Daniel „Šakal“ Švarc kytarový mág….

  • Číst 11114 krát

Žijeme se svou smrtí, aniž jí vnímáme a pak se nepřipraveni náhle ocitáme, na její hranici…

Daniel Švarc se narodil 16.6.1970 v Plzni. Hudba a hlavně kytara se mu stala už od útlého věku průvodcem životem. Za podpory svého otce – Ladislava Švarce, velikého hudebního fandy dělá první nesmělé krůčky v hudebním životě. Učí se hrát na podomácku vyrobené nástroje a už jako nezletilý působí u tehdy známého Domina. Brzy přicházejí jeho vlastní skupiny jako Demon, Komplex nebo Kobra, aby v roce 1986 založil proslule známou Fatu Morganu.

Dan Šakal ŠvarcDáňa v plné parádě

Za pomoci svého otce vytváří spoustu materiálu a ve svých 16-ti letech se již projevuje jako kytarista, textař a skladatel. Jeho pěvecké nadání zatím ještě dříme. Jako leader Faty Morgany působí až do roku 1988, kdy pro vnitřní rozpory uvnitř samé skupiny a tlak zvenčí opouští Fatu Morganu a přijímá lano do prvoligového Törr na post druhého kytaristy. Zde však vydržel pouze 4 měsíce a po zákazu, díky kterému skupina Törr přestává hrát, se vrací zpět do Plzně, aby obnovil Fatu Morganu. Natáčí demo a na tlak kulturních činovníků mění název na lakonický F.A.T. a nahrává další demo. V létě 1989 se definitivně loučí s Fatou Morganou a opět nastupuje do rychlíku na Prahu, znova oblékl dres pražského Törr. Daří se mu vyhnout vojenské službě, takže vesele plodí muziku dál. Törr se zprofesionalizuje a tak sekne s prací (je vyučen plynoinstalatér a později pracuje jako obsluha u spalovací pece v krematoriu, jakožto ho tato práce inspirovala k napsání spousty kvalitního materiálu pro Törr). V roce 1990 dostává přezdívku od Vlasty Henycha - Šakal, podílí na nahrání prvního oficial nosiče skupiny Törr – Armageddon na který píše skladby Král mor, Posedlá nebo Smlouva s peklem.
Šakal začíná i zpívat a nezní vůbec špatně! Jeho hlas je jako struhadlo. Mimo jména Šakal ještě čas od času je uváděn jako Obstaravatel pohřbů. Törr je těsně před započetím práce na své druhé desce, dle mého mínění nejlepší, co kdy Törr udělal – Institut klinický smrti.

torr období institutuTörr a Institut klinický smrti

Dan dostává posilu v podobě nového kytaristy (Ota Hereš končí na dlažbě) Pavla Kohouta, slyšící též na jméno Monroe. Pavel je taktéž dobrý kytarista a skladatel a tak má Šakal dost času ještě na vlastní seberealizaci v podobě projektu s názvem Zoanthropic, kde nahrál vlastně úplně všechno včetně zvukových efektů. Kazeta má vyjít ještě v roce 1991, ale z neznámých příčin na celý projekt do dnešního dne padá prach…
Některé věci se nachází na desce Chcípni o kus dál, kterou Törr vydávají jako 3. počin. Když Pavel Monroe Kohout opouští Törr ihned po vydání Institutu a věnuje se dále produkci, je opět Šakal na veškerou práci sám společně s Vlastou Henychem. Po vydání Chcípni si skupina Törr dává pauzu a nikdo z nich netuší, že se již ve složení Šakal, Henych a Melmus nesejdou. Henycha vytěžuje projekt Zemětřesení a Melmus tluče škopky u Alkeholu, Dan se pokouší nejprve přesvědčit bývalé spoluhráče, že on má nárok na název Fata Morgana (ti pokračují po jeho odchodu dál) a pak následovně tmelí nový spolek Daniels. V tuhle dobu už to asi není s Šakalem tak, jak by vše mělo být, a kolují fámy v muzikantských kruzích….
Daniels tvoří drumsman Míra Šír, bassman Pavel Žaloudek a Šakal. Mají veliké ambice a Dan v tom již trochu umí chodit a mají velikou podporu svého otce. Chystají na rok 1992 klip a singl. Povedl se pouze klip pro TV MAX – Dávej mi co chceš. Přesto že materiál na pilotní singl byl natočen, nikdy nevychází a Daniels se záhy rozpadá. V této době je jasné, že Šakal se do Törr již nevrátí a po přešlapávání na místě a marná snaha dostat se do Faty Morgany opět nutí Šakala hledat jiné hráče pro svůj projekt. Nachází Williama Buzinkaye – bass a Martin Tuber – bicí. Odehrají společně několik vystoupení a soubor se opět rozpadá.

danielsjedna z verzí Daniels

Skupinou se ještě mihne Josef Zedník ze Saponu, ale Daniels umírají….
V roce 2011 se pokusí na kapelu Daniels navázat projektem Giwmür, kde se scházejí Šakal – zpěv a kytara, Zdeněk Vaník – kytara, Michal Kopecký – kytara, Jaroslav Friedrich – basa, Míla Orcígr – klávesy a Pepa Pazdera – bící (jestli vám znějí některá jména povědomě, máte pravdu, sešli se tu muzikanti ze Sifonu, Galilea, Pandemie…) a vydávají album Varuj Nebe!, na kterém je částečný materiál z dávných Daniels. Natáčí se i klip Tvůj sen. 

Diskografie

Fata Morgana – dema
Hrabě Konrád 1987
Zombie 1988
Ústavní spalovna 1989

Törr
Mastrubace mozku 89 (demo)
Armageddon 1990 CD
Válka s Nebem/Armageddon part II 1990 SP
Institut klinický smrti 1991 CD
Chcípni o kus dál 1992 CD

Giwmür
Varuj Nebe!

Sólový projekt
Zoanthropic (demo) 19941
Vzpomínky na štěstí 2 CD 2010 (Best of) 

Klipy
Törr
Kladivo na čarodějnice
V podzemí
Vzpomínky na život

Daniels
Dávej mi co chceš

Giwmür
Tvůj sen

Částečně materiálu M. Filipiho
Fota – zdroj internet