Duel: Satriani/Vai

  • Číst 7956 krát

Pro dnešní duel jsem si vybral mezi velikány a mistry svého oboru. Jsou to Joe Satriani a Steve Vai. A to samozřejmě není jednoduché.

Joe Satriani: Narozen 15. Července 1956 v New Yorku, je nejen kytarista ale i skladatel, občasný zpěvák, hráč na baskytaru, harmoniku, klávesy a banjo. Na kytaru začal hrát jako14 letý, inspirován hudbou Jimmiho Hendrixe. Již v roce 1986 vydal své první sólové album Not Of This Rarth. V 80. letech koncertoval s Mickem Jaggerem a v 90. letech dokonce s Deep Purple, když Blackmore v listopadu před japonským turné oznámil bez předchozího varování, že odchází. A turné Deep Purple v prosinci v Japonsku právě odehrál Joe Satriani. Proslýchá se, že Satrianimu byla zaslána kazeta s nahrávkami a on se to v letadle naučil a já bych tomu i věřil. V létě 1994 Satriani ještě odehrál s Deep Purple turné po Evropě, ale stálým členem se nestal z důvodů své vlastní sólové kariéry. Od roku 1978 vyučoval na kytaru a jeho žáci potom hrávali první světovou ligu, např. Kirk Hammett, Larry LaLonde, Charlie Hunter a hlavně Steve Vai. Joe Satriani také hrával s předními jazzovými hudebníky, což jistě ovlivnilo jeho styl hraní. Po prvním albu, následovaly další a další a byl za ně nominován na cenu Grammy. V roce 1996 založil projekt G3, kde společně s ním hrálo mnoho světových kytaristů, včetně Malmsteena, Petrucciho, Briana Maye, Paul Gilberta, Steve Vaie a další světově uznávaná kytarová esa. Satrianiho styl hraní je charakteristický dokonalým ovládáním všech kytarových technik, na které používá kytary značky Ibanez JS a zesilovačů Peavey JSX.  Osobně jsem viděl Satrianiho v roce 2012 při koncertě G3, kde s ním hráli ještě Steve Morse a Steve Vai. A jako přídavek ještě nastoupil Al Di Meola, což jistě tenkrát každého potěšilo. A jedno starší video, které jistě potěší fanoušky tohoto skvělého kytaristy. 

satriani

Steve Vai: Narozen 6 června 1960 v New Yorku je jeden s nejuznávanějších světových kytaristů. Držitel ceny Grammy a 9 nominací, absolvent Berklee College of Music a žák Joe Satrianiho.  Začal hrát již ve 13 letech v kapele Rayge. Inspirován tvorbou Jimiho Hendrixe, Jeff Becka a Led Zeppelin hraje v místních skupinách a fascinován hudbou Franka Zappy, posílá Zappovi vlastnoruční transkripce jeho sólovek. Zappa nadšen jeho hrou ho angažuje do své skupiny, kde Steve Vai hraje od svých 18 let a nahrává se Zappou 6 alb. Po odchodu od Franka Zappy se stěhuje do Kalifornie a nahrává své první album Flex-Able a vystupuje v různých skupinách. Zastupuje například Yangvie Malmsteena v kapele Alcatrazz a nahrává s ní v roce 1985 album Disturbing the Peace, kde zpívá Graham Bonnet.  V tom samém roce se přidává k Davidu Lee Rothovi a nahrává dvě alba, Skysraper a multiplatinové album Eatem And Smile, čímž získává na světové popularitě. V roce 1989 Whitesnake potřebují do studia náhradu za Adriana Vandenberga, který z osobních důvodů nemohl nahrát album Slip of the Tongue, čehož se ujímá Steve Vai, kde zahrál skvělou kytaru. Na nahrávkách je slyšet jeho osobitý projev, ale „duši“ dosavadní hudby Whitesnake nesebral. V roce 1990 pokračuje v sólové dráze a nahrává výborné instrumentální album Passion and Warfare, kde je to směsice rocku, metalu, jazzu i vážné hudby. Začíná spolupracovat s bubeníkem Tarry Bozziem a basistou T. M. Stevensem a nahrávají album Sex and Religion, na kterém zpívá Devin Townsend. S Joeem Satrianim hrál v projektu G3, dále se podílel na koncertování Experience Hendrix Tour a hlavně Zappa Plays Zappa, jejichž koncert jsem viděl osobně 23. 5. 2006 v Praze. Koncerty, kde hraje Steve Vai, Billy Sheehan a Mike Portnoy jsem viděl jen na youtube, ale je to nářez. Steve Vai vydal a nahrál bezpočet alb, o kterých se zde nebudu rozepisovat, snad jen zmíním The Story of Light které jako studiové album vyšlo v roce 2012 a to po 7 letech od alba Real Illusions Reflections z roku 2005. Slyšel jsem jako první skladbu

a říkám si, to snad s Vaiem složil „František“. Steve Vai hraje hlavně na kytary Ibanez s klasickým výkrojem ze kterého vzniknul obrácený „boxer“, to je samozřejmě jen vtip, ale vypadá to tak. Ve spolupráci s firmou Carvin vznikla řada kytarových aparatur, Steve Vai Legacy.

vai foto

A teď k duelu: Pro mne vítězem je Steve Vai, jeho koncert

je pro mne prostě ten nej a nej. Dovede si hrát daleko víc s tónem a hlavně, vybere si k sobě spoluhráče na maximální úrovni. Tím nechci nějak odsoudit Joe Satrianiho, je to jeden z nejlepších kytaristů světa, ale zde žák překonal svého učitele.

Pro Rockpalace.cz sepsal Milan Kolečko