroje odložili a přestali se hudbě aktivně věnovat.

Začátkem roku 2018 to mě (Tomáš Fyfty Fiala - baskytara) nedalo a rozhodl jsem se, že to ještě za jeden pokus stojí. Měl jsem prostě takovou vizi a věděl jsem, že se správnými spoluhráči to půjde. Kontaktoval jsem tedy kluky, se kterými jsem už dříve někde hrál, představil jim, jakým směrem by se měla kapela, kterou chci založit ubírat a během pár měsíců jsme měli kompletní sestavu tehdy ještě bezejmenné kapely, která se sešla poprvé právě na podzim 2018.

Lukáš Lakomý - zpěv
Libor Vrbka - kytara
Tomáš Kaštyl - kytara
Tomáš Fiala - baskytara
Jan Krupáš - bicí

Tvorba hudby pro naše první CD byla, dá se říct rychlovka, jelikož už při vzniku kapely jsme si řekli, že jedním z charakteristických rysů pro kapelu budou texty založené na problémech, strastech a radostech co si prožil každý z nás a určitě si někdy v životě každý posluchač prožije. No, a jelikož takových témat se nashromáždilo opravdu hodně, byl materiál pro první CD vcelku rychle na světě. Vložili jsme do významu textu tedy kousek každého z nás, a i když to zní jako přehnané klišé, tak se právě tímto stala naše hudba ve spojení s tvrdším, řekněme ráznějším moderním rockem tím, co jsme všichni celou dobu hledali.

Na jaře 2019 nastává zlomový bod pro kapelu a to samotné nahrávání kde padalo v úvahu několik nahrávacích studii. Nakonec jsme se rozhodli pro BOMBJACK STUDIO kde vládne mistr Wendel Dreiseitl. Toto rozhodnutí posunulo naši kapelu úplně někam jinam. Vašek nám předal hromady letitých zkušeností a velice nám pomohl kapelu nasměrovat ještě lepším směrem. Díky jeho postoji zkušeného producenta vznikla hudba, po které nám při poslechu prvních mixů běhal mráz po zádech, a zároveň do očí vrazily slzy štěstí z pocitu, že tohle je přesně to, po čem jsme ty dlouhé roky toužili. Mohl bych také prozradit, že oné noci v zmiňovaném studiu po poslechu prvních mixů byl právě Vašek  ten, co na kus roztrhaného papíru vyloženě „načmáral" nápis LUNA.  (Tento cár papíru mám mimochodem dodnes zarámován v domácím studiu) V tom okamžiku bylo vše jasné. Název kapely je LUNA. S Vaškem spolupracujeme do dnes a za všechny rady a jeho přístup jsme mu neskutečně vděčni.

V říjnu 2019 jsme rozjeli propagaci na sociálních sítích a poprvé dali světu vědět, byť jen promo fotkou, že nějaká kapela LUNA existuje. V tomto období také ve spolupráci s tělocvičnou, která tehdy nesla název Crossfit Olomouc a špičkou ve svém oboru Radimem Věžníkem  natočil náš první videoklip k singlu SNÁŘ ze stejnojmenného alba.

V prosinci 2019 vychází naše první album SNÁŘ spolu s prvním klipem k stejnojmennému songu.

V roce 2020 se naše hudba potýká s vlnou pozitivních ohlasů, ale opatření okolo COVID 19 nám hází pod nohy jeden klacek za druhým. Kapela odehraje v rámci možností několik koncertů po rodné Hané a celkově na Olomoucku. V květnu tohoto roku kapela opět navštěvuje nahrávací studio BOMBJACK a vydává EP s názvem ČERNÁ LINKA doprovázené klipem
k songu BALETKA tentokrát za spolupráce s mladým nadějným kameramanem Jiřím Němcem.

Na podzim roku 2020 odchází z kapely z postu kytaristy Tomáš Kaštyl. Kapela pokračuje dále jako čtyřčlenná a věnuje se tvorbě nového materiálu.

Pro rok 2021, pokud to opatření dovolí, má kapela v plánu maximum koncertování. EP s novou tvorbou a překvapením v podobě již známých songu, avšak stylově podaných…. řekněme trochu jinak. Tvorbu dalších videoklipů atd. atd.  V nynější době bohužel nejde konkrétně plánovat vůbec nic, ale kapela funguje, tvoří a tvořit bude určitě dál. Sledujte nás na našem webu a facebooku