Traktor prošel šachoffnicí v Plzni bez ztrát!

  • Číst 5008 krát

 15.2. je den, kdy začíná turné kapely Traktor k nové desce Šachoffnice. Ke svému startu si vybrala kapela Západočeskou metropoli Plzeň. Už náznaky v našich rozhovorech s Pavlem Balkem daly tušit, že nás čeká něco velkolopého. Neobyčejný zájem projevili i fanouškové v naší soutěži o 2 x 2 vstupenky, kdy nám přišlo přes 2100 správných odpovědí!! Což historie Rockpaláce nepamatuje. Již ve středu naváží do plzeňského Depa kamiony fragmenty stage, osvětlovacích ramp a zvukovou aparaturu. Technici začínají ihned s montáží, aby bylo všechno včas připraveno na páteční večer. Ve čtvrtek po poledni už nastupuje kapela ke generálce a dolaďují se detaily. Zvuková i vizuální zkouška dopadla na výbornou a tak se můžeme těšit na ostrý start.
Už během pátečního dne jsou vidět v Plzni ostrůvky rockových fanoušků v tričkách, mikinách a nášivkách Traktoru. Po obědě přijíždím na místo činu a první koho potkám je Pavel, který ještě všechno kontroluje, a já mezi tím pozoruju cvrkot okolo koncertu. Přijíždí "merch" a začíná další vybalování kapelních artefaktů, na které se zanedlouho vrhnou nadšení fanouškové. Odcházím na jídlo do nedalekého Burgru, sedám si k výloze, abych mohl sledovat dění venku. Sedím, popíjím kávu a přemýšlí, co mě vlastně k téhle kapele tak táhne. Strašně moc si vážím lidí, kteří něco v životě dokázali, věděli v životě kam jdou, a proč, a to je i story těchto "obyčejných kluků". Desku od desky stoupají po pomyslných stupních, každým albem si nastavují laťku výš a výš, pracují na sobě a nestagnují, neopájí se včerejším úspěchem. Každý koncert, každé turné musí být dokonalejší, než předešlá akce. A hlavně, stále je to parta, kde všichni táhnou za jeden provaz. Z dalších úvah mě vyruší až projíždějící auto polepené znakem Komunálu - manželé Dlouhých dorazili z Čáslavy do Plzně je čas vyrazit zpět. Pomalu se vydávám zpátky do Depa, davy lidí jdoucí mým směrem houstnou...fandové Traktoru se mísí s fanoušky plzeňských hokejových Indiánů, kteří dnes hrají s Chomutovem jdeme všichni jedním směrem.

52161665 2512856822075339 7936556588947472384 o
Prostor před vstupem se začíná plnit, nápisy na vstupu hlásí VYPRODÁNO, Depo pojme okolo 1500 lidí. To je paráda!! Mám radost za kapelu, tomu říkám start do sezóny! Setkáváme se s kamarádem a programátorem našeho Rockpalace Zbyňkem před vchodem a ještě zabíháme na další kávu a sledujeme společně dění venku, domlouváme se na další podobě webu.
Vcházím bočním vchodem do haly, kde je vše nachystáno na vpád fanoušků. Velké, dvoupatrové pódium, za kterým trůní obří letková obrazovka, zatím zakrytá gigantickou plachtou s logem kapely bere dech. Skupina je v zákulisí ve výborné náladě, vtípky jenom srší, stačíme prohodit ještě pár slovíček s Frantou a pozdravit se s Martinem a už se otevírá vstup a první vlna fandů je tu. Zabírají si svá místa u podia, kde vydrží natlačení na zátarasy po celý koncert. Mají můj obdiv.
Začíná autogramiáda, která, jak se zdá, nebude mít konce. Vše je parádně zorganizováno - od vstupu až po občerstvení. Poklona pořadatelům.

52402663 963559337101030 992393214973444096 n

V půl osmé vybíhá na zahalené podium bučovická kapela Forrest Jump, která nabídne svůj hardcorový nářez. Hlavně postava Pepy Michálka je k nepřehlédnutí, je vidět, že kapela má něco nahráno, tak nám to " odsejpá". Celý set odstartují songem z posledního alba Forrest Jump - Z pijavic, Datamorganou sáhnou k albu Monolit a pak už střídají songy dvou posledních cd, a než se nadějeme, dostáváme se k závěrečnému songu Šašek a král. Osobně mě Forresti mile překvapili svou energií a nábojem, sehraná výborná parta, určitě je ještě Rockpalácem oslovíme, tím, víc, že pochazí z Bučovic jako kamarád Jura Šperl, za kterým tam jezdíváme.
Chvíle pauzy k odklizení nástrojovky Forrestu. Dav lidí se ještě více semknul, pomáháme vozíčkáři za bariéru do VIP zóny, kde bude mít přece jen více klidu a víc uvidí. Vedle nás se chystají muzikanti z Traktoru se svým rituálem,

52326985 2134185780225410 7993468191269453824 n
mezi tím zhasínají světla v hale, zní první tóny intra, z naší strany nastupují – Geddy Bee, Barny a Fanda, Standa jde z druhé strany, každý z muzikantů je vítám řevem a aplausem…je odstartováno!! Martin vybíhá po schůdcích a Defenestrace je tu!! Reakce lidí je neuvěřitelná, mrazí v zádech, výborná světla, zvuk, lidé se chytají slov Defenestrace od prvních tónů a kapela si to užívá spolu z pódia hřmí ze sálu… zalezte do děr doprava i doleva, po vás potopa i půda spálená, konec legrace defenestrace asi bude o.k…. Po Defenestraci následuje Gump, kapela se na konci přesouvá na vyvýšenou část stage, první tóny Šachoffnice …jsme vojáci na šachovém poli, na bojišti jménem život, umíráme pro cokoliv, ale ne za krále, známe pocit, jak to bolí…,, padá obří plachta za ohromného jásotu a řevu, za kapelou na gigantické obrazovce zasvítí černobílá herní šachovnice v některých polích jsou zabudované reflektory. Začíná úžasný a nezapomenutelný rockový cirkus. Mlhou ani ohněm se nešetří, reflektory zabudované v polích šachovnice bičují kužely světel nadšené hlavy a zvednuté ruce fanoušků v sále.

51868970 2512938675400487 8950024869139972096 o
Stojíme vedle sebe s Vaškem Sladkým a ani nemusíme nic říkat, stačí nám pohled na sebe… tohle je luxusní paráda a necháváme se vtáhnout do úžasné atmosféry tady v hale Depa. Transfúze, Milovanej prokletej, nezbytný Rocker, Náboje…lidi zpívají s kapelou skladbu za skladbou, obrazovka dokresluje atmosféry songů buď dějovým videem, nebo efekty – hlavně ve skladbě Masky je na co se na obrazovce dívat. Drobné zvolnění přichází s Horizontem, Martin bere „španělu“, končí pomalé tóny. A show pokračuje dál a rockový Traktor se řítí dnešním večerem s Amygdalou přes Děvku č.5, s prorokem Sybilem se zamyslíme nad světem …a jasně Láskožrouti z alba Tmel, které začalo psát novou historii kapely, které společně s kapelou zpívá celý sál a jak koukám, tak se netančí a neskáče jen na ploše haly, ale i tady u nás v zákulisí...krásko ty pevný mosty najednou se hroutí, jak tichá bouře rozmetala cesty se zlatými pouty, tak promiň krásko ty pevný mosty najednou se hroutí, zvadla růže z pouti, to jsou Láskožrouti… Závěrečné Bludičky…Přídavek musí být, Lincoln, Letokruhy a Katakomby…
Úžasný parádní koncert. Je strašně fajn stát blízko kapely a vidět, že to baví nejen lidi na place, ale i muzikanty samotné. Všichni pějí o sto šest. Co je víc než jisté, Traktor zase nasadil nejen sobě, ale i ostatním kapelám laťku pořádně vysoko. Tohle byl opravdu TOP koncert jak vizuálně, tak technicky i zvukově. Výsledek mravenčí práce nejen muzikantů, ale i kluků, co lítají okolo kapely a fanoušků a jsem ze srdce rád, že kamarádi z Traktoru dotáhli tu „svou vlečku“ až sem!! Úspěch kapely, to nejsou slova lidí, ani kritiků, ani naše názory, úspěch jde snadno přesto změřit a spočítat, jak? Počtem lidí, kteří investují čas a energii, aby se dostavili na koncert a koupí si lístek. Neváhejte a nenechte si ujít některou ze zastávek této kapely, fakt to stojí za to!!

titulní foto - J Beník (zdroj FB Traktoru)
Vašík Sladký