Duel č. 2

  • Číst 6947 krát

Jako druhý duel jsem si vybral dva výborné frontmany skupiny Black Sabbath a jsou to tito pánové: Ozzy Osbourne a Ronnie James Dio.

ozzy osboune

Ozzy Osbourne: narozený 3.12 1948 v Birminghamu, původním jménem John Michael Osbourne, vydal se skupinou Black Sabbath stejnojmennou desku v roce 1970 a v témže roce se elpíčko dočkalo platinové desky. Ještě tentýž rok nahrávají slavné album Paranoid a další a další. V roce 1979 se vydává na sólovou dráhu, v roce 1980 vydává své první sólové album Blizzard of Ozz, které se dočkalo čtyřnásobné platinové desky. Každé další album bylo úspěšné a celkově se jich prodalo přes 70 miliónů. Během devadesátých let vydal pět alb a každé z nich se stalo multiplatinové. V roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na hollywoodském chodníku slávy a obdržel cenu Grammy, již jako člen opět sjednocených Black Sabbath.

ronnie
Ronnie James Dio: narozen 10.7.1942 jako Ronald James Padavona, začal jako basový kytarista již v roce 1957 v Ronnie and the Rumblers, v roce 1958 prochází skupina několika změnami a mění název na Ronnie and the Red Caps. Zde už Padavona je na postu zpěváka. V roce 1961 se mění opět název a to na Ronnie Dio and the Prophetsa tento název vydržel kupodivu až do roku 1967, kdy se skupina rozpadá. Vzniká kapela The Electric Elves, později jen The Elves a nakonec si dávají jméno, které je nejvíc proslavilo, Elf. V roce 1974 přichází slavné dny Ronnie Dia, když Ritchie Blackmore po odchodu od Deep Purple, vzal Ronnieho a další členy do slavných Rainbow. Nazpíval s Rainbow tři studiová alba a v roce 1979 ho nahradil Graham Bonnet. Přichází nabídka od Black Sabbat a jeho první album s touto kapelou je Heaven and Hell z roku 1980. V osmdesátém druhém odchází, zakládá kapelu Dio a nahrává mimo jiné skvělé album Holy Diver. K „sabbatům“ se vrací na krátkou dobu v roce 1991 a nahrává opět výborné a tvrdé album Dehumanizer. V roce 1993 se opět vrací na pódia se skupinou Dio, až do roku 2010, kdy odešel zpívat s takovými velikány, jako třeba Jimmy Hendrix, John Bonham, a . . . . . .

A teď k duelu:
Ozzy: samozřejmě je Black Sabbath a Black Sabbath jsou Ozzy. Jeho specifický hlas je poznat hned po prvních tónech, jeho pódiový projev je nepřehlédnutelný a pro diváky poblíž k podiu může být i trochu vlhký. Jeho úspěchy a ocenění za dosavadní kariéru jsou ojedinělá a i na sólové dráze slavil velké úspěchy. V roce 1983 na US Festivalu zpíval před 250 000 lidmi. Jsem přesvědčen, že specifický zvuk do Black Sabbath zatáhl on a Tony Iommi, ačkoliv, jak sám říká, byl nejvíce ovlivněn skupinou Beatles. Kytarista Tony Iommi po zranění musel podladit kytaru, baskytarista Geezer Butler se přizpůsobil a tím se některé jejich skladby zdají až ponuré. Ozzy se dovede do těch skladeb vžít velmi přesvědčivě, třeba ve skladbě Black Sabbath, ale dovede také zazpívat zvesela, například v písni Never Say Die, kde i kapela hraje „vesele“. Celkově je to naprostý profesionál a je s podivem, že to co si za svůj život prohnal tělem, na něm nezanechalo větší následky.
Dio: zpěvák s hlasem z hvězdných výšin. Když jsem slyšel poprvé Haeven And Hell a skladbu Neon Knights, měl jsem uši navrch hlavy. Další věc Children of The Sea mne donutila pouštět několikrát, abych si ji mohl tak trochu zazpívat. A takhle to bylo u celé desky. Samozřejmě jsem už byl vykulenej v roce 1976, kdy nazpíval s Rainbow desku Rising. Jeho první počin z roku 1975 jsem slyšel později, neboť v té době jsem mohl poslouchat maximálně Alexandrovce, či Karola Duchoně nebo Pavla Lišku, z důvodů vojenské prezenční služby. Na živáku On Stage je slyšet jak je Dio excelentní a zpívá jak ze studia. U Long Live Rock N Roll se mě zdálo, že to Blackmore hrne do poprocku, ale Dio samozřejmě zase výborný. A další alba také dobrá. A potom jsem uslyšel album Holy Diver a byl vtažen ještě více do jeho písní a pomalu zapomínal na Ozzyho a teď se budu rouhat a i na Gillana, který se mimochodem také mihnul u Black Sabbath. Už jen kytarista Vivian Campbell mě upoutal svoji hrou, opět přímý tah na bránu, žádné cingrlátka jako mistr Rainbow. Hned úvodní píseň Stand Up And Shout napovídá, co se bude dít.
Pokud se tedy mám já osobně rozhodnout, kdo je vítězem dnešního duelu, navrhuji vítěze oba dva, neboť remíza by deklasovala tyto velikány rockové scény.

Odkazy:

 


Ozzy:

Dio:

 


Pro ROCKPALACE sesmolil Kolečko Milan

 

 

Více z této kategorie: « Duel první